Forumul Judecătorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie cer respingerea proiectului privind executarea pedepselor la domiciliu

Forumul Judecătorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie cer respingerea proiectului privind executarea pedepselor la domiciliu

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie cer respingerea proiectului de lege privind executarea pedepselor la domiciliu, aflat în dezbatere parlamentară, considerând că acesta este promovat "într-o perioadă critică pentru ţara noastră, în absenţa oricăror dezbateri publice reale".

"Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, luând act de noile iniţiative de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală şi a legii privind executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate (...), referitoare, în principal, la posibilitatea executării pedepsei închisorii la domiciliu, îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu proiectul legislativ aflat în dezbatere parlamentară. (...) Subscrisele constată cu regret că nici actualul proiect legislativ nu are la bază considerente de oportunitate şi necesitate, contribuind la diminuarea rolului exemplificativ al pedepsei şi fiind de natură a determina o creştere alarmantă a unor infracţiuni pe care actualul context de împrejurări din ţara noastră le favorizează", se arată într-un comunicat postat duminică pe pagina de Facebook a Forumului Judecătorilor.

Cele două asociaţii consideră că proiectul în cauză, la fel ca şi alte iniţiative de modificare a legislaţiei penale, reprezintă o încercare nereuşită de transpunere "a unor dispoziţii consacrate în legislaţia unor democraţii europene avansate în materia executării pedepsei închisorii, insuficient adaptate la realităţile din România".

"Posibilitatea executării la domiciliu a pedepselor ce nu depăşesc 7 ani închisoare, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, face ca statul român să nu îşi poată îndeplini rolul de apărare a unor valori fundamentale protejate prin Constituţie, în contextul în care limitele speciale ale pedepselor au fost reduse pentru cele mai multe din infracţiunile contra patrimoniului şi multe altele incriminate prin Codul penal şi legile speciale", se menţionează în comunicat.

Asociaţiile semnatare apreciază că modificările legislative preconizate se îndepărtează de la scopul şi funcţiile pedepsei, dar şi de la standardele statului de drept, consacrate prin tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. De asemenea, proiectul nu pare să fie însoţit de soluţii complementare care să contribuie la simplificarea activităţii organelor judiciare, serviciilor de probaţiune şi sistemului penitenciar din România, care se confruntă cu o lipsă acută de personal.

"În concluzie, considerăm proiectul adoptat în procedură de urgenţă ca fiind nu doar afectat de vicii serioase de constituţionalitate (...), dar şi extrem de dăunător şi periculos, atât pe fondul general al slăbirii autorităţii legii penale, prin măsurile succesive dispuse de la intrarea în vigoare a noului Cod şi până în prezent, dar cu atât mai grav în actualul context, al pandemiei globale şi stării de urgenţă declarate pe teritoriul naţional, când stricta respectare a normelor penale trebuie să se constituie într-un imperativ absolut pentru destinatarii acestor norme", se mai arată în comunicat.

Un proiect de lege votat pe 31 martie de senatori, într-o şedinţă de plen online, prevede că persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice.

Senatorii au aprobat astfel propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...