Forțele ucrainene vor intra în Crimeea „în curând”, promite șeful spionajului ucrainean. Atacuri intensificate asupra depozitelor de muniții în ultimele zile
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a admis că forțele armate ucrainene au în vizor peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean TSN, Krilo Budanov a afirmat că Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) „vor intra în curând în Crimeea”, fără să precizeze un orizont de timp sau să ofere alte detalii.
Krilo Budanov a admis că a fost vizat de mai multe tentative de asasinat FOTO EPA-EFE
La începutul acestei luni, podul Kerci, care leagă Crimeea de regiunea rusă Krasnodar, a fost afectat de explozii, pe fondul unor informații potrivit cărora atacurile ar fi fost puse la cale de serviciul de securitate internă al Kievului împreună cu Marina ucraineană.
Săptămâna aceasta, șeful Serviciului ucrainean de securitate, Vasil Maliuk, a confirmat că Kievul s-a aflat în spatele unor explozii din octombrie anul trecut, care a vizat acest pod construit de Vladimir Putin și considerat un simbol al ocupației rusești din Crimeea.
În timp ce recâștigarea peninsulei este un obiectiv de război declarat explicit al Kievului, Budanov face frecvent afirmații optimiste cu privire la câștigurile ucrainene și pierderile rusești, notează Newsweek . De pildă, în septembrie 2022, el spune că Crimeea va reveni Ucrainei până la sfârșitul primăverii anului 2023.
Budanov a mai spus în interviu, relatat de mass-media ucrainene, că nu se simte îngrijorat de prezența mercenarilor Wagner în Belarus, unde aceștia au fost exilați în urma revoltei lor împotriva instituției militare ruse.
El a observat că nu a apărut nicio creștere a numărului de trupe rusești și că „sunt la fel de mulți ca înainte”, deși mobilizarea „le permite să completeze în mod constant pierderile suferite”.
În ceea ce privește contraofensiva ucraineană în curs, oficiali britanici din domeniul apărării au apreciat sâmbătă că luptele s-au intensificat în ultimele 48 de ore în sud, ostilitățile concentrându-se în apropierea satului Robotine, în apropiere de Oikhiv, împotriva Armatei 58 de arme combinate a Rusiei.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a anunțat zilele trecute, publicând și o înregistrare video, că armata ucraineană a eliberat satul Staromaiorske, situat la 80 de kilometri la est de Orikhiv.
Analistul militar Konrad Muzika, director al Rochan Consulting, a scris vineri, într-o postare pe Substack, că axa Orihiv era „prioritatea” forțelor ucrainene „ceea ce a fost confirmat de desfășurarea Corpului 10”.
„Ca urmare a acestei schimbări, ucrainenii au progresat câțiva kilometri, dar sustenabilitatea avansului este o mare îngrijorare”, a scris el.
Pe de altă parte, generalul australian în retragere Mick Ryan a scris vineri pe Substack că „mai este încă ceva drum de parcurs până când forțele terestre ucrainene vor fi capabile să facă o breșă operațională și să avanseze spre sudul coastei lor maritime”.
Loviturile asupra depozitelor din Crimeea sunt mai importante decât atacul asupra podului Kerci, spune un fost comandant al batalionului Aidar
Atacurile recente asupra depozitelor de arme din Crimeea ocupată au o importanță mai mare decât lovitura împotriva podului Kerci din 17 iulie, în opinia fostul comandant de pluton al batalionului Aidar, Evhen Diki, într-un interviu acordat recent pentru Radio NV, relatează New Voice of Ukraine.
„De data asta, lovitura asupra podului din Crimeea a avut o semnificație politică și psihologică considerabil mai mare, deoarece a vizat cu succes secțiunea sa rutieră. Principalele încărcături militare (atât muniții, cât și echipamente) sunt transportate prin secțiunea feroviară a Podului Crimeii, nu prin cea auto", a explicat Dykyi.
Loviturile de pe Podul Crimeii au avut un impact semnificativ asupra logisticii rusești, iar autoritățile au fost nevoite să redirecționeze turiștii din peninsulă prin rute alternative care trec prin zone de război Melitopol, Berdiansk și Mariupol.
„Podul Crimeei are încă nevoie de lucrări suplimentare; trebuie să vizăm în mod special secțiunea sa feroviară. Totuși, depozitele de arme din Crimeea sunt mai importante”, a adăugat Diki.
El a dezvăluit că, în ultimele zile, au fost lovite patru depozite foarte mari din Crimeea care erau menite să asigure sprijin logistic pentru toate forțele armate rusești timp de cel puțin o lună.
„Am eliminat cel puțin patru astfel de depozite doar în ultima săptămână, iar acest lucru ar trebui să afecteze în mod direct situația lor pe linia frontului”, a afirmat Diki
În urma exploziilor din noaptea de 17 iulie, provocate de drone de suprafață presupus ucrainene a fost avariată o secțiune a podului Crimeii a cărui reparație nu va fi probabil finalizată până la sfârșitul anului 2023, potrivit autorităților ruse.
În ultima săptămână au avut loc mai multe atacuri asupra depozitelor de arme din Crimeea
La 19 iulie, un depozit al forțelor armate ruse de lângă localitatea Stari Krim (estul peninsulei) a luat foc și explozii s-au produs timp de mai bine de o zi.
La 22 iulie , exploziile din apropierea așezării Oktiabrske, situată la aproximativ 43 de kilometri de Simferopol, au determinat ocupanții să raporteze o „detonare la un depozit de muniții".
Pe 24 iulie, guvernatorul pro-rus al Crimeei, Serghei Aksionov, a raportat un atac în apropiere de Dzjankoi (nordul peninsulei).
Cel mai recent, la 26 iulie, s-a raportat că șase militari ruși au fost răniți din cauza unei lovituri asupra unui atelier de reparații în Crimeea ocupată.
Sursa: adevarul.ro