Forțele ucrainene se îndreaptă spre Mariupol. Rusia are avantajul elicopterelor de atac. Tancurile britanice Challenger așteaptă botezul focului
Rusia a câștigat un „avantaj temporar” pe frontul sudic cheie al Ucrainei prin întărirea forței sale cu elicoptere de atac, care îi permit să tragă cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva trupelor ucrainene, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.
Tanc Challenger foto: EPA EFE
De la începutul operațiunilor de contraofensivă ucrainene în sud, la începutul acestei luni, Rusia a desfășurat peste 20 de elicoptere suplimentare pe aeroportul Berdiansk, care se află la aproximativ 100 de kilometri în spatele liniei frontului, potrivit raportului de sâmbătă al Ministerul britanic al Apărării.
Centrul luptei din Ucraina se îndreaptă către Mariupol, unde ofensiva ucraineană împinge încet forțele rusești, iar tancurile britanice Challenger sunt gata să se alăture luptei, a declarat un ministru de la Kiev.
Hanna Maliar, adjunctul ministrului apărării, a declarat că luptele cele mai active nu mai au fost în jurul Bahmut, în regiunea de est Donețk, ci în sud, și în special în direcția celor două orașe de coastă Berdiansk și Mariupol.
„Dacă în prima săptămână epicentrul a fost estul, acum vedem că luptele se deplasează spre sud, iar acum vedem că zonele cele mai active sunt Berdiansk și Mariupol”, a spus Maliar. „În est, inamicul a trimis toate forțele pentru a opri ofensiva noastră. În sud, nu prea au succes.”
„Există progrese pe toate direcțiile de sud ”, a adăugat ministrul. „Dacă vorbim de pierderi, în sectorul Bahmut au fost uciși de nouă ori mai mulți ruși decât ucraineni. Și în direcția de sud, rușii au pierdut de 5,3 ori mai mulți oameni decât ucrainenii”.
Mișcarea către Mariupol este încă progresivă. Maliar a spus că numărul exact al pierderilor suferite de ambele părți sunt informații clasificate. „Nu avem pierderi uriașe, dar, desigur, este un război și există pierderi.”
Tancurile Challenger așteaptă să intre în luptă
Maliar a respins afirmațiile lui Vladimir Putin că o mare parte din armamentul donat de Occident ar fi fost distrus.
„Dimpotrivă, echipamentele occidentale au arătat că pot salva viețile echipajelor și ajută cu adevărat la eliberarea teritoriilor noastre. De aceea, suntem foarte recunoscători pentru armele și echipamentele furnizate de partenerii noștri occidentali, inclusiv Marea Britanie.
„ Tancurile Challenger sunt la dispoziția trupelor de asalt aeropurtate. Acum așteaptă momentul intrării în luptă. Sunt încărcate, înarmate, dar încă așteaptă.”
Ministerul britanic al apărării sugerează că Rusia are un avantaj în sud datorită elicopterelor sale de atac.
În evaluarea ministerului britanic al apărării de sâmbătă dimineață se precizează că de la începutul operațiunilor ucrainene de contraofensivă în sudul țării, Rusia și-a consolidat forța de elicoptere de atac din zonă. Britanicii spun că imaginile (disponibile) arată că peste 20 de elicoptere rusești suplimentare au fost desfășurate pe aeroportul Berdiansk, la aproximativ 100 km în spatele liniei frontului. În lupta continuă dintre acțiunile aeriene și cele de contracarare, este probabil ca Rusia să fi obținut un avantaj temporar în sudul Ucrainei, în special cu elicopterele de atac care utilizează rachete cu rază de acțiune mai mare împotriva țintelor terestre, mai notează guvernul de la Londra.
Cum merge contraofensiva
Contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse nu a câștigat încă avântul pe care l-au anticipat unii observatori prea optimiști. Până acum se simte ca preludiul unui act mai expansiv.
Operațiunile ofensive de până acum au produs câștiguri modeste în regiunile sudice, cum ar fi Zaporoje, apărarea rusă cu mai multe straturi dovedindu-se greu de spart. Zona este văzută ca o țintă majoră pentru Ucraina, deoarece ar însemna ruperea podului terestru al Rusiei dintre Crimeea anexată și estul Donețk.
Dar există și semne că forțele ucrainene caută să reducă câștigurile rusești în jurul Bahmut și exploatând ceea ce ei percep drept vulnerabilități în altă parte din est.
Mai degrabă decât o etapă de forță copleșitoare care concentrează brigăzile nou formate într-o singură direcție, ucrainenii par să încerce să tragă unitățile rusești în direcții diferite, cîutând care ar putea fi mai slabe sau exploatând liniile care separă diferite batalioane.
Joi, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că primul obiectiv a fost eliminarea cât mai multor unități ruse și „creșterea presiunii psihologice asupra armatei ruse”.
„În același timp”, a spus el, unitățile ucrainene „testează pentru a vedea care zone sunt cele mai slabe”.
Acestea au inclus noi operațiuni de asalt în jurul Bahmut, menite să-i forțeze pe ruși să trimită mai multe unități pentru a apăra un oraș pentru care au lutat mai mult de șase luni să îl distrugă și să îl ocupe. Vineri, 16 mai, comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sirski, a declarat că rușii „continuă să mute unele dintre cele mai pregătite unități de luptă în direcția Bahmut”.
Poate mai surprinzător, există indicii că ucrainenii se află pe piciorul din față în apropierea orașului Donețk, o lungă linie de contact înghețată, și mai la sud, în jurul a ceea ce a fost frontul Vuhledar la fel de static, dar foarte cinetic.
Ucrainenii au luxul de a alege zone de atacat; rușii trebuie să încerce să apere o linie de front șerpuitoare de aproape 1.000 de kilometri lungime, cu unele unități care au fost deja distruse și „cârpite“.
Atacurile aeriene și artileria rusă îngreunează avansarea
Totuși, este o sarcină formidabilă: în special în sud, forțele ucrainene trebuie să efectueze un asalt frontal împotriva pozițiilor defensive profund pregătite și, în mod critic, le lipsește superioritatea aeriană. Rușii au avut luni de zile să întărească apărarea aici; nu a existat niciodată șansa ca ucrainenii să facă genul de avansuri fulgerătoare de care s-au bucurat la Harkov toamna trecută.
Institutul pentru Studiul Războiului avertizează, de asemenea, că este mult prea devreme pentru a trage o concluzie.
„Ucraina nu și-a angajat încă marea majoritatea forțelor sale în contraofensivă, iar apărarea rusă nu este uniform puternică de-a lungul tuturor sectoarelor liniei frontului”, a spus ISW săptămâna aceasta.
Matthew Schmidt, profesor asociat de securitate națională la Universitatea din New Haven, este de acord că există mai multe întrebări decât răspunsuri în această etapă incipientă.
„Reacționează rușii strategic? Ei mută trupele și proviziile de parcă ar vedea concentrarea actuală a luptei ca principalul impuls?” întreabă acesta.
„Doar un sfert sau cam așa ceva din forța totală ucraineană este aparent angajată, ce fac restul? Sunt rușii confuzi cu privire la locul în care vor fi folosiți?”
Ucrainenii vor spera că comanda militară rusă, șeful statului major Valeri Gherasimov, acum la comanda directă a forțelor în Ucraina, va primi unele indicii greșite.
După cum observă Mick Ryan, un fost general al forțelor armate australiene: „Există o veche vorbă care spune: „când inamicul tău face greșeli, nu-i sta în cale”. De ceva timp, Gherasimov a demonstrat o aptitudine pentru a face greșeli strategice”, nu în ultimul rând cu atacul inițial prost conceput din februarie 2022.
Până acum, abordarea rusă de a-și apăra liniile din sud pare să fi funcționat relativ bine, ucrainenii pierzând tancuri de deminare și alte blindate care au devenit pradă artileriei și atacurilor aeriene în timp ce încearcă să străpungă liniile. Videoclipul disponibil din sursă deschisă sugerează că utilizarea ridicată a munițiilor antitanc afectează unitățile ucrainene din prima linie.
„Un prim eșalon de forțe [rusesc] respinge sau încetinește forțele atacatoare înainte ca un al doilea eșalon de forțe să contraatace împotriva oricărei cuceriri inamice”, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington.
Un ofițer ucrainean a recunoscut provocarea, scriind că „deși obstacolele pot fi ocolite în mod eficient folosind vehicule de deminare, buldozere, pluguri de mine și alte echipamente de inginerie, devine o provocare să faci acest lucru cu prezența dronelor” care oferă în timp real date către artileria și aviația inamică.
Este demn de remarcat faptul că unitățile rusești dintr-o zonă puternic contestată - aparținând Armatei 58 Combinate - sunt printre cele mai eficiente din armată.
Ce spun experții
După o performanță slabă până în prezent, forțele aeriene ruse ar putea fi un factor critic în săptămânile următoare, spune Matthew Schmidt, profesor asociat la Universitatea din New Haven. „Asta va depinde dacă folosesc efectiv bombe cu planare. Sunt aeronavele lor capabile să opereze în siguranță? Cu alte cuvinte, forțele lor aeriene sunt din nou aruncate în luptă pentru că au învățat cum să contracareze măsurile ucrainene de apărare antiaeriană?”
Un ofițer superior ucrainean a recunoscut vineri pentru CNN că atacurile aeriene și artileria rusești îngreunează avansarea.
„Aviația lor funcționează în valuri, așa cum a fost în Vietnam, Afganistan. Continuu, toată ziua, lucrează fie cu elicoptere, fie cu avioane și lucrează toată ziua”, a declarat un adjunct al comandantului de batalion din cadrul Brigăzii Separate de Apărare Teritorială unei echipe CNN de lângă Zaporizhzhia.
El a subliniat, de asemenea, lipsa de mijloace aeriene a Ucrainei.
„Suportul pentru aviație lipsește foarte mult”, a spus el.
Unitățile ucrainene din zonă au fost nevoite să se adapteze, adesea împărțindu-se în grupuri mai mici, care sunt mai greu de detectat.
Schmidt spune că ucrainenii vor trebui să învețe repede. „Învăță trupele trucurile de care au nevoie pentru a depăși cu succes liniile rusești, astfel încât să poată să conducă următorul val al ofensivei? Acest efect de învățare este crucial pentru succesul principalului impuls al contraofensivei.”
Comandantul ucrainean a declarat pentru CNN: „Avansăm, scoțând inamicul din poziții, nu atât de repede pe cât ne-am dori, dar mergem înainte. Pe alocuri, inamicul intră deja în panică, aruncând rezerve aici.”
Dacă acest lucru este adevărat și replicat pe scară largă, forțele ruse pot fi atrase în prea multe direcții pentru a susține o apărare coerentă, spun analiștii.
Dar o mare parte din ceea ce contează în următoarele săptămâni va depinde de evenimente departe de linia frontului. Țintirea asupra pozițiilor din spate – centre de comandă, depozite de muniție și combustibil – va afecta capacitățile ruse, la fel ca și deciziile și supraviețuirea ofițerilor de ambele părți.
Generalul în rezervă Mick Ryan spune că „dacă pot limita aprovizionarea cu muniție și combustibil pentru forțele de luptă ruse, ucrainenii vor restricționa răspunsurile rusești la penetrațiile lor tactice sau operaționale și vor limita mobilitatea rezervele rusești.”
Nici nu vom putea vedea cum evoluează contraofensiva în timp real. Vor exista fragmente de informații, videoclipuri geolocalizate, care sunt adesea vechi de câteva zile, dar secretul va fi primordial pentru ambele părți. „Succesul operațional nu înseamnă doar cucerirea pozițiilor, ci și menținerea avansului după spargerea apărării inamice”, spune un comandant ucrainean, citat de CNN.
Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, a spus că, dacă ofensiva va reuși să expulzeze forțele ruse de pe pământul ucrainean, „va fi ultima. Dacă nu, vor fi mai multe. Dacă livrările de arme vor fi întrerupte, Ucraina va trece doar la un război de intensitate mai mică”, a spus șeful diplomației ucrainene.
Sursa: adevarul.ro