Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă asupra forțelor ruse în regiunea Harkov, înaintând doi kilometri în frontul estic

Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă asupra forțelor ruse în regiunea Harkov, înaintând doi kilometri în frontul estic

Brigada a 3-a de asalt a Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că a avansat aproape doi kilometri pătrați dincolo de linia frontului estic, în adâncimea teritoriului ocupat de Rusia, după ce a lansat un contraatac în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, scrie presa ucraineană și agențiile internaționale de presă. Joi, brigada a publicat inițial o filmare cu privire la ceea ce a susținut a fi prima înregistrare a unei „ofensive în plină desfășurare” în regiunea estică.

„Sarcina principală a operaţiunii a fost de a perturba potenţialul ofensiv al armatei a 20-a a Federaţiei Ruse. De acum înainte, această sarcină a fost îndeplinită" a transmis comandantul brigăzii Andrii Bilețki.

Soldații ucraineni au preluat, de asemenea, controlul asupra unei zone de apărare a unui batalion rusesc și asupra unor bastioane rusești, potrivit declarației citate.

„Operațiunile de asalt au împeidicat atacul inamicului din direcția [satului] Makiivka (Lugansk) și au eliberat tensiunea din alte zone critice ale liniei frontului în zona brigăzilor învecinate”, a anunțat brigada.

Într-un contraatac surpriză, Brigada 3 de asalt a revendicat distrugerea a zeci de piese de echipament militar şi neutralizarea a peste 300 de soldaţi ruşi - morţi sau răniţi - în atacul care a avut loc în apropiere de Novovodiane, la graniţa dintre regiunile Harkov şi Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt militar Olekandr Borodin pentru postul public Suspline.

Brigada ucraineană a capturat mai multe poziţii ruseşti şi a înaintat aproximativ doi kilometri pe teritoriul controlat de trupele ruse, potrivit unei informări pe Telegram a unității militare.

Atacul a durat patru zile şi s-a încheiat pe 15 august, iar detaliile au fost ţinute secrete până acum din „motive de securitate".

Totodată, acesta a pertubat, planurile Rusiei de a ataca lângă Makivka, patru kilometri mai la sud, a spus Borodin.

„Inamicul forma grupuri de asalt, acumulând forţe şi mijloace acolo. Cred că aceste planuri nu mai sunt relevante pentru ei", a subliniat Bileţki. „Unicitatea operaţiunii a fost că am atacat inamicul, copleşitor ca număr, şi am câştigat", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Potrivit colonelului Bileţski, raportul de forţe pe câmpul de luptă a fost de 2,5 la 1 în favoarea Rusiei, dar „planificarea detaliată, deciziile originale şi eforturile coordonate ale forţelor de artilerie, apărării aeriene şi dronelor şi recunoaşterea" au garantat succesul ucrainenilor.

În prezent, situaţia din zonă este „stabilă”, în pofida încercărilor continue ale Rusiei de a recupera teritoriul pierdut, a mai declarat Borodin.

Rusia continuă să aibă rezerve mari în zonă, în special drone de infanterie, artilerie şi drone FPV, a menţionat el.

Este probabilă o scădere a eficienţei în contextul în care planurile şi logistica Rusiei au fost perturbate de acest contraatac, a subliniat purtătorul de cuvânt militar.

Se știe că Brigada a 3-a de asalt separat a operat în jurul satului Borova din regiunea Harkov, după ce a raportat zădărnicirea unei încercări rusești de a face o breșă în zonă la începutul lunii iulie.

Rusia a lansat o ofensivă în regiunea Kharkiv în luna mai, care a condus la unele câștiguri, dar care a eșuat curând. Luptele din această zonă s-au diminuat pe măsură ce armata rusă și-a concentrat eforturile în Donețk, parte a regiunii industriale Donbas pe care Moscova a anexat-o oficial, dar pe care nu o controlează în întregime.

Armata ucraineană a folosit bombe aeriene de mare precizie furnizate de SUA în ofensiva din Kursk

Comandantul forțelor aeriene ucrainene Mikola Olesciuk, a difuzat joi seară o înregistrare video ce ar surprinde lovirea unei baze a unui pluton rus în regiunea Kursk. El a declarat că atacul cu bombe GBU-39 s-a soldat cu victime rusești și cu distrugerea de echipamente, a relatat Associated Press.

În înregistrare se văd multiple explozii și coloane de fum.

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că trupele sale au respins încercările ucrainenilor de a avansa spre satele Borki și Malaia Loknia din regiunea Kursk. De asemenea, ministerul a raportat că a eliminat un grup de recunoaștere și sabotaj lângă Kamișevka, la 20 de kilometri nord de orașul Sudja, pe care ucrainenii l-au cucerit.

Kievul a lansat o ofensivă șoc în regiunea Kursk din vestul Rusiei la 6 august, intensificând în același timp războiul cu drone împotriva țintelor militare și depozitelor combustibil, atacuri care au provocat incendii, unele majore, în Rusia în această săptămână.

Un atac ucrainean cu dronă care a vizat o bază aeriană rusă îndepărtată din regiunea Volgograd a provocat pagube semnificative la un aerodrom care ar fi adăpostit bombe cu planare folosite de Moscova în război, au arătat fotografiile prin satelit analizate vineri de The Associated Press.

Între timp, un atac asupra unui feribot de marfă în portul Kavkaz din regiunea Krasnodar din Rusia a rănit joi 13 persoane, a raportat vineri agenția rusă de știri de stat Tass. Citând oficiali din domeniul sănătății, Tass a declarat că patru dintre răniți au fost spitalizați, iar o altă persoană este dispărută.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai competentă funcționară din România, cu funcții în mai multe ministere, e șefa CA al Romarm și a luat de la Transelectrica 930.000 lei

2 Lovitura nimicitoare prin care ucrainenii l-ar decapita pe Putin. „Ar fi o nouă surpriză militară, mult mai devastatoare”

3 Un general american, uluit de ce a văzut în regiunea rusă Kursk: Chinul lui Putin dezvăluit

4 Cea mai neagră perioadă pentru Rusia de când a invadat Ucraina: 25% din totalul avioanelor MiG-31K ar fi deja inutilizabile

5 „Mâine strângem mieii. Dacă ar trebui să trăim din banii ăștia, m-aș sinucide” / Interceptări incendiare în dosarul fraților Tate