Forțele ucrainene au aruncat în aer un pod de lângă Bahmut. Muniția apărătorilor se epuizează

Forțele ucrainene au aruncat în aer un pod de lângă Bahmut. Muniția apărătorilor se epuizează

Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod de lângă orașul Bahmut din estul țării, însă Kievul neagă că ar plănui retragerea, relatează The Guardian.

Forțele ruse încearcă să încercuiască orașul Bahmut din trei direcții FOTO PROFIMEDIA

Forțele ruse încearcă să încercuiască orașul Bahmut din trei direcții FOTO PROFIMEDIA

Podul a fost distrus luni, potrivit unui site de știri din regiunea Donețk. Ucraina a negat până acum că intenționează să părăsească Bahmut, unde de șase luni au loc lupte grele.

Postările de pe rețelele de socializare indică faptul că Ucraina a pierdut un număr foarte mare de soldați în cursul acestor lupte, în special de când Rusia a mobilizat mii de rezerviști în octombrie. Imaginile filmate cu drona, publicate de armata ucraineană, dar și cimitirele din sudul Rusiei atestă pierderi uriașe de soldați în rândurile trupelor ruse.

Podul aruncat în aer se află între Bahmut și Kostiantinivka, următorul oraș important aflat sub control ucrainean vizat de Rusia, potrivit Eastern Edition, un canal local de știri pe Telegram, care a postat videoclipuri din zonă.

Administrația regională din Donețk a anunțat luni noi măsuri de restricționare a accesului jurnaliștilor la Bahmut, invocând pericolul ca grupurile de recunoaștere rusești să încerce să pătrundă în oraș. Tot luni, Ministerul rus al Apărării a revendicat victoria asupra Krasna Hora , o așezare situată la nord de Bahmut, dar oficialii ucraineni au respins această afirmație.

BBC, care a vizitat orașul duminică, a raportat lupte de stradă în unele zone și faptul că stocurile de muniție erau în scădere. Căpitanul Mihailo, din Brigada 93 Mecanizată, a declarat pentru BBC că se confruntă cu penurie de muniție de "toate tipurile, în special cartușe de artilerie", dar că reușesc să își mențină pozițiile.

Un comandant ucrainean al batalionului Svoboda, staționat în Bahmut, a declarat pentru Radio Svoboda din Ucraina că cea mai mare parte a orașului, în special „miezul și centrul", se află în totalitate sub controlul armatei ucrainene, iar luptele de stradă nu au intensitatea celor din Soledar , un oraș situat la nord de Bahmut pe care rușii au reușit să-l cucerească.

„Cursa logistică”

Kremlinul își concentrează toate forțele pentru cucerirea orașului Bahmut, probabil în încercarea de a obține o victorie cu valoare simbolică înainte de împlinirea unui an de la invazie, pe 24 februarie. Ucraina și aliații săi occidentali au anunțat în ultima săptămână că Rusia a început deja o nouă ofensivă, în încercarea de a câștiga teren înainte de sosirea tancurilor occidentale în primăvară.

Este clar că ne aflăm într-o cursă logistică”, a declarat luni, la Bruxelles, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

O victorie la Bahmut ar da Kremlinului un impuls după luni de eșecuri și ar pune bazele pentru avansul către cucerirea unor orașe mai mari din regiune aflate sub control ucrainean.

În prezent, trupele rusești ocupă zone aflate la nord și la sud de Bahmut - și încearcă să copleșească forțele ucrainene, trimițând fluxuri continue de soldați de infanterie spre linia frontului ucrainean.

Rușii de lângă Bakhmut încearcă să se bazeze mai mult pe forțele umane decât pe vehiculele blindate", a observat Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al comandamentului de est. El a declarat duminică pentru Telemaraton din Ucraina că rușii folosesc mici grupuri tactice pentru a se apropia de trupele ucrainene și a încerca să le antreneze în lupte corp la corp, nedorind să-și asume riscuri în condițiile actuale ale vremii și dorind să evite ca echipamentele lor grele să fie luate la țintă.

Lupta pentru Bahmut, începută în iunie, a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului, Rusia concentrând un număr uriaș de resurse pentru capturarea orașului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”