Forțele ucrainene ar fi doborât în premieră un elicopter rusesc cu ajutorul unei drone VIDEO FOTO

Forțele ucrainene ar fi doborât în premieră un elicopter rusesc cu ajutorul unei drone VIDEO FOTO

Ucraina a folosit una sau mai multe dintre dronele sale ușoare pentru a doborî un elicopter rusesc MI-8 regiunea Donețk în această săptămână, potrivit bloggerilor militari ruși.

Elicopter rusesc în flăcări după ce ar fi fost doborât cu drone FOTO via X

Elicopter rusesc în flăcări după ce ar fi fost doborât cu drone FOTO via X

Dacă se va confirma, atacul ar marca o reușită în premieră, fiind prima dată când un elicopter de luptă rusesc ar fi distrus de o dronă. Totodată, ar evidenția gama în creștere a utilității unor astfel de muniții low-cost pe câmpul de luptă, comentează Business Insider.

O fotografie cu epava în flăcări într-un câmp a fost distribuită miercuri de bloggerii militari ruși, care au susținut că în imagine este un elicopter de luptă MI-8.

„Sunt morți și răniți”, a scris bloggerul militar rus Colonel Cassad despre echipajul elicopterului.

Alții au postat omagiu pentru cei răniți sau uciși în atac, popularul blogger militar FighterBomber – cunoscut pentru legături cu forțele aeriene ruse – confirmând că „tot” ce s-a relatat despre vizarea elicopterului MI-8 este exact.

Forțele ucrainene încearcă de luni de zile să lovească elicopterele rusești cu drone, așa cum este documentat de imaginile postate online încă din septembrie de jurnaliștii ucraineni și bloggerii militari ruși.

Un blogger militar pro-Moscova, Voivode Broadcasts, a postat un videoclip pe 19 iulie înfățișând o dronă FPV pe când încearcă să lovească un elicopter MI-8. Clipul captează eșecul dronei de a-și nimeri ținta.

Dronele ucrainene sunt „înfricoșătoare pentru vehiculele blindate, infanterie și elicoptere”, scria marți Voivode Broadcasts.

Ca a doua zi să ofere o actualizare prin care anunțau că Ucraina a reușit în sfârșit să doboare un MI-8. Bloggerul militar a explica că elicopterul a fost surprins în timpul decolării, ceea ce înseamnă că viteza sa mai mică ar fi putut face diferența în reușita ucraineană.

Pe de altă parte, jurnalistul militar ucrainean Iuri Butusov a scris pe contul său de Telegram că, pentru prima dată în lume, un interceptor ucrainean de drone a distrus un aparat de zbor cu echipaj deasupra Donețkului, și anume un elicopter de luptă rusesc de transport Mi-8.

„Întregul echipaj și pasagerii au fost eliminați. Costul unui Mi-8 este de cel puțin 15 milioane de dolari. Dacă se confirmă că a fost folosită o dronă, este o realizare istorică demnă de cele mai înalte distincții ale Ucrainei", a relatat jurnalistul.

MI-8, un elicopter produs în epoca sovietică, este folosit pentru transport.

Războiul a văzut atât trupele Moscovei, cât și ale Kievului depășind noi limite ale războiul cu drone, în timp ce ambele părți caută modalități de a se proteja împotriva noii amenințări . Ucraina a folosit drone pentru a ataca toate tipurile de ținte, inclusiv vehicule blindate, infanterie, infrastructură și chiar nave de război.

Potrivit unor relatări, au efectuat atacuri de succes la până la 1.100 de mile distanță de Ucraina, ceea ce indică o capacitate în creștere pentru atacuri cu rază lungă de acțiune. Pe de altă parte, costul unui atac cu muniții fabricate în Occident, cum ar fi racheta Storm Shadow , poate ajunge un milion de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

3 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk

4 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

5 Ce picanterii mai afli dacă răsfoiești un referat DNA