Forțele speciale occidentale au operat în Ucraina, sugerează scurgerile de informații de la Pentagon
Documentele par să enumere numărul de membri ai forțelor speciale occidentale aflați în Ucraina în februarie și martie.
Membri ai forțelor speciale occidentale ar fi operat în Ucraina FOTO Profimedia
Documente militare americane divulgate indică faptul că Marea Britanie a trimis până la 50 de membri ai forțelor speciale în Ucraina și că mai mult de jumătate din personalul forțelor speciale occidentale prezent în Ucraina între februarie și martie anul acesta ar fi fost britanic, potrivit The Guardian .
Nu este clar în ce activități ar fi putut fi implicate forțele speciale sau dacă numărul de personal a fost menținut la acest nivel.
Forțele militare de elită ale Marii Britanii, ale căror activități sunt în mod normal învăluite în secret, cuprind mai multe unități, inclusiv Serviciul Special Aerian (SAS).
Guvernul britanic nu a dezvăluit de la începutul războiului că forțele speciale au fost active în Ucraina. Înainte de invazia Rusiei, în iunie 2021, ambasada Marii Britanii la Kiev a declarat că forțele sale speciale au desfășurat activități de antrenament cu forțele ucrainene.
Ministerul Apărării a refuzat să comenteze dezvăluirile sau să răspundă la întrebări despre personalul britanic din Ucraina în ultimele luni. Cu toate acestea, într-un tweet, departamentul a declarat că scurgerea de informații a „demonstrat un nivel grav de inexactitate".
Documentele scurse, care nu au fost verificate, fac parte dintr-o tranșă de dosare clasificate ale armatei și serviciilor de informații americane care au fost postate pe Discord, o platformă folosită de gameri. În prezent, sursa originală a fișierelor rămâne necunoscută.
În ultimele zile, documentele, care circulă în prezent pe rețelele de socializare și pe forumurile de discuții online, au provocat o serie de relatări în presă despre evaluările armatei americane și ale serviciilor de informații, în principal despre războiul din Ucraina.
Deși unele dintre fișierele partajate online par să fi fost trucate, agențiile de presă americane, inclusiv New York Times, au relatat că oficialii americani recunosc că multe dintre documente sunt autentice și au fost inițial partajate online fără modificări.
The Guardian a analizat o parte din documentele care au făcut obiectul scurgerilor de informații, care conțin fotografii a cel puțin două "actualizări zilnice" legate de invazia Rusiei în Ucraina. Marcajele de pe documente sugerează că acestea au fost pregătite pentru înalți oficiali americani din domeniul apărării.
Etichetate ca fiind „secrete”, cele două actualizări zilnice par să fi fost create în lunile februarie și martie ale acestui an. Acestea conțin actualizări privind operațiunile militare, logistica, livrările de arme și instruirea forțelor ucrainene de către SUA și aliații săi din NATO.
Într-o secțiune, intitulată „US/NATO SOF in UKR”, documentele par să enumere numărul de forțe speciale occidentale prezente în Ucraina. Documentele par să fie datate în februarie și martie 2023.
Potrivit dosarelor, oficialii americani au evaluat la momentul respectiv că, din cele 97 membri ai forțelor speciale din țările NATO active în Ucraina, 50 erau britanici. Această cifră este considerabil mai mare decât numărul celor din SUA și Franța, care ar fi desfășurat 14 și, respectiv, 15 membri ai forțelor speciale.
Documentele par să ofere o imagine parțială a evaluărilor militare americane cu privire la starea războiului și la sprijinul aliaților pentru Ucraina. Ele nu conțin nicio informație despre scopul desfășurării contingentelor de forțe speciale din Marea Britanie sau din alte țări.
Acestea mai sugerează că forțele speciale ar putea face parte dintr-un comandament de forțe speciale al NATO coordonat de cartierul general pentru operațiuni speciale al alianței militare, dar nu sunt specificate detalii precise privind modul de organizare a forțelor.
Sursa: adevarul.ro