Forțele ruse au intrat în orașul Vuhledar

Forțele ruse au intrat în orașul Vuhledar

Trupele ruse au intrat în orașul asediat Vuhledar din regiunea Donețk, a anunțat marți guvernatorul Vadim Filașkin adăugând că lupte sunt în desfășurare, relatează Kyiv Independent.

Trupele ruse au intrat în Vuhledar FOTO via X/Michal Smetana

Trupele ruse au intrat în Vuhledar FOTO via X/Michal Smetana

La televiziunea națională, Filashkin a descris situația ca fiind „extrem de dificilă”, adăugând: „Inamicul a ajuns deja aproape în centrul orașului”.

„Lupte se desfășoară în oraș, așa că este aproape imposibil să aduci ajutor umanitar”, a precizat guvernatorul.

107 civili au rămas în Vuhledar, dar toți copiii au fost evacuați, a adăugat el.

Brigada 72 Mecanizată apără orașul de aproape doi ani. Forțele încearcă să captureze orașul de la începutul invaziei la scară largă în 2022.

Pe 26 septembrie, brigada a infirmat informațiile conform cărora se retrage și a difuzat o înregistrare video din oraș.

Potrivit site-ului web de monitorizare DeepState, la 1 octombrie, soldații ruși au intrat în Vuhledar dinspre vest și sud.

„Astăzi, inamicul nu bombardează doar partea centrală a orașului, unde Forțele de apărare [ucrainene] continuă să reziste, ci își mută și infanteria în interiorul orașului și în clădirile înalte”, a anunțat portalul ucrainean de specialitate.

În ultimele zile, forțele ruse au avansat la nord-est de Vuhledar și la periferia de vest a orașului, a raportat Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) pe 30 septembrie, citând imagini geolocalizate.

Orașul situat în prima linie se află la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de Donețkul ocupat și la aproximativ 40 de kilometri est de granița administrativă cu regiunea Zaporojie.

Vuhledar a rezistat la numeroase atacuri până acum și a devenit cheia apărării ucrainene în partea de sud a regiunii Donețk.

„Potențial, (pierderea acesteia ar putea) amenința securitatea întregii porțiuni sud-vestice a regiunii Donețk care nu este încă ocupată”, a aprecia Federico Borsari, membru al Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), pentru Kyiv Independent, la începutul lunii.

Vuhledar este situat la nord de o intersecție cheie ce leagă drumul O-0532 către Vodiane și Kostiantinivka, un mic drum asfaltat către Kurahove, respectiv autostrada T-0509, parțial ocupată, către Velika Novosilka.

„Este, prin urmare, un punct logistic cheie pentru forțele ucrainene care apără flancul sudic al Kurahove”, a explicat Borsari.

Având în vedere avansul semnificativ al Rusiei către Pokrovsk dinspre est, în ultimele săptămâni, forțele ucrainene ar trebui să evite o evoluție similară din sud pentru a evita riscul încercuirii, a estimat analistul.

Soldat: „Atacul vine din trei direcții”

„Situația din Vuhledar este, ca să nu spun mai mult, dificilă”, i-a dezvăluit luni un soldat ucrainean lui Stanislav Buniatov, militar ucrainean și blogger. „Atacul vine acum din trei părți”.

Soldatul a declarat că e mult prea periculos pentru transportoarele blindate de personal să se deplaseze spre liniile prietene din cauza artileriei rusești și a atacurilor cu drone.

În schimb, el a descris modul în care unitățile individuale încercau să iasă cu discreție din încercuirea rusă pe timp de noapte, în formații de retragere.

„În medie, dacă 10 persoane părăsesc orașul în grupuri, între patru și șase reușesc să iasă”, a spus el.

Mărturiile soldaților au fost publicate la o zi după ce comandantul Brigăzii 72 a fost retras de pe acest front.

Colonelul Ivan Vinnik este foarte apreciat și a fost propus pentru promovare, dar unii comentatori au speculat că decizia a fost luată pentru că acesta trebuia „salvat” înainte ca ucrainenii să piardă orașul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Moment important / Statele Unite schimbă, în sfârșit, abordarea față de Rusia!

3 Al Bano a cântat la nunta lui Horia Ivanovici cu roșcata

4 Fiica Ralucăi Moianu s-a măritat la numai 19 ani cu avocatul vedetelor

5 Foarte interesante amănunte!