Forțele de securitate iraniene ridică elevi din școli. Alte două adolescente au fost ucise în bătaie

Forțele de securitate iraniene ridică elevi din școli. Alte două adolescente au fost ucise în bătaie

Duminică, forțele de securitate iraniene au sosit cu dube neînmatriculate la școli și au arestat elevi sub acuzația de participare la proteste, potrivit relatărilor de pe rețelele sociale, informează The Guardian.

Eleve de liceu s-au alăturat protestelor izbucnite în Iran FOTO Captură

Eleve de liceu s-au alăturat protestelor izbucnite în Iran FOTO Captură

Autoritățile au închis duminică toate școlile din Kurdistanul iranian, în contextul în care protestele, intrate în a patra săptămână după moartea tinerei Masha Amini în custodia poliției moravurilor, au continuat în zeci de orașe și localități din Iran.

Mai multe organizații ale drepturilor omului au acuzat forțele de ordine că au reprimat brutal protestele, la care au participat în principal liceeni și studenți, cu gaze lacrimogene, bâte și chiar muniție reală. Poliția din Teheran neagă că s-ar fi folosit gloanțe reale.

În ciuda imaginilor cu dube care sosesc la școli, ministrul iranian al educației, Mohammad Mahdi Kazem, a declarat că nu au avut loc acțiuni în școli și că părinții elevilor implicați în proteste au fost contactați.

Rudele elevilor au confirmat pentru The Guardian relatările de pe rețelele sociale. Mateen, o studentă în vârstă de 20 de ani din Rasht, a spus că familia ei a devenit îngrijorată de soarta surorii ei, Naznin, în vârstă de 16 ani. „Fratele mamei mele ne-a sunat în această dimineață și ne-a îndemnat să-o luăm pe Naznin de la școală. Are prieteni în presă care l-au avertizat că elevele și băieții din Bandar Abbas au fost arestați de forțele represive”, a dezvăluit tânăra.

„Părinții mei au intrat în panică și au luat-o pe sora mea de la școală după ce unchiul le-a cerut să facă acest lucru cât de curând posibil, spunându-le că poliția poate ataca școlile”, a continuat Mateen.

De asemenea, familiile și-au îndemnat copiii să evite distribuirea de imagini și videoclipuri de la proteste. „Twitter a zdruncinat nucleul regimului iranian. Ei nu mai pot exercita controlul. Am avertizat-o pe Naznin și pe prietenii ei ca măcar să-și blureze fețele”, a precizat ea.

Măsuri mai dure împotriva protestatarilor

Între timp, președintele iranian, Ebrahim Raisi, s-a întâlnit cu oficialii din domeniul securității pentru a discuta măsuri mai eficiente de reprimare a protestelor.

De acum înainte, cei care sunt arestați pentru participare la proteste vor rămâne în închisoare până când vor fi judecați. Ei vor fi anchetați rapid, iar sentințele lor vor fi clare și stabilite ca un factor de descurajare”, a declarat ulterior Seyed Mirahmadi, ministrul adjunct de interne pentru afaceri de securitate.

Amploarea protestelor este contestată, oficialii guvernamentali susținând că presa, pe care o acuză că este sprijinită de Occident, oferă o imagine falsă asupra adunărilor care de fapt se dizolvă rapid odată cu sosirea forțelor de securitate. Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile omului au declarat sâmbătă că cel puțin 185 de persoane, inclusiv cel puțin 19 copii, au fost ucise în demonstrațiile la nivel național. Rețelele de socializare au arătat mulțimi mari, dar nu uriașe, protestând față de regimul de la Teheran, sâmbătă seara.

Din ce cauză ar fi murit Amini

Protestele au fost generate de moartea unei tinere de 22 de ani, Masha Amini, în custodia poliției moravurilor, care a ridicat-o pentru că nu purta în mod corespunzător hijabul.

Raportul legiștilor, publicat vineri, a concluzionat că moartea lui Amini nu a fost cauzată de lovituri la nivelul capului sau al membrelor, legând decesul de condițiile medicale existente, o explicație respinsă de familia ei. Alte două adolescente au fost ucise în bătaie în timpul protestelor, potrivit rudelor. Autoritățile iraniene susțin că fetele s-ar fi sinucis aruncându-se de pe acoperișuri din cauza unor dispute familiale interne. Familiile susțin însă că ele au murit din pricina bătăilor încasate de la forțele de ordine.

Grupul kurd pentru drepturile omului Hengaw, cu sediul la Oslo, a afirmat că forțele de securitate au tras asupra protestatarilor din localitățile iraniene majoritar kurde Sanandaj și Saqqez, doi protestatari fiind uciși sâmbătă. Acesta a declarat că în total au fost uciși 18 minori.

Contul Twitter Tavsir1500, foarte urmărit, care trimite videoclipuri de la proteste, a raportat, de asemenea, împușcături asupra demonstranților din Sanandaj și Saqqez.

Videoclipurile partajate de grupul Hengaw arătau tinere femei sau fete care scandau „femeie, viață, libertate" la o școală din Saqqez, orașul natal al lui Amini din provincia Kurdistan.

Alte două adolescente au fost ucise în bătaie, spun rudele

Mama unei fete iraniene de 16 ani, Nika Shakarami, care a murit în timpul protestelor, a respins afirmațiile oficiale potrivit cărora moartea acesteia a fost cauzată de căderea de pe o clădire.

Nasreen Shakarami a declarat că spune că înregistrările privind moartea lui Nika arată că craniul ei era grav afectat, iar rănile sale erau compatibile cu loviturile repetate la cap.

O altă tânără de 16 ani, Sarina Esmailzadeh, care posta vloguri pe YouTube, ar fi fost ucisă când forțele de securitate au bătut-o cu bastoane la un protest în Gohardasht, în provincia Alborz, la 23 septembrie, potrivit Amnesty International.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”