Forțele Aeriene ale SUA vor să se doteze cu 1.000 de drone militare controlate de Inteligența Artificială | VIDEO

Forțele Aeriene ale SUA vor să se doteze cu 1.000 de drone militare controlate de Inteligența Artificială | VIDEO

Forțele Aeriene ale SUA pariază foarte mult pe inteligența artificială (AI). Cea mai importantă forță aeriană din lume intenționează să achiziționeze o mie de drone armate controlate de AI în următorii ani.

Avionul de vânătoare fără pilot X-47B deasupra portavionului USS George H W Bush Foto Profimedia

Avionul de vânătoare fără pilot X-47B deasupra portavionului USS George H W Bush Foto Profimedia

Americanii susțin că aceste drone "loiale" vor fi mai agile și mai ieftine decât avioanele de luptă tradiționale cu echipaj. Este un pariu solid, iar un experiment recent demonstrează de ce, scrie The Telegraph .

La începutul anului 2019, Agenția americană pentru proiecte avansate de cercetare în domeniul apărării (Darpa) – agenția științifică marginală a Pentagonului – a recrutat opt echipe de programatori pentru a dezvolta prima inteligență artificială de luptă sub auspiciile proiectului AlphaDogfight.

Concurenții au inclus mari firme americane de apărare, cum ar fi Lockheed Martin și Boeing, companii mai mici, inclusiv Heron Systems din Maryland și echipe de la universități precum Georgia Tech.

Experimentul transmis online

La mijlocul anului 2020, Darpa a găzduit o serie de competiții care au pus AI-urile una împotriva celeilalte. Și la câteva luni după aceea, a desfășurat cel mai competitiv AI – Heron – împotriva unui om real: un pilot de F-16 al Forțelor Aeriene ale SUA care și-a dat doar indicativul, "Banger".

Darpa a transmis concursul în stil joc video online într-un spectacol similar cu un eveniment de sporturi extreme. Banger a stat într-o machetă a unei cabine de pilotaj F-16 și a efectuat o luptă simulată împotriva unui alt F-16 pilotat de AI.

După câteva viraje dure, drona Heron l-a doborât pe Banger cu focuri de armă simulate și apoi a repetat isprava în mai multe lupte simulate ulterioare.

Secretul Heron AI a fost agresivitatea sa. AI s-a remarcat față de ceilalți algoritmi datorită preferinței sale pentru atacuri frontale cu arma sa simulată. Cu tacticile sale îndrăznețe, drona Heron a neutralizat principalul avantaj al unui pilot uman față de o minte artificială: creativitatea.

Primele AI-uri ale dronelor "s-au luptat cu acei adversari care au făcut ceva chiar și puțin diferit", a declarat locotenent-colonelul Forțelor Aeriene Justin Mock, un pilot de F-16 care a observat testele inițiale Darpa. Dar pilotul artificial al lui Heron nu are această problemă.

În concursul AlphaDogfight, codul lui Heron s-a mișcat prea repede pentru ca Banger să facă ceva surprinzător.

"Lucrurile standard pe care le facem ca piloți de vânătoare nu funcționează", s-a plâns Banger în timp ce a fost doborât într-o luptă simulată după o luptă simulată.

În 2021, startup-ul Shield AI din California a cumpărat Heron. Doi ani mai târziu, Shield AI a încheiat un acord cu Kratos, un producător de drone de top din California, pentru a adăuga o versiune îmbunătățită a Heron AI la o dronă numită XQ-58.

Nu este greu să vezi strategia. XQ-29, lung de 58 de picioare, propulsat cu jet, este principalul vehicul de testare pentru propriul experiment AI al Forțelor Aeriene ale SUA, Skyborg, care se desfășoară de câțiva ani.

Avantajul dronelor

Scopul final al Skyborg este de a dezvolta drone ieftine, care pot zbura alături de luptătorii cu echipaj, adăugând senzorii și armele lor la o luptă aeriană haotică și periculoasă. Dacă o luptă merge prost și câteva drone sunt doborâte, nu este o mare pierdere pentru o forță aeriană care ar putea avea sute de înlocuitori.

Faptul că dronele sunt consumabile ar oferi comandanților USAF opțiunea de a acționa mai agresiv și de a ataca spațiul aerian puternic apărat în moduri care aproape sigur ar duce la uciderea piloților umani.

"Ideea unui robot cu aripi este că poate ține pasul cu avioanele cu echipaj, dar poate fi însărcinat pentru părți ale misiunii în care nu ai trimite un om să le facă", a spus Peter W. Singer, autorul mai multor cărți despre tehnologia militară.

Programul Skyborg se mișcă rapid. A trecut printr-o etapă importantă la sfârșitul anului trecut, când o escadrilă de testare din Florida a intrat în posesia primului dintre cele două XQ-58 deținute de guvern. "Integrarea strânsă și accesul cu Kratos pe XQ-58 vor permite producerea aeronavelor inteligente cu reacție fără echipaj pe o cronologie care, sincer, va șoca unii oameni", a declarat CEO-ul Shield AI, Ryan Tseng.

Forțele Aeriene își propun să desfășoare în curând drone cu aripi pregătite pentru luptă – posibil chiar în acest deceniu. Nu vor fi neapărat aceleași drone XQ-58 cu care armata și industria experimentează în prezent.

În schimb, testele Skyborg ajută la informarea eforturilor Forțelor Aeriene de a dezvolta așa-numitele "avioane de luptă colaborative", care ar putea fi mai mari și mai rapide decât XQ-58, dar totuși suficient de ieftine pentru a fi consumabile – costând doar câteva milioane sau zeci de milioane de dolari, în loc de cele 70 de milioane de dolari pe care Pentagonul le cheltuiește pe un avion de luptă stealth F-35 cu echipaj.

După finalizarea proiectului, USAF dorește să achiziționeze un lot inițial de 1.000 de CCA, a declarat secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall. Ar fi o modalitate costisitoare de a reconstrui puterea USAF în prima linie într-un moment în care multe dintre cele mai numeroase avioane de război ale sale – avioane de luptă F-15 și F-16 și avioane de atac A-10 – se uzează după patru decenii de utilizare intensă.

Piloții umani nu vor dispărea prea curând. În paralel cu drona controlată de AI, Forțele Aeriene dezvoltă, de asemenea, un nou avion de luptă stealth cu echipaj, avionul secret Next Generation Air Dominance. Luptătorul NGAD ar putea lupta în bătăliile aeriene ale Americii pentru deceniile următoare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”