Forțe ucrainene se retrag pe frontul Pokrovsk pentru a evita încercuirea

Forțe ucrainene se retrag pe frontul Pokrovsk pentru a evita încercuirea

Apropierea trupelor ruse de Pokrovsk a determinat retragerea forțelor ucrainene de pe pozițiile din sud-estul orașului de pe frontul de est, după ce rușii și-au întețit atacurile pe fondul ofensivei ucrainene în regiunea Kursk. „Progresele recente ale Rusiei în direcția Pokrovsk par să fi determinat retrageri ucrainene din poziții limitate la sud-est de Pokrovsk, iar forțele ruse probabil că nu și-au atins aparentul obiectiv de a încercui tactic forțele ucrainene din zonă”, apreciază analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul lor din 22 august privind evoluția pe câmpul de luptă, citat de Ukrainska Pravda.

Soldați ucraineni apărând poziții la Ceasiv Iar, pe frontul din Donețk FOTO EPA-EFE

Soldați ucraineni apărând poziții la Ceasiv Iar, pe frontul din Donețk FOTO EPA-EFE

Imagini geolocalizate din 22 august arată că forțele ruse au capturat recent Ptice, la sud-est de Pokrovsk, și au avansat mai departe spre sud, confirmând afirmațiile anterioare privind controlul asupra malului de est al rezervorului Karlivske.

Recentele progrese rusești la sud și sud-vest de drumul T-0511 (Oceretîne-Hrodivka) au echilibrat liniile de front rusești la est și sud-est de Pokrovsk, ai degrabă decât să pregătească terenul în vederea unei potențiale încercuiri tactice a forțelor ucrainene.

Pe măsură ce forțele ruse au avansat spre drumul E-50 (Donețk-Pokrovsk) în ultimele săptămâni, e posibil ca acestea să fi amenințat forțele ucrainene cu încercuirea, ceea ce a condus la retrageri din partea forțelor ucrainene.

Un purtător de cuvânt al unei brigăzi ucrainene luptând pe frontul Pokrovsk a recunoscut la 22 august că aceste avansuri rusești au determinat forțele ucrainene să se retragă pentru a stabiliza frontul și a-și proteja personalul.

Unii comandanți ucraineni de pe frontul Pokrovsk au declarat, de asemenea, pentru Associated Press într-un articol publicat joi că noii recruți ucraineni din regiune s-au retras ocazional de pe pozițiile lor.

„Unii oameni nu vor să tragă. Ei văd inamicul în poziție de tragere în tranșee, dar nu deschid focul. ... Acesta este motivul pentru care oamenii noștri mor”, a declarat un comandant de batalion din Brigada 47. „Atunci când nu folosesc arma, sunt ineficienți”, a adăugat el cu frustrare.

Pe de altă parte, ISW nu a observat rapoarte generalizate privind retrageri ucrainene dezorganizate pe frontul Pokrovsk, iar absența unor câștiguri tactice rusești semnificative sugerează faptul că forțele ucrainene au avut posibilitatea de a se retrage în mod ordonat.

image

Totodată, discuțiile anterioare dintre bloggerii militari ruși cu privire la o posibilă încercuire tactică în zonă s-au potolit.

Potrivit rapoartelor, ritmul operațiunilor aviației ruse este în scădere în cea mai mare parte a teatrului de operațiuni, deși această scădere poate fi temporară, iar cauza sa este neclară.

La 22 august, forțele ucrainene au efectuat cu succes o serie de lovituri împotriva unor ținte din regiunea Volgograd și Krasnodar Krai.

Forțele ruse au avansat recent la nord de Siversk, în în așezarea Ceasiv Iar și la sud-est de Toretsk și Pokrovsk.

Comandamentul militar rus a redesfășurat recent elemente din cel puțin un regiment aeropurtat rus (VDV) din vestul regiunii Zaporojie ca răspuns la incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk, posibil într-un efort de a stabiliza liniile și de a îmbunătăți comanda și controlul asupra recruților ruși.

Comandamentul militar rus ar fi angajat masiv în apărarea regiunii Kursk elemente destinate inițial efortului ofensiv rus din nordul regiunii Harkov, scriu analiștii.

Este posibil ca Kremlinul să ia măsuri pentru a rezolva problema vulnerabilității de la frontiere, în contextul incursiunii ucrainene în regiunea Kursk și ca urmare a unor eforturi nereușite pe termen lung de îmbunătățire a securității granițelor, se arată în evaluarea ISW.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai competentă funcționară din România, cu funcții în mai multe ministere, e șefa CA al Romarm și a luat de la Transelectrica 930.000 lei

2 Lovitura nimicitoare prin care ucrainenii l-ar decapita pe Putin. „Ar fi o nouă surpriză militară, mult mai devastatoare”

3 Un general american, uluit de ce a văzut în regiunea rusă Kursk: Chinul lui Putin dezvăluit

4 Cea mai neagră perioadă pentru Rusia de când a invadat Ucraina: 25% din totalul avioanelor MiG-31K ar fi deja inutilizabile

5 „Mâine strângem mieii. Dacă ar trebui să trăim din banii ăștia, m-aș sinucide” / Interceptări incendiare în dosarul fraților Tate