Fortăreața lui Edi Iordănescu. Complexul care-i va găzdui pe tricolori va fi „blindat“, la cererea selecționerului
România s-a calificat la Campionatul European după o pauză de 8 ani, iar selecționerul Edi Iordănescu are gânduri mari la turneul final. Antrenorul primei reprezentative planifică în cele mai mici detalii șederea „tricolorilor” pe durata Euro 2024.
Imaginea 1/5: Sala de conferințe. Foto hotel-melchiorpark.de
Dincolo de aspectele fotbalistice, Iordănescu acordă o deosebită atenție condițiilor în care va sta și se va pregăti naționala în Germania. Startul a fost dat cu alegerea locului de cantonament, în timp ce federația a stabilit deja adversarii din meciurile de pregătire. Vom juca două amicale, în primăvară, cu Irlanda de Nord pe Arena Națională din București (pe 22 martie) și cu Columbia, la Madrid (pe 26 martie).
Iar în iunie, naționala își va stabili cartierul general la Wurzburg, într-o locație aleasă personal de Edi Iordănescu, în urma vizionării complexurilor alese de UEFA pentru echipele calificate la turneul final.
A ales Wurzburg pentru poziție
Forul european a desemnat 58 de baze de cantonament, dintre care 15 în regiunea în care joacă România cele trei partide în faza grupelor la Euro. Selecționerul a vizitat trei dintre acestea, aflate între München, Köln și Frankfurt, orașele unde vor evolua „tricolorii”. A ales Wurzburg, mai exact un hotel la marginea acestei localități, astfel încât tricolorii să se poată deplasa cu trenul în preziua partidelor spre München (270 km), Köln (300 km) și Frankfurt (115 km), după care să revină rapid în cantonament.
Selecționerul a acceptat Melchior Parkhotel, dar a pus condiții gazdelor, şapte la număr, conform ProSport.
1. Filtru dublu de pază. Deși baza tricolorilor e plasată în natură, departe de viața orașului Wurtzburg, Edi Iordănescu a insistat ca orice potențială imixtiune în programul echipei să fie retezată din start. El a vrut să știe exact configurația filtrului de securitate pe care îl are stabilimentul și a cerut să fie dublat de partea română. Adică, pe lângă ce pregătesc nemții, să existe o echipă din partea FRF acceptată alături de cea a gazdelor.
2. Închirierea întregului hotel. Chiar dacă naționala României și stafful său nu au nevoie de toate cele 118 camere pentru cazare, hotelul va fi rezervat în totalitate pentru „tricolori”. Este o măsură la care au apelat aproape toate naționalele calificate la Euro, evident fiind că niciuna nu vrea să fie deranjată de alți clienți ai hotelurilor. În câteva situații, au fost închiriate aripi ale stabilimentelor.
3. Zonă separată pentru jucători și personalul tehnic. Deși delegația României va ocupa în exclusivitate Melchior Park, Edi Iordănescu le-a cerut gazdelor ca zona în care vor sta jucătorii și antrenorii să fie separată de celelalte, în care vor locui cei din stafful administrativ și de suport. Un etaj va fi izolat doar pentru actorii din teren, care vor avea acces exclusiv spre o zonă dedicată pentru mese ori spre sălile de analiză.
4. Cartele pentru acces în parcare. La cererea lui Edi Iordănescu, chiar și parcarea va fi securizată cu cartele de acces, astfel că în complexul din Wurzburg vor intra doar persoanele acceptate de stafful naționalei.
5. Camere single pentru jucători. Selecționerul a hotărât ca jucătorii și stafful tehnic să stea în regim single, pentru a se putea odihni și a nu fi deranjați de colegi. De asemenea, transportul spre orașele unde vor juca partidele din grupa E se va face cu trenurile de mare viteză, unde vor exista vagoane destinate exclusiv pentru „tricolori”.
6. Sală de forță la terenul de antrenament. Baza de antrenament se află la doar 4 kilometri de hotel. Jucătorii se vor pregăti pe AKON Arena, stadionul lui Wurzburger Kickers, acolo unde s-a antrenat și naționala Ghanei la Mondialul din 2006. Deși la hotel există sală de forță ultradotată, cu condiții de refacere, piscină, saună și multe alte facilități, Edi Iordănescu a cerut una și la stadion. Aceasta va fi ridicată de la zero, cu aparatura necesară solicitată de selecționer.
7. Supervizor al bucătarilor. Așa cum era de așteptat, nici alimentația jucătorilor nu a fost trecută cu vederea. Lista cerințelor lui Edi Iordănescu, toate acceptate de FRF și de gazdele germane, a inclus un statut special, bine clarificat din start, pentru bucătarul tricolorilor. Chef Andrei Voica va configura meniul împreună cu stafful medical, îl va prezenta echipei hotelului, apoi el va fi cel care va coordona zilnic implementarea meniului. Va rămâne supervizorul bucătarilor pe parcursul șederii „tricolorilor” la stabilimentul din Wurzburg.
Programul României la Euro 2024, Grupa E
17 iunie, ora 16.00: România - Echipă din play-off (München)
22 iunie, ora 22.00: Belgia - România (Köln)
26 iunie, ora 19.00: Slovacia - România (Frankfurt)
*ora României
Mai așteptăm un adversar
România știe două dintre adversarele la Euro, Belgia și Slovacia. Formația care se va alătura grupei E va fi desemnată în urma play-off-ului B, în care se vor întâlni Israel - Islanda și Bosnia-Herțegovina - Ucraina, pe 21 martie. Câștigătoarele vor juca finala, pe 26 martie, învingătoarea calificându-se în grupa E de la Euro 2024.
Wurzburg, important nod rutier și feroviar
Würzburg, locul ales de Edi Iordănescu pentru cantonamentul naționalei, este capitala regiunii administrative Franconia Inferioară din landul Bavaria. Are o populație de peste 130.000 de locuitori, din care în jur de 1.500 sunt, conform datelor oficiale, români .
Würzburg are statut de district urban, e atestat documentar de la 1 mai 704, iar episcopia romano-catolică de aici a fost înființată în anul 742. Motivul pentru care selecționerul a ținut ca naționala României să stea aici este faptul că Würzburg este un important nod rutier și feroviar, aici întâlnindu-se axele de transport nord-sud și est-vest din Germania. Trenurile ICE circulă pe aceaste linii cu viteza de 280 km/oră.
Sursa: adevarul.ro