Formele de viață care prezintă un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ. Oamenii de știință cer oprirea cercetărilor

Formele de viață care prezintă un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ. Oamenii de știință cer oprirea cercetărilor

Mai mulți oameni de știință de renume mondial au cerut oprirea cercetărilor pentru crearea așa-zișilor „microbi în oglindă”, pe fondul îngrijorărilor că organismele sintetice ar prezenta un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ, potrivit The Guardian .

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Experții se tem că, dacă cercetările în acest domeniu ar continua, oamenii, animalele și plantele ar putea ajunge în fața unor de infecții letale.

Grupul internațional, format din laureați ai Premiului Nobel, și alți experți avertizează că bacteriile în oglindă, construite din imagini în oglindă ale moleculelor găsite în natură, s-ar putea stabili în mediu și ar putea trece de apărarea imunitară a organismelor naturale.

Deși crearea unui microb în oglindă viabil ar dura probabil cel puțin un deceniu, o nouă evaluare a riscurilor a generat îngrijorări atât de serioase cu privire la organisme, încât grupul format din 38 de persoane a îndemnat oamenii de știință să oprească lucrările în acest sens și a cerut finanțatorilor să precizeze că nu vor mai sprijini cercetarea.

„Amenințarea despre care vorbim este fără precedent. Bacteriile oglindă ar eluda probabil multe răspunsuri ale sistemului imunitar uman, animal și vegetal și, în fiecare caz, ar provoca infecții letale care s-ar răspândi fără control, ”, a declarat profesorul Vaughn Cooper, un biolog evoluționist de la Universitatea din Pittsburgh.

Printre experții care fac parte din grupul amintit se numără și Dr. Craig Venter, omul de știință american care a condus eforturile private de secvențiere a genomului uman în anii 1990, dar și laureații premiului Nobel Prof. Greg Winter de la Universitatea Cambridge și Prof. Jack Szostak de la Universitatea din Chicago.

Ce sunt meculele în oglindă

Multe molecule necesare vieții pot exista în două forme distincte, fiecare fiind imaginea în oglindă a celeilalte. ADN-ul tuturor organismelor vii este format din nucleotide „drepte”, în timp ce proteinele, elementele de bază ale celulelor, sunt formate din aminoacizi „stângi”. Motivul pentru care natura funcționează în acest fel este neclar.

Oamenii de știință au fabricat deja molecule oglindă mari, funcționale, pentru a le studia mai îndeaproape. Unii au făcut chiar pași mici către realizarea de microbi în oglindă, deși construirea unui organism întreg din molecule în oglindă este dincolo de cunoștințele actuale.

Molecule în oglindă vs. microbi în oglindă

Activitatea este motivată de fascinație și de aplicații potențiale. Moleculele oglindă ar putea fi transformate în terapii pentru boli cronice și greu de tratat, în timp ce microbii oglindă ar putea face instalațiile de bioproducție mai rezistente la contaminare.

Preocupările legate de această tehnologie sunt dezvăluite într-un raport publicat în revista Science . Deși apreciază cercetările privind moleculele oglindă, raportul consideră că microbii oglindă prezintă riscuri substanțiale și solicită o dezbatere globală cu privire la această activitate.

Cercetătorii se îndoiesc că microbii vor putea fi reținuți în siguranță și este puțin probabil ca antibioticele existente să fie eficiente în cazul lor.

„Cu excepția cazului în care apar dovezi convingătoare că nu ar prezenta pericole extraordinare, credem că bacteriile oglindă și alte organisme oglindă nu ar trebui create”, scriu autorii în Science.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Călin Georgescu începe să spună chestii din culise... De pildă, ce a vorbit cu Pahonțu, șeful SPP...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Această domnișoară a făcut 43 de milioane de dolari, într-un singur an

4 Asta ar fi o chestie tare pentru România, dacă se va materializa...

5 Băsescule, e „realizarea” vieții tale, nemernicule! / Curtea Supremă a respins definitiv cererea Elenei Udrea de revizuire a pedepsei