Forest City: Interiorul „orașului fantomă”, construit de China în Malaezia. „Mi se face pielea de găină” FOTO
În urmă cu un an, Nazmi Hanafiah, un inginer IT în vârstă de 30 de ani, s-a mutat în Forest City, un complex de locuințe întins, construit de China, în Johor, în vârful sudului Malaeziei. A închiriat un apartament cu un dormitor într-un bloc turn cu vedere la mare. După șase luni, se săturase.
Forest City, un „paradis”, devenit „oraș fantomă” FOTO Shutterstock
Nu a vrut să continue să trăiască în ceea ce el numește „un oraș fantomă”.
„Nu mi-a păsat de depozitul meu, nu mi-a păsat de bani. Trebuia doar să ies”, a spus el.
Punctul de întâlnire cu jurnaliștii BBC News a fost întocmai în blocul turn în care obișnuia să locuiască.
„Mi se face pielea de găină doar că mă întorc. Este un loc atât de pustiu – ești doar tu și gândurile tale”, a continuat bărbatul.
Cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, a pus pe piață Forest City - un mega-proiect de 100 de miliarde de dolari (78,9 miliarde de lire sterline) în cadrul Inițiativei Belt and Road - în 2016. La acea vreme, boom-ul imobiliar chinez era în plin flux. Dezvoltatorii împrumutau sume colosale de bani pentru a construi atât acasă, cât și în străinătate pentru cumpărătorii din clasa de mijloc.
În Malaezia, planul Country Garden a fost să construiască o metropolă ecologică, cu un teren de golf, parc acvatic, birouri , baruri și restaurante. Compania a spus că Forest City va găzdui, în cele din urmă, aproape un milion de oameni.
Opt ani mai târziu, se simt efectele crizei. În prezent, doar 15% din întregul proiect a fost construit și, conform estimărilor recente, puțin peste 1% din totalul dezvoltării este ocupată.
În ciuda faptului că se confruntă cu datorii de aproape 200 de miliarde de dolari, reprezentanții Country Garden au declarat pentru BBC că sunt „optimiști” în privința finalizării planului lor.
Un „paradis” înfiorător
Forest City a fost catalogat drept „un paradis la care visează întreaga omenire”. Dar, în realitate, a vizat în mod direct piața internă chineză, oferind anumitor oameni șansa de a deține o a doua casă în străinătate. Prețurile sale de vânzare erau inaccesibile pentru majoritatea malaezienilor obișnuiți.
Pentru cumpărătorii chinezi, proprietatea ar fi o investiție care ar putea fi închiriată malaezienilor locali, cum ar Nazmi, sau folosită ca casă de vacanță.
În realitate, locația izolată a Forest City - construită pe insule recuperate departe de cel mai apropiat oraș important Johor Bahru - a amânat potențialii chiriași și i-a câștigat porecla locală de „Oraș fantomă” .
„Ca să fiu sincer, este înfiorător. Aveam așteptări mari pentru acest loc, dar a fost o experiență atât de rea. Nu este nimic de făcut aici”, spune Nazmi.
Forest City emană, cu siguranță, o atmosferă ciudată - se simte ca o stațiune de vacanță abandonată.
Pe plaja pustie, există un loc de joacă pentru copii ponosit, o mașină de epocă ruginită și o „scară spre nicăieri” din beton alb. Lângă apă există semne care avertizează împotriva înotului din cauza crocodililor.
În centrul comercial construit special, multe dintre magazine și restaurante sunt închise - unele unități erau doar șantiere libere. Într-o notă suprarealistă, există un tren gol pentru copii care face tururi nesfârșite în jurul mall-ului.
Alături, în showroom-ul Country Garden, există un model de oraș enorm care ilustrează orașul forestier finalizat. La taraba de vânzări, stau câțiva angajați plictisiți, iar pe semnul de deasupra lor scrie: „Forest City. Unde fericirea nu se termină niciodată.”
De departe, cea mai mare atracție aici este statutul de duty-free al zonei. Pe plajă, se găsesc grămezi de sticle de alcool aruncate, ale consumatorilor locali, care asigură cea mai mare parte a activității umane aici.
Când se lasă noaptea, Forest City rămâne în beznă. Blocurile enorme de apartamente care planează deasupra complexului au fiecare sute de apartamente, dar nu mai mult de jumătate de duzină au luminile aprinse. E greu de crezut că cineva locuiește cu adevărat aici.
„Locul ăsta este ciudat. Chiar și în timpul zilei, când ieși pe ușa din față, coridorul este întunecat”, spune Joanne Kaur, unul dintre puținii rezidenți.
Ea și soțul ei locuiesc la etajul 28 al unuia dintre blocurile turn - sunt singurii de la tot etajul. La fel ca Nazmi, sunt chiriași și plănuiesc să plece cât mai curând posibil.
„Îmi pare rău pentru oamenii care au investit și au cumpărat un loc. Dacă ați căuta pe Google „Forest City”, nu este ceea ce vedeți astăzi aici”, spune ea.
Jurnaliștii BBC au reușit să ajungă, în mod indirect, la câțiva propritari din China care au cumpărat proprietăți în Forest City. Aceștia au fost reticenți în a face comentarii, chiar și sub garanția anonimatului.
Cu toate acestea, rețelele sociale oferă câteva dovezi anecdotice. Într-o postare care lăuda dezvoltarea, un cumpărător din provincia Liaoning a spus: „Acest lucru este foarte înșelător. Actualul oraș forestier este un oraș fantomă. Nu există deloc oameni. Este departe de oraș, are facilități de locuit incomplete și este greu să te miști fără mașină”.
Alte comentarii au întrebat cum ar putea obține o rambursare pe proprietatea lor, unul spunând: „Prețul unității mele a scăzut atât de mult, nu am cuvinte”.
Sursa: adevarul.ro