Forbes: Ofensiva Ucrainei se va confrunta cu aceleași provocări ca aliații la debarcarea în Normandia

Forbes: Ofensiva Ucrainei se va confrunta cu aceleași provocări ca aliații la debarcarea în Normandia

În urmă cu 79 de ani, trupele americane, britanice și canadiene au debarcat în Franța ocupată de germani, făcând primul pas riscant spre eliberarea Europei de Vest. Astăzi, pe măsură ce noile unități ucrainene antrenate se concentrează pe fortărețele lor în pregătirea propriei versiuni a Operațiunii Overlord, lecțiile acelei debarcări epice rămân relevante.

Câmpul de luptă din Ucraina de astăzi amintește de situația în care se aflau Aliații FOTO Pixabay

Câmpul de luptă din Ucraina de astăzi amintește de situația în care se aflau Aliații FOTO Pixabay

„Deși debarcarea Aliaților la începutul lunii iunie 1944 este privită în mare parte prin ochelari roz și percepută ca o mare victorie, debarcarea din Normandia a fost o luptă grea de două luni, plină de frustrări și provocări”, scrie într-un articol pentru Forbes, Craig Hooper, fondatorul și directorul executiv al companiei de consultanță Themistocles Advisory Group.

El observă că acest fapt este trecut cu vederea de prea mulți observatori ocazionali care cred că lupta aliaților din Normandia a fost în mare parte limitată la plajă. Mulți tind să creadă că, deși forțele americane, britanice și canadiene bine echipate au suferit pierderi grele, le-a luat doar câteva ore să străpungă fortificațiile de coastă germane și să înceapă marșul către teritoriul german. Dar operațiunea Overlord nu a fost atât de simplă.

Impasul sângeros de două luni care a urmat primelor aterizări impresionante a fost uitat. Pe măsură ce germanii și-au dat seama treptat că invazia Normandiei era misiunea principală, au adus treptat tot mai multe rezerve în luptă, iar aliații nu s-au putut ține de program. În fața unei rezistențe puternice, forțele aliate au încercat să străpungă zonele de coastă și să iasă din Normandia, eșuând în mod repetat.

Câmpul de luptă din Ucraina de astăzi amintește teribil de situația în care se aflau Aliații la mijlocul anului 1944

Impasul a fost rupt abia la sfârșitul lunii iulie, când SUA au lansat Operațiunea Cobra. Dar pe parcursul acestor două luni, neconformându-se cu așteptările umflate, armatele aliate au suferit pierderi excesive, obținând câștiguri minore. Acest progres a provocat nemulțumire comandamentului aliat și a provocat, de asemenea, considerații politice care ar fi putut complica o ofensivă de succes împotriva Germaniei.

„Ucraina, care se bazează pe puțini aliați cu gânduri asemănătoare, fără angajamente, este mai vulnerabilă la criticile politice cauzate de amânare. În mod ideal, apărarea staționară a Rusiei s-ar prăbuși la fel de repede ca fortificațiile germane de pe coasta Atlanticului. Dar chiar dacă Ucraina se confruntă cu un început dificil, sângeros și lent al ofensivei viitoare, poate arăta că trupele sale încă învață și că lecțiile pe care Aliații din Al Doilea Război Mondial le-au învățat în Normandia au fost neplăcute, dar merită învățate”, scrie autorul.

Cele două luni dificile din Normandia au ajutat la pregătirea fundației pentru eliberarea de succes a Franței și invazia ulterioară a Germaniei. Potrivit lui Hooper, câmpul de luptă din Ucraina de astăzi amintește teribil de situația în care se aflau Aliații la mijlocul anului 1944. Armata ucraineană trebuie să se ocupe de fortificații rusești serioase, cu personal format în mare parte din trupe slab echipate și slab calificate. Uneori, ele sunt menținute pe loc doar de amenințarea că va fi împușcat oricine dă înapoi.

Ucraina, ca și aliații din Normandia, înțeleg, de asemenea, secretele luptei cu arme combinate, încercând să conecteze infanterie, tancuri , artilerie și orice altceva pe câmpul de luptă într-un atac coordonat. Pentru unitățile aliate din Normandia, deficiențele în pregătirea înainte de luptă și coordonarea pe câmpul de luptă s-au dovedit fatale.

„Ucraina se va confrunta cu provocări similare, transferând cunoștințele dobândite în Occident pe câmpul de luptă și, în același timp, încercând să păstreze flerul de improvizație și flexibilitatea doctrinară care a salvat Kievul la începutul anului 2022”, se spune în articol .

Autorul avertizează că trupele „noi” ale Ucrainei vor face greșeli. După aterizările din Ziua Z, diviziile nou pregătite s-au confruntat și cu tacticile dificile necesare pentru a avansa dincolo de zona de plajă. La începutul lunii iulie, la o lună după debarcare, o unitate americană neantrenată a pierdut 2.100 de oameni pentru a avansa doar 1.400 de metri.

„Conform scriitorului Max Hastings, în primele șase săptămâni de luptă, Divizia 90 de Infanterie americană a trebuit să înlocuiască 150% dintre ofițerii săi și 100% din soldații diviziei”, scrie Hooper .

Unele unități nou create vor fi mai bune

Aliații din Normandia s-au străduit să înțeleagă de ce aceleași unități se comportau diferit. Calitatea unităților este întotdeauna diferită și, odată ce Ucraina descoperă care dintre unitățile sale de asalt nou create sunt cele mai bune, se va baza în mod disproporționat pe ele din nou și din nou, împingându-le până la limite. Unele unități de calitate scăzută se vor prăbuși pur și simplu și, în loc să trimită rezerve prețioase către unități ineficiente, șefii armatei ucrainene ar fi mai bine să le reformateze complet.

În Normandia, experiența de luptă a aliaților a variat foarte mult. La fel se întâmplă și astăzi. Unele unități ucrainene care vor lua parte la atac luptă împreună de mai bine de un an. Alții sunt nou formate, încă nu s-au întărit în luptă. Viitoarea ofensivă va fi prima lor experiență de luptă reală și nimeni nu știe cum se vor descurca.

O astfel de diferență în nivelurile de experiență poate duce la probleme motivaționale complexe. Deși majoritatea observatorilor înțeleg că trupele fără experiență trebuie să învețe să supraviețuiască din propria experiență sau din exemplul nenorocirilor altora, puțini realizează că trupelor „verzi”, neîntărite, nu le place să se miște sub foc”, se spune în articol .

La rândul lor, unitățile ucrainene testate în luptă se pot confrunta cu propriile lor probleme motivaționale.

Această provocare s-a manifestat pe deplin în Normandia. Acest lucru s-a întâmplat cu unitatea „Desert Rats” a Diviziei a 7-a blindate britanice. După o campanie eroică în deșertul nord-african și o debarcare în Sicilia, „veteranii lor au simțit că și-au făcut partea” și „au devenit precauți și vicleni pentru a reduce riscul”. Accentul unităților testate în luptă se poate schimba inexorabil spre supraviețuirea în luptă, mai degrabă decât spre câștigarea acesteia.

Liderii ucraineni sunt, de asemenea, foarte conștienți de problemele populației ucrainene. Factorii stresanți au dus la scăderea numărului de persoane cu vârstă de recrutare apte pentru serviciu. Și, într-un sens strategic, fiecare pierdere pe câmpul de luptă este doar un alt punct de plecare pentru ceea ce va fi o provocare demografică uriașă în viitor.

Toți acești factori pot duce la o abordare prea precaută și la o lipsă generală de agresivitate pe câmpul de luptă. În stadiul inițial, prudența transferă sarcina către artilerie. Pariul pe tunari pune o presiune suplimentară asupra lanțului deja fragil de aprovizionare cu muniții din Occident. Precauția ar putea, de asemenea, să prelungească luptele, dând Rusiei șansa de a prelua inițiativa.

Sarcina de a motiva trupele să lupte cu un inamic încăpățânat pe un teren care - cel puțin inițial - este favorabil pentru apărător, se află pe umerii comandanților ucraineni. Din nou, la fel ca luptătorii care au luptat și au câștigat în Normandia, ei trebuie să găsească un compromis între direcționarea trupelor pentru a obține cele mai bune rezultate pe câmpul de luptă și conservarea trupelor. Aceasta nu este o sarcină ușoară, iar Ucraina ar trebui să reamintească observatorilor externi că Occidentul s-a confruntat cu probleme foarte asemănătoare în lupta sa disperată împotriva agresiunii Axei și pentru a câștiga al Doilea Război Mondial.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...