Fondul Suveran va avea 27 companii profitabile în portofoliu; listarea Hidroelectricava fi decisă de FSDI
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va avea 27 de companii profitabile în portofoliu, iar listarea Hidroelectrica va fi decisă de noua entitate, au anunțat, miercuri, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP), într-o întâlnire cu presa.
societăților în care la data preluării, statul este acționar integral sau majoritar, FSDI nu va putea înstrăina, sub orice formă aceste acțiuni, dacă acest fapt va duce la pierderea poziției de acționar majoritar a FSDI la societățile în cauză", se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul instituției.
Potrivit reprezentanților MFP, FSDI va avea un capital social în numerar de 1,85 miliarde lei, bani proveniți din Trezorerie din privatizări. Fondul va avea în portofoliu 27 de companii profitabile, dar CEC Bank ș Eximbank au fost excluse pe motiv ca "ar fi fost ciudat să se îndatoreze pentru un proiect la băncile din portofoliu".
Printre companii se va afla și Hidroelectrica, iar oficialii MFP spun că un viitor IPO va fi făcut de FSDI. De asemenea, dacă fondul va considera că trebuie să vândă acțiuni ale unor companii din portofoliu, va putea să o facă, dar să rămână cu cel puțin 50+1% din acțiuni. În AGA companiilor vor fi reprezentanții fondului. De asemenea, Fondul va putea cumpăra acțiuni ale unor companii private de pe piața de capital, dar rolul lui e să facă investiții în economie.
"Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat începând cu anul 2018 in sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acțiunilor transferate în portofoliul FSDI. Această influență va fi recuperată în anii următori primului an de funcționare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acționar unic potrivit hotărârii Adunării Generale a Acționarilor de repartizare a profitului și stabilire a dividendelor", se arată în expunerea de motive.
Astfel, conform reprezentanților MFP, impactul în bugetul de stat este de 2 miliarde lei pe an, pentru că dividendele vor fi încasate de FSDI. Fondul nu se va lista niciodată, iar scopul lui e să facă profit.
Valoarea contabilă a companiilor din portofoliu, la nivelul anului 2015, este de 45 miliarde lei. În septembrie, proiectul va ajunge în Parlament.
Companiile la care FSDI va fi acționar sunt Engie România, Electrica, Delgaz, E.ON Energie România, Biofarm, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, Societatea Națională a Sării, IAR, OIL Terminal, Cupru Min, Unifarm, Societatea, Națională a Apelor Minerale, Compania Națională a Apelor Minerale, Administrația Porturilor Maritime, Compania Națională de Investiții pentru Turism, Romgaz, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale — Hidroelectrica, Aeroporturi București, Nuclearelectrica, Imprimeria Națională, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, Conpet.
"Scopul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) este dezvoltarea și finanțarea din fonduri proprii și din fonduri atrase, de proiecte de investiții rentabile și sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiții sau al unor societăți de investiții, singur sau împreună cu alți investitori instituționali sau privați, cât și administrarea activelor financiare proprii, în vederea obținerii de profit", susțin reprezentanții MFP.
Aceștia afirmă că printre beneficii se numără crearea de surse de finanțare sustenabile pentru materializarea proiectelor din domenii economice diverse, în condiții de rentabilitate economică și sustenabilitate financiară, rol de catalizator eficient pentru atragerea de fonduri private (bănci, fonduri de pensii, fonduri de investiții) care, alături de fondurile proprii, vor asigura finanțarea unor proiecte de investiții a căror implementare va antrena un efect de multiplicare economică atât pe orizontală, cât și pe verticală. În funcție de condițiile de piață precum și de caracteristicile proiectului finanțat, FSDI va putea atinge factori de multiplicare atractivi, efectul de multiplicare financiară fiind obținut prin atragerea de capital de la investitori instituționali și privați, atât sub formă de participare la capital cât și sub formă de capital împrumutat, realizând astfel premisele finanțării unor proiecte de valori mari.
Un alt beneficiu, conform MFP, este susținerea eforturilor României de a obține statutul de piață emergentă pentru piața de capital autohtonă prin creșterea lichidității, ca urmare a listării la Bursa de Valori București și AERO a companiilor din portofoliul FSDI.
FSDI va avea forma unei societăți de intermediere financiară pe acțiuni, cu acționar unic statul român pe întreaga durată de funcționare. Actul constitutiv, strategia și activitatea FSDI se vor supune regulilor cu privire la deficitul bugetar și datoria publică pentru a menține clasificarea FSDI în afara sectorului public, pe toată durata existenței sale.
"Administrarea FSDI se va face în sistem dualist, de către un Consiliu de Supraveghere li un Directorat. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiți prin Hotărâre a Guvernului pe o perioadă de 18 luni, având ca mandat angajarea Directoratului și organizarea activității FSDI. Administrarea FSDI atât la nivel neexecutiv (Consiliul de Supraveghere) cât și executiv (Directoratul) se va realiza de o manieră independentă în conformitate cu politica sa investițională, în vederea obținerii de profit în condiții de piață, prin dobândirea în nume propriu de active și pasive și cu asumarea riscurilor asociate unor astfel de activități comerciale, în limitele strategiei investiționale aprobată de acționar. Membrii Consiliului de Supraveghere se numesc de Adunarea Generală a Acționarilor în baza unei proceduri proprii de selecție transparentă, care va fi aprobată de acționar.", informează MFP, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES.
Conform statutului FSDI, acesta va respecta cele mai bune principii de guvernanță.
Finanțarea FSDI se va face din venituri obținute din dividende încasate de la societățile la care deține acțiuni din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operațiuni cu instrumente financiare proprii și din cele emise de alte entități, din venituri din vânzarea de pachete de acțiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligațiuni, dar și din alte surse prevăzute de lege.
MFP a pus, miercuri, în dezbatere publică proiectul de Lege privind înființarea FSDI, elaborat împreună cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Justiției Sociale, precum și cu consultarea reprezentanților din alte instituții publice, în cadrul unui grup de lucru și a unei comisii interministeriale aprobate în acest sens de Guvern.
AGERPRES