Fondul European de Apărare, printre principalele subiecte discutate de eurodeputații Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din PE, prezidată de europarlamentarul Cristian Bușoi

Fondul European de Apărare, printre principalele subiecte discutate de eurodeputații Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din PE, prezidată de europarlamentarul Cristian Bușoi

Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, al cărei președinte este eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), a dezbătut luni subiecte importante, printre acestea aflându-se și Fondul European de Apărare.

”La 30 noiembrie, Consiliul a găzduit cel de al patrulea trialog informal privind Fondul Europen de Apărare. În cadrul discuțiilor, s-au propus soluții acceptabile pentru Parlamentul European privind biodiversitatea și Centrul de competență în domeniul securității cibernetice. Au fost însă și discuții controversate privind problemele resurselor alocate statelor membre, unde nu s-a ajuns la un consesns”, a precizat eurodeputatul român într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a informat că s-a decis ca pe marginea acestor subiecte să existe o nouă consultare după ce va avea loc ”trialogul final cu privire la Orizont Europa”.

Comisia Europeană a lansat la 7 iunie 2017 Fondul European de Apărare pentru a ajuta statele membre să cheltuiască într-un mod mai eficient banii contribuabililor, a reduce suprapunerile în materie de cheltuieli și a obține un raport calitate-preț mai bun.

Fondul, anunțat de președintele Juncker în septembrie 2016 și susținut de Consiliul European din decembrie 2016, va coordona, va suplimenta și va amplifica investițiile naționale în cercetarea din domeniul apărării, în dezvoltarea de prototipuri și în achiziționarea de echipamente și tehnologii destinate sectorului apărării.

Potrivit compromisului la care șefii de stat sau de guvern au ajuns în luna iulie 2020, Fondul European de Apărare (EDF), care va permite cofinanţarea din bugetul UE a unor proiecte industriale realizate în comun de mai multe state membre, va avea alocată suma de 7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, mult mai puţin faţă de ambiţiile iniţiale.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri