Fondatorul controversatei companii de securitate Blackwater vrea să formeze o armată de 5.000 de mercenari care să-l răstoarne de la putere pe Maduro
Omul de afaceri american Erik Prince, fost membru al Navy Seal şi fondator al companiei Blackwater, urmărește crearea unei armate de câteva mii de mercenari care să fie desfășurată în Venezuela pentru a ajuta la îndepărtarea de la putere a lui Nicolas Maduro. Prince, care este un susținător de încredere al președintelui american Donald Trump, ar fi căutat în ultimele luni finanțare și susținere politică de la suporteri influenți ai liderului republican și de la venezueleni bogați care trăiesc în exil, relatează G4Media.ro .
Dezvăluirile vin în contextul ciocnirilor violente de marți care au urmat apelului lansat armatei de către președintele auto-declarat, Juan Guaido, să i se alăture în proiectul său de a-l alunga pe Maduro din fruntea regimului din Venezuela. Forțele armate par însă să fi rămas fidele actualului lider de la Caracas, care a afirmat miercuri că „tentativa de lovitură de stat a fost respinsă. ”
Patru surse au declarat pentru Reuters că, în ultimele câteva luni, Erik Prince a căutat investiții și sprijin politic pentru o astfel de operațiune de la suporterii influenți ai președintelui Trump și exilații venezueleni bogați. În cursul unor întâlniri private desfășurate în Statele Unite și Europa, Prince a prezentat un plan de organizare a unei armate formate din circa 5.000 de mercenari în numele liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido. Potrivit surselor, Prince a avut întâlniri pe această temă inclusiv la mijlocul lunii aprilie.
Două surse familiare cu planul lui Prince privind Venezuela au declarat că acesta solicită 40 de milioane de dolari de la investitori privați. El urmărește, de asemenea, să obțină finanțare din activele venezuelene de miliarde de dolari care au fost confiscate de guvernele din întreaga lume în urma sancțiunilor impuse de comunitatea internațională împotriva regimului de la Caracas.
Analiștii susțin că deocamdată este neclar felul în care opoziția venezueleană ar putea accesa în mod legal aceste fonduri. În timpul întâlnirilor cu investitorii potențiali, Erik Prince a declarat că el crede că Guaido are autoritatea de a-și forma propria forță militară, deoarece a fost recunoscut la nivel internațional ca liderul legitim al Venezuelei de către Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada și alte zeci de țări din întreaga lume.
În principiu, planul lui Prince prevede mai întâi realizarea unor operațiuni de strângere de informații în Venezuela și, ulterior, trimiterea unei forțe de 4.000-5.000 de mercenari din Columbia și alte națiuni din America Latină pentru a desfășura operațiuni de luptă și stabilizare. Fondatorul Blackwater dorește crearea unei armate din „peruani, ecuadorieni, columbieni, vorbitori de limbă spaniolă,” despre care susține că ar fi mult mai acceptabilă din punct de vedere politic decât mercenarii americani.
Unul dintre argumentele principale ale lui Prince este acela că Venezuela are nevoie de ceea ce el numește un „eveniment dinamic” pentru a elimina impasul care există încă din luna ianuarie a acestui an, când Guaido – șeful Adunării Naționale a Venezuelei – a declarat că alegerea lui Maduro în 2018 a fost ilegală și a invocat Constituția pentru a-și asuma președinția interimară a țării.
Maduro l-a denunțat pe Guaido, care este susținut de majoritatea națiunilor occidentale, ca fiind „o marionetă a Statelor Unite” care încearcă să declanșeze o lovitură de stat. Instituțiile guvernamentale cheie – inclusiv armata – nu și-au schimbat loialitatea și continuă să-l susțină pe dictatorul socialist, în pofida creșterii presiunii internaționale ca urmare a sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații lor.
Guaido a subliniat constant că dorește o rezoluție pașnică a situației din țara care este membră OPEC, iar guvernele latino-americane care îi recunosc autoritatea au insistat că sunt împotriva unor măsuri militare. Înalți oficiali din Statele Unite au subliniat și ei, fără a exclude intervenția armată, că preferă măsuri economice și diplomatice pentru a exercita presiuni asupra regimului lui Maduro.
Un plan controversat
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Garrett Marquis, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat dacă Prince a prezentat planul său Administrației Trump și dacă acesta va fi luat în considerare. O persoană familiarizată cu strategia actualei Case Albe a afirmat însă că administrația republicană nu va susține un astfel de plan.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Guaido, Edward Rodriguez, a afirmat că lideri ai opoziției din Venezuela nu au discutat despre operațiunile de securitate cu Prince, iar guvernul lui Maduro nu a răspuns la întrebările puse de agenția de presă.
Rugați să comenteze planul lui Prince, unii experți în securitate din Venezuela și SUA l-au declarat însă „exagerat” din punct de vedere politic și potențial riscant deoarece ar putea să declanșeze un război civil în țara sud-americană. Un venezuelean din exil, apropiat de opoziția democratică condusă de Guaido, s-a declarat de acord cu planul lui Erik Prince si a afirmat că mercenarii privați s-ar putea dovedi folositori, mai ales în cazul în care guvernul lui Maduro se va prăbuși, deoarece vor oferi securitate pentru noua administrație.
Un purtător de cuvânt al lui Prince, Marc Cohen, a declarat că acesta „nu intenționează să opereze sau să implementeze o operațiune în Venezuela” și a refuzat să răspundă la întrebări suplimentare. Declarațiile lui Cohen au fost însă contrazise de Lital Leshem – directorul relațiilor cu investitorii de la firma de capital privată a lui Prince, Frontier Resource Group -, care a confirmat interesul fondatorului Blackwater pentru operațiunile de securitate din Venezuela. „El are o soluție pentru Venezuela, la fel cum are o soluție pentru multe alte locuri,” a spus ea, refuzând însă să elaboreze.
Privatizarea conflictelor
Planul lui Erik Prince privind Venezuela reprezintă cel mai recent efort al său într-o lungă campanie ce urmărește „privatizarea războiului” în întreaga lume. În ultimele decenii, fondatorul companiei Blackwater – care a fost angajată de guvernul american pentru a oferi protecție operațiunilor desfășurate de Departamentul de Stat în timpul războiului din Irak, fiind implicată însă într-un incident violent în 2007, soldat cu moartea unor civili irakieni – a desfășurat contractori de securitate privată în zone de conflict din Asia Centrală, Africa și Orientul Mijlociu.
De exemplu, în vara anului 2018, G4Media.ro a scris că omul de afaceri american promova intens ideea „privatizării războiului din Afganistan,”iar Administraţia Trump ar fi fost interesată de această variantă, în ciuda opoziţiei liderilor militari americani şi a oficialilor afgani. În principiu, planul lui Prince prevedea ca misiunile îndeplinite în prezent în Afganistan de militarii din US Army să fie realizate de companii private de securitate, ce includ veterani din trupele speciale din America şi ţări NATO.
Planul lui Prince urmărește înlocuirea miilor de soldaţi americani cu circa 5.500 de contractori privaţi, care ar fi susţinuţi de o forţă aeriană privată de 90 de avioane. Războiul va fi coordonat de ceea ce Prince numeşte un „vicerege” sau un Trimis Special care va avea autoritate şi flexibilitate maximă pe teren pentru a se adapta situaţiei. Acesta va face legătura cu contractorii şi va raporta direct preşedintelui american, având autoritatea de a se coordona cu guvernul afgan.
Prince a afirmat că propunerea sa de a înlocui soldaţii americani cu contractori va salva Statelor Unite circa 52 de miliarde de dolari. În prezent, SUA cheltuiesc aproximativ 45 de miliarde de dolari pe an în Afganistan, potrivit datelor Pentagonului. Prince a declarat că ar putea face acest lucru pentru mai puţin de 10 miliarde de dolari, deşi unii experţi au contestat această estimare.