Folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei, doar o chestiune de timp. „Ucraina nu poate lupta împotriva Rusiei cu o mână legată la spate”
După ce doi oficiali americani au declarat că administrația Biden e pregătită să permită Ucrainei să folosească armament american pe teritoriul Rusiei, dar numai pentru apărarea regiunii nordice Harkov, preşedintele Zelensky spune că acest lucru este doar o chestiune de timp.
Volodimir Zelensky, la summitul nordic de la Stockholm 2024, captură video
La summitul nordic de la Stockholm, la care a participat recent, el s-a plâns că Rusia are un avantaj tactic care Ucainei îi este refuzat. „Modul în care ei atacă și noi nu putem... acest lucru nu este normal”, a spus el, referindu-se la atacurile rusești pe teritoriul ucrainean, informează euronews .
Încurajat de declaraţiile a doi oficiali americari care au apărut în presa internaţională, la doar o zi după acestea, Volodimir Zelensky a declarat că este doar o chestiune de timp până când aliații occidentali vor permite forțelor sale să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme pe care le-au furnizat.
„Cred că folosirea oricărei arme de tip occidental pe teritoriul Rusiei este o chestiune de timp. Altfel nu poate fi vorba despre o pace dreaptă, deoarece ei pot rămâne pe teritoriul lor și, prin linia de frontieră, să ne atace și să ucidă, așa cum se întâmplă acum”, a spus el.
Cu toate acestea, oficialii au precizat că politica guvernului de la Casa Albă potrivit căreia armele americane nu ar trebui să fie folosite pentru a viza ţinte de pe teritoriul Rusiei a rămas neschimbată. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că „miza nu poate fi mai mare” pentru Ucraina.
„Știm că, dacă agresiunii rusești i se permite să continue în Ucraina, aceasta nu se va opri cu Ucraina. Și alți potențiali agresori din alte părți ale lumii vor lua act și vor lua în considerare continuarea propriilor agresiuni”, a spus Antony Blinken.
Deşi Washingtonul nu şi-a exprimat oficial acordul, acest lucru l-a făcut Germania, al doilea furnizor de armament al Ucrainei după Statele Unite, prin vocea lui Wolfgang Büchner, purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, care a declarat că Ucraina ar putea folosi acum arme furnizate de Germania pentru a lovi Rusia, dar numai pentru apărarea Harkovului.
„Am convenit cu Ucraina că armele pe care le furnizăm vor fi folosite în conformitate cu dreptul internațional. Împreună cu cei mai apropiați aliați ai noștri și în dialog strâns cu guvernul ucrainean, ne adaptăm în permanență sprijinul la evoluția războiului”, a declarat Wolfgang Büchner.
„În ultimele săptămâni, Rusia a pregătit, a coordonat și a efectuat atacuri de pe poziții din zona Harkov, în special din regiunea de frontieră rusă direct adiacentă. Împreună, suntem convinși că Ucraina are dreptul, în conformitate cu dreptul internațional, să se apere împotriva acestor atacuri”, şi-a motivat guvernul german decizia.
Apelurile tot mai insistente ale preşedintelui Zelensky s-au făcut auzite şi la un summit informal al NATO organizat la Praga, unde s-a discutat despre viitorul și securitatea alianței militare și despre modul în care aceasta ar putea contribui la apărarea Ucrainei până când aceasta va primi garanții credibile de securitate.
„NATO trebuie să adopte o strategie pe termen mai lung și în ceea ce privește securitatea Ucrainei. Ucraina nu poate lupta împotriva Rusiei cu o mână legată la spate. Ucraina trebuie să fie capabilă să lupte împotriva invaziei barbare a Rusiei, chiar și pe teritoriul rusesc. Sunt convins că singurele garanții pe termen lung împotriva imperialismului rusesc sunt aderarea la NATO”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavský.
Schimb de prizonieri şi de... morţi
Între timp, în cursul zilei de vineri, Ucraina și Rusia au efectuat un schimb de prizonieri de război , primul în ultimele patru luni. Astfel, 150 de militari, câte 75 de fiecare parte, au fost schimbați în regiunea de frontieră ucraineană Sumy, în cadrul unui acord intermediat de Emiratele Arabe Unite. De asemenea, cele două părți au schimbat și trupurile soldaților căzuți la datorie, Ucraina returnând 212 cadavre, iar Rusia 45.
Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei se întâlnesc doar atunci când își schimbă morții și prizonierii de război, ceea ce necesită o pregătire și o diplomație considerabile. În ultimele patru luni aceste schimburi nu au mai avut loc, fiecare dintre părţile beligerante acuzându-şi adversarul de lipsă de cooperare.
Sursa: adevarul.ro