"Focuri de tabără" pe Soare, în primele imagini transmise de sonda Solar Orbiter
Primele imagini transmise de sonda Solar Orbiter, actorul principal al unei noi misiuni de observare a Soarelui organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi de NASA, au dezvăluit omniprezenţa unor micro-explozii solare ce au primit denumirea de "focuri de tabără", în apropierea suprafeţei solare, conform unui material publicat joi de ESA.
Potrivit oamenilor de ştiinţă care se ocupă de această misiune, observarea unor astfel de fenomene ce nu puteau fi studiate în detaliu demonstrează potenţialul ştiinţific al sondei Solar Orbiter, care tocmai a ieşit din faza de verificare tehnică, etapă incipientă a misiunii sale.
"Este vorba doar de primele imagini transmise şi deja putem observa nişte fenomene interesante", susţine Daniel Müller, cercetător în cadrul Proiectului ESA Solar Orbiter. "Nu ne-am aşteptat la nişte rezultate atât de bune încă de la început. Am putut observa şi cum cele 10 instrumente ştiinţifice ale sondei interacţionează şi se completează între ele, oferind o imagine holistă a Soarelui şi a mediului din jurul său".
Solar Orbiter, lansată la 10 februarie 2020, transportă şase instrumente destinate monitorizării Soarelui şi încă patru pentru observarea mediului din jurul sondei. Prin compararea datelor obţinute de la ambele seturi de instrumente, cercetătorii vor afla mai multe despre modul în care se formează vântul solar, fluxul de particule ionizate ce provin din Soare şi invadează întregul Sistem Solar.
Sonda Solar Orbiter este unică prin faptul că a fost concepută să obţină imagini de la Soare de la o apropiere mai mare decât orice altă sondă de până acum.