Focarul de Covid-19 din Rusia, mult mai rău decât admite Kremlinul. The Economist prezintă mușamalizarea operată de regimul Putin

Focarul de Covid-19 din Rusia, mult mai rău decât admite Kremlinul. The Economist prezintă mușamalizarea operată de regimul Putin

Rusia are mai mult mai mult succes în lupta cu Covid-19 decât ​​Occidentul, grație sistemului său medical superior și a conducerii politice excelente. Deși se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de infecție, rata mortalității în Rusia este o șeptime din cea raportată de majoritatea statelor. Toate astea sunt valabile dacă credeți statisticile ruse. Însă puțini experți independenți procedează astfel, notează  The Economist , într-o analiză a manipulării de stat în criza Covid-19, operată de Kremlin. Redăm articolul pe larg.

Rusia a înregistrat oficial aproape 290.000 de cazuri de Covid-19 și 2.700 de decese, ceea ce plasează rata mortalității sub 1%, comparativ cu 4,5% în Germania și 14% în Marea Britanie. Cu toate acestea, rata mortalității în rândul cadrelor medicale ruse, care  își țin propria evidență, paralelă cu a statului , este de aproximativ 16 ori mai mare decât în ​​statele cu care se pot face comparații, ceea ce sugerează că cifrele oficiale sunt prea roz.

Chiar și așa, în 11 mai, aceste cifre l-au determinat pe Vladimir Putin să pună capăt perioadei de „zile nelucrătoare”, un eufemism pentru un blocaj național pe care nu l-a declarat niciodată oficial. Deși a transferat responsabilitatea pentru păstrarea restricțiilor către autoritățile regionale, a semnalat că Rusia a trecut prin ce e mai rău. „Trebuie să le mulțumim medicilor și președintelui nostru, care lucrează zi și noapte pentru a salva vieți”, a declarat Viaceslav Volodin, purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat.

Guvernul rus și parlamentul său servil s-au supărat când, în aceeași zi, Financial Times a raportat că numărul real de decese ar putea fi cu 70% mai mare, iar New York Times a citat un expert care spunea că ar putea fi și de aproape trei ori mai mare decât ceea ce dau statisticile oficiale. Aceste estimări au fost calculate prin raportarea la numărul deceselor în exces. Un membru al Dumei a cerut revocarea acreditării jurnaliștilor. Propaganda de stat a declanșat o campanie împotriva a ceea ce a numit un atac orchestrat asupra Rusiei de către Occident, menit să distragă atenția de la propriile sale probleme.

Între timp, unii medici ruși de pe rețelele de socializare spun că au fost instruiți să raporteze un număr cât mai scăzut de decese asociate Covid-19, incluzându-i în statistici doar pe cei care au murit direct din cauza bolii, nu și cei care aveau afecțiuni subiacente care ar fi putut contribui la dispariția lor. Rudele victimelor sunt furioase.

Confuzia este potențată de cifrele improbabile postate de unele regiuni. De exemplu, în Krasnodar, o regiune cu 5,2 milioane de locuitori, numărul infecțiilor raportate a variat doar „la minut”, fluctuând între 96 de cazuri și 99 de cazuri pe zi în ultimele două săptămâni. Asta pare destul de puțin probabil.

Multe alte regiuni au elaborat statistici și mai speciale. Acestea arată numărul de infecții înregistrate în centrele regionale și cele înregistrate pe teritoriile adiacente, care fluctuează în direcții opuse, echilibrându-se astfel reciproc și producând o linie ciudată de cazuri în întreaga regiune.

Este posibil ca datele oficiale să nu spună multe despre adevărata scară a epidemiei din Rusia. Dar ele fac lumină asupra sistemului politic al acestei țări, care, la fel ca predecesorul său sovietic, este saturat de minciuni și neîncredere. Grafice ciudate se întâlnesc în Rusia și când au loc alegeri.

Apoi, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014, mulți sportivi ruși au luat medicamente menite să le îmbunătățească performanțele, iar înșelăciunea a fost acoperită de înlocuirea, în secret, a mostrelor de urină, cu complicitate oficială.

Constantin Sonin, de la Universitatea din Chicago, spune că problema nu este că Kremlinul ascunde sau distorsionează cifrele, ci că adesea nu dispune de ele. Majoritatea liderilor din regiuni nu trebuie să dea socoteală alegătorilor, dar depind în totalitate de Kremlin pentru statut și bani. Aceștia trimit rapoarte zugrăvite în roz pentru a părea că își îndeplinesc obiectivele trasate. Scopul este să îl mulțumească pe președinte, nu pe oameni. „Kremlinul nici nu trebuie să le spună ce cifre trebuie să raporteze, știu ei ce îi place Kremlinului să audă”, explică Sonin.

În ultimele săptămâni, televiziunea de stat din Rusia a oferit o ilustrare perfectă a acestui sistem distorsionat. În Occident, oficialii cel puțin au încercat să comunice cu electoratul și cu mass-media. La televiziunea rusă, oamenii își văd oficialii raportându-i domnului Putin, izolat de ei printr-un ecran de videoconferință. Ecranul seamănă cu o icoană ortodoxă rusă: domnul Putin este afișat pe un dreptunghi mare, central, înconjurat de cei 12 „apostoli” ale căror figuri apar în dreptunghiuri mai mici.

Și totuși, această imagine fabricată cu atenție începe să crape. În ultimele săptămâni, nivelul de aprobare pentru Vladimir Putin a scăzut la niveluri istorice. Cea mai recentă lovitură a venit pe 17 mai, când ministrul Sănătății din Daghestan, un teritoriu rus din Caucazul de Nord, locuit de trei milioane de oameni, i-a declarat unui blogger local că numărul adevărat de infecții cu coronavirus în republică este de patru ori mai mare decât cel raportat oficial și că focarele de pneumonie în apropierea spitalelor și clinicilor uciseseră 657 de persoane, nu 27, cât fuseseră raportate oficial. În total, 40 de medici au murit din cauza asta. Domnul Putin a dat vina pe cetățeni că au încercat să se trateze acasă.

Capitala Moscova, dar și alte câteva orașe au fost mai deschise pe partea de comunicare decât Kremlinul. De asemenea, autoritățile moscovite au admis că numărul real de cazuri ar putea fi semnificativ mai mare și a menținut starea de blocare.

Modul în care Kremlinul manipulează criza Covid-19 amintește de mușamalizarea dezastrului nuclear de la Cernobîl, care l-a determinat pe liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, să lanseze politica de deschidere, Glasnost.

Domnul Putin, care a schimbat Constituția pentru a i se permite să rămână la putere la nesfârșit, este hotărât să nu repete acel experiment care a contribuit la prăbușirea întregului sistem.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”