Focar de infecții în Japonia. O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore îi alarmează pe specialiști

Focar de infecții în Japonia. O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore îi alarmează pe specialiști

Cazurile de infecție cu o bacterie periculoasă și mortală au atins un nivel record în Japonia, iar experții nu înțeleg care este cauza care a dus la răspândirea acesteia, relatează CNN .

Cazurile de infecție cu o bacterie periculoasă au crescut alarmant în Japonia

Cazurile de infecție cu o bacterie periculoasă au crescut alarmant în Japonia

Numărul de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS), înregistrate până la data de 2 iunie, a ajuns la 977, depășind astfel recordul de 941 de cazuri care a fost stabilit pentru întreg anul trecut, a transmis Institutul Național pentru Boli Infecțioase.

STSS este o infecție bacterială rară, dar deosebit de periculoasă, care se poate dezvolta când bacteria se răspândește în țesuturi și în sânge. Pacienții au inițial simptome precm febră, dureri musculare și vărsături, însă acestea pot deveni mult mai grave într-un timp foarte scurt, provocând tensiune arterială scăzută și insuficiență multiplă de organe.

"Chiar și cu tratament, STSS poate fi mortală. Din zece persoane infectate cu STSS, până la trei dintre ele mor din cauza infecției", a transmis Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de streptococii din grupa A, care deobicei provoacă febră și infecții în gât la copii. În cazuri mai rare, acesta poate deveni invaziv, atunci când bacteriile produc o toxină care le permite să intre în sânge, provocând boli grave.

Streptococii de grup A pot, de asemenea, să provoace fasceită necrozantă (cangrenă streptococică) "mâncătoare de carne", care în cele din urmă duce la pierderea membranelor.

Bacteria există și în Europa

În decembrie 2022, cinci țări europene au raportat către Organizația Mondială a Sănătății o creștere a numărului de infecții cu streptococi de grup A, cei mai afectații fiind copii cu vârste de sub 10 ani.

În luna martie, autoritățile nipone au avertizat o creștere a numărului de cazuri STSS, iar până în luna iulie, numărul de infecții cu această bacterie crescuse în special în rândul persoanele cu vârsta sub 50 de ani.

La rândul său, CDC a anunțat că vârstnicii cu răni deschise sunt cei mai vulnerabili în fața STSS. Specialiștii încă nu au găsit un motiv pentru numărul mare de infecții înregistrate anul acesta în Japonia.

"Ne putem întări imunitatea dacă suntem expuși constant la bacterii. Dar acest mecanism a fost absent în timpul pandemiei de coronavirus. Din acest motiv, mai mulți oameni sunt acum susceptibili la infecții și acesta ar putea fi unul dintre motivele cazurilor în creștere", a explicat profesorul Ken Kikuchi de la Universitatea de Medicină pentru Femei din Tokyo.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

5 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare