Foarte interesante amănunte.../Investițiile americane în energia din România, la un nivel fără precedent

Foarte interesante amănunte.../Investițiile americane în energia din România, la un nivel fără precedent

Creșterea gradului de independență energetică și diversificarea surselor de energie, dar și parteneriatul strategic cu SUA au dus la o cooperare fără precedent în domeniu între companiile din România și cele americane. La București, ministrul Energiei din SUA Jennifer Granholm a anunțat trei mari proiecte comune care ar urma să schimbe semnificativ harta investițiilor în energie, scrie economedia.ro .

Diversificarea și independența sunt politici strategice ale statului român în contextul tranziției la o energie mai puțin poluantă, dar și pentru a suplini resursele rusești de energie. În plus, statul român și-a asumat și sprijinirea Republicii Moldova pentru a-i scădea rapid dependența față de Rusia.

Creșterea intensității parteneriatului dintre România și SUA în domeniul energetic vine după două experiențe negative în deceniul precedent.

Astfel, în 2022, gigantul american ExxonMobil își vindea participația la proiectul gazelor din Marea Neagră după ani de șicane din partea guvernelor PSD controlate de Liviu Dragnea. În 2015, o altă mare companie americană, Chrevron, pleca din România după protestele de la Pungești (Vaslui), unde voia să extragă gaze de șist.

Ce parteneriate sunt în desfășurare?

Centrala nucleară de la Cernavodă. Secretarul SUA pentru Energie Jennifer Granholm a anunțat marți în cadrul Forumului de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă că Fluor și Sargent & Lundy, două companii americane, au ajuns la un acord de principiu cu Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) din România pentru modernizarea și dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă.

Despre ce e vorba? Nuclearelectrica, companie la care Ministerul Energiei este acționar majoritar, are în plan retehnologizarea Reactoarelor 1 și 2, dar și construirea a două noi reactoare, pentru a-și crește capacitatea de producție.

”Sunt foarte încântată să anunț că Fluor și Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) din România pentru modernizarea și dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă. Acest proiect a fost un rezultat al unui acord interguvernamental inovator între Statele Unite și România privind cooperarea în domeniul energiei, care stabilește un proces continuu de dialog, sprijin și parteneriat în schimbul folosirii bunurilor și serviciilor energetice americane”, a declarat oficialul american.

În acest moment nu e clar în ce va consta aportul celor două mari corporații americane la Centrala de la Cernavodă. Un comunicat din martie 2023 al companiei Nuclearelectrica arăta că Sargent and Lundy va furniza servicii de inginerie asociate cu retehnologizarea Unității 1, dotată cu un reactor CANDU.

Reactoarele modulare de la Doicești (Dâmbovița). Secretarul american al Energiei a anunțat tot marți lansarea unei noi etape în proiectul de construire și amplasare la Doicești a șase reactoare modulare nucleare de mici dimensiuni dezvoltate de compania americană NuScale.

”Vom lansa mâine următoarea fază a studiilor de inginerie specifice amplasamentului pentru un proiect SUA-România al unui reactor modular de mici dimensiuni. Compania americană NuScale Power și SNN din România au convenit să colaboreze în vederea implementării tehnologiei NuScale la o centrală de cărbune ieșită din uz. Această sursă fără emisii de carbon va contribui la eliminarea treptată a activelor pe cărbune din România și o va poziționa drept un potențial centru al lanțului de distribuție SMR”, a declarat Jennifer Granholm.

Este vorba de un proiect al Compania RoPower, responsabilă pentru proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR) NuScale de la Doicești, deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA și firma privată Nova Power & Gas. RoPower ar urma să cumpere reactoarele modulare de la NuScale, cea care dezvoltă și deține în proprietate tehnologia acestor mini-reactoare.

Proiectul a fost întârziat după ce Ministerul Energiei a blocat într-o ședință din aprilie a acționarilor companiei de stat Nuclearelectrica un împrumut cerut de companie pentru reactoarele modulare mici (SMR) de la Doicești. Ministerul Energiei a transmis ulterior că susține proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România și că punctele vor fi reluate într-o ședință ulterioară, pentru a clarifica între timp anumite aspecte.

Exploatarea în premieră a energiei geotermale. Un al treilea proiect în domeniul energiei e demarat de compania cu capital majoritar de stat Elcen și Sage Geosystems, o companie americană de energie geotermală. Cele două companii au semnat un memorandum de înțelegere (primul pas pentru un eventual contract ulterior) pentru a prospecta bazinul de ape geotermale care ar putea fi folosit pentru producția energiei termice necesare pentru a încălzi Bucureștiul.

Sage Geosystems este o companie care face ca energia geotermală să fie disponibilă și accesibilă nu numai prin captarea căldurii, ci și prin captarea presiunii dintr-o sondă printr-o tehnologie similară cu cea din domeniul petrolier.

Deocamdată, această resursă din nordul Capitalei e folosită pentru un mare parc de distracții din Balotești. Memorandumul semnat între ELCEN și SAGE Geosystems e primul pas spre utilizarea la scară industrială a acestei resurse.

Foto: Proiectul centralei Doicești / Nuclearelectrica


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite