Foarte interesante amănunte.../Imagini spectaculoase cu o erupție solară masivă de clasă X care a avut loc vineri

Foarte interesante amănunte.../Imagini spectaculoase cu o erupție solară masivă de clasă X care a avut loc vineri

Soarele a declanșat astăzi o puternică erupție solară de clasa X, cu un maxim la ora 8:10 a.m. (1310 GMT), care a provocat pene de curent pe unde scurte în America de Sud, Africa și Atlanticul de Sud, relatează Space.com

Vezi imaginile aici

Erupția solară a izbucnit de la pata solară AR3576 – aceeași pată solară care a oferit un spectacol înflăcărat pe 5 februarie cu o erupție de clasă M și o erupție de plasmă.

Din fericire pentru noi, pata solară s-a deplasat dincolo de membrul soarelui ieri (8 februarie), plasând Pământul în afara liniei sale directe de tragere. „Dumnezeu știe cât de mare ar fi fost această erupție dacă s-ar fi întâmplat în această parte a soarelui”, a scris fizicianul solar Keith Strong într-o postare pe X.

Monstruoasa erupție solară a fost însoțită de o ejecție de masă coronală (CME) – o mare eliberare de plasmă și câmp magnetic de la soare.

„A existat o erupție clară cu un val coronal care sugerează o CME foarte rapidă spre vest”, a declarat heliofizicianul Alex Young într-o postare pe X.

În cazul în care o CME lovește Pământul, aceasta poate provoca perturbări ale câmpului nostru magnetic și poate duce la furtuni geomagnetice, care pot fi problematice pentru sateliții care orbitează în jurul Pământului, dar care fac deliciul vânătorilor de aurore, aflați în căutare de spectacole dramatice.

Din cauza poziției atât de sudice a petei solare, este puțin probabil ca un CME de la pata solară AR3576 să lovească direct Pământul; este mai probabil ca acesta să treacă direct pe sub noi.

Deși s-ar putea să nu ne aflăm în linia de tragere directă, nu înseamnă că nu suntem afectați. Erupția X a provocat pene de curent radio extinse din cauza impulsului puternic de raze X și radiații ultraviolete extreme trimise spre Pământ în momentul erupției. Călătorind cu viteza luminii, radiațiile au ajuns pe Pământ în puțin peste opt minute și au ionizat stratul superior al atmosferei terestre – termosfera – declanșând pene radio pe unde scurte în partea Pământului luminată de Soare în acel moment, inclusiv în America de Sud, Africa și Atlanticul de Sud.

Exploziile solare sunt declanșate atunci când energia magnetică se acumulează în atmosfera solară și este eliberată într-o explozie intensă de radiații electromagnetice. Acestea sunt clasificate în funcție de mărime în grupuri de litere, clasa X fiind cea mai puternică.

Apoi există erupții de clasa M, care sunt de 10 ori mai mici decât cele de clasa X, apoi cele de clasa C, B și, în cele din urmă, cele de clasa A, care sunt prea slabe pentru a afecta semnificativ Pământul. În cadrul fiecărei clase, numerele de la 1 la 10 (și mai mult, pentru erupțiile de clasă X) indică puterea relativă a unei erupții. Recenta erupție a fost de clasa X.3.38, potrivit Spaceweatherlive.com, care utilizează date de la satelitul GOES-16 al NASA.

Soarele devine incredibil de activ pe măsură ce se apropie de cea mai activă parte a ciclului său solar de aproximativ 11 ani, cunoscut sub numele de „maxim solar”. Chiar ieri (8 februarie), o pată solară gigantică care scânteia cu erupții solare de clasă M s-a întors cu fața spre Pământ. Pata solară – AR3576 – este atât de mare încât a fost văzută de Roverul Perseverance de pe suprafața planetei Marte. Am putea asista la o erupție la fel de puternică de erupții X din partea „petei solare marțiene”? Doar timpul ne va spune.

Oamenii de știință din domeniul solar și al meteorologiei spațiale monitorizează soarele cu atenție, deoarece erupțiile solare energetice și CME-urile pot fi problematice pentru sateliții din spațiu și pentru tehnologia electronică de pe Pământ.

Oamenii de știință de la Centrul de predicție a vremii spațiale al NOAA analizează zilnic regiunile de pete solare pentru a evalua amenințările. Centrul mondial de date pentru indicele de pete solare și observații solare pe termen lung de la Observatorul Regal al Belgiei urmărește, de asemenea, petele solare și înregistrează maximele și minimele ciclului solar pentru a evalua activitatea solară și pentru a îmbunătăți prognoza meteo spațială.

NASA dispune, de asemenea, de o flotă de nave spațiale – cunoscute sub denumirea colectivă de Observatorul Sistemelor Heliofizice (HSO) – concepute pentru a studia soarele și influența sa asupra sistemului solar, inclusiv efectele meteorologiei spațiale.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…