Foarte interesante amănunte...
Industria spațială este grăitoare pentru situația dezvoltării tehnologice a Moscovei și a eforturilor de substituție a importurilor, notează Geopolitical Futures .
<< Joi (11 aprilie – n.tr.), Rusia a lansat cu succes o rachetă grea, denumită Angara-A5, prima rachetă spațială dezvoltată după prăbușirea Uniunii Sovietice. Deși Kremlinul a prezentat-o ca pe un succes, evenimentul a fost marcat de mai multe întârzieri. Lansarea de la Cosmodromul Vostocinîi fusese inițial planificată pentru decembrie 2023, dar a fost amânată. A fost reprogramată pentru 9 aprilie, dar anulată în ultimul moment. (Oficialii au declarat că existase o defecțiune a sistemului de presurizare de la rezervorul de oxigen al blocului central al rachetei.) A fost amânată din nou în ziua următoare din cauza problemelor tehnice, înainte ca racheta să fie în cele din urmă lansată, pe 11 aprilie. Acest caz subliniază provocările cu care se confruntă Moscova pe fondul sancțiunilor occidentale, în special în sectoarele de tehnologie avansată, cum ar fi industria spațială.
Pentru Moscova, industria spațială este esențială nu doar pentru menținerea statutului Rusiei ca putere spațială, dar și pentru asigurarea progresului continuu al sectoarelor sale de apărare și tehnologie. Tehnologiile spațiale sunt cheie pentru garantarea securității comunicațiilor, internetului și sistemelor globale de navigație, care au atât scopuri civile, cât și militare. Din epoca sovietică, Occidentul a încercat în mod repetat să împiedice progresele rusești în aceste tehnologii. De exemplu, au fost impuse restricții în anii ’90, când rachetele rusești au intrat pe piețele comerciale, și după 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Pe 24 februarie 2022, în prima zi a invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, SUA au restricționat vânzarea unor tehnologii avansate către Rusia, ceea ce a dus la penurie, anulări de lansări și suspendarea unor programe științifice.
De când sancțiunile au intrat în vigoare, industria spațială a devenit un indicator al dezvoltării tehnologice a Rusiei și a eforturilor de substituție a importurilor, nu doar în domeniul spațial, ci și în industriile conexe, de la minerit la producție și transport. Kremlinul este de părere că lansările reușite de rachete pot demonstra faptul că, în ciuda sancțiunilor, Rusia poate dezvolta noi tehnologii și își poate menține programul spațial, în timp ce continuă să alimenteze campania militară din Ucraina și să stimuleze economia.
Kremlinul nu are prea mult de ales decât să dezvolte tehnologii mai avansate care să-i poată ajuta efortul de război și să asigure accesibilitatea internetului pentru toate regiunile țării. Racheta Proton-M din era sovietică, pe care Angara-A5 a fost proiectată să o înlocuiască, va fi în funcțiune până în 2025. Angara-A5 prezintă mai multe avantaje cheie față de posibilul său predecesor, inclusiv faptul că este bazată pe kerosen și nu folosește componente de combustibil toxice. De asemenea, este produsă doar cu componente rusești și poate fi lansată de la cosmodromuri rusești, spre deosebire de Proton-M, care este lansată de la Cosmodromul Baikonur, o bază spațială operată de Rusia în Kazahstan. Rusia nu dorește să se bazeze pe o țară străină pentru a-și desfășura operațiunile spațiale, mai ales având în vedere că, recent, Kazahstanul și-a accentuat neutralitatea, temându-se că ar putea fi afectat de sancțiuni secundare dacă Occidentul consideră că ajută efortul de război al Rusiei.