Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Răspunsul Rusiei la atacul terorist de săptămâna trecută de la Moscova ar putea crea tensiuni mari între statul condus de Putin și unul dintre aliații săi istorici, scrie Insider .

După ce mai mulți atacatori au deschis focul în sala de concerte Crocus City Hall, omorând 137 de persoane și rănind alți cel puțin 145 de oameni – un atac revendicat de ISIS-K, o grupare din rețeaua globală de jihadiști condusă de Statul Islamic – presa rusă a dezvăluit faptul că cei patru suspecți principali sunt cetățeni din Tadjikistan.

Țara din Asia Centrală are legături istorice strânse cu Rusia și a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică. Acum este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care Putin a sperat că va fi un fel de NATO al spațiului ex-sovietic.

Informațiile conform cărora atacatorii de la Moscova ar fi din Tadjikistan ar putea crea noi tensiuni între cele două țări.

Tadjikistanul a încercat deja să se distanțeze de atacul terorist. Ministrul de externe a spus sâmbătă că informațiile vehiculate în presă sunt „false”, potrivit Moscow Times.

Summit of member states of the Collective Security Treaty Organization (CSTO) in the Kremlin. Mai mulți experți în spațiul rus și ex-sovietic au spus că alianța este în colaps. Armenia a anunțat deja că și-a suspendat participarea. Foto: Profimedia Images

Ministrul tadjic de interne a spus că doi dintre suspecții menționați de presa rusă erau în Tadjikistan în momentul atacului. Între timp, președintele țării, Emomali Rahmon, i-a spus lui Putin că „teroriștii nu au naționalitate, patrie sau religie”.

În timp ce relațiile cu China și Coreea de Nord au devenit din ce în ce mai strânse în ultimul timp, Rusia este tot mai izolată pe plan internațional, de când a declanșat invazia Ucrainei în februarie 2022.

Până și unii dintre cei mai vechi aliați ai săi, inclusiv Tadjikistanul, și-au arătat frustrarea față de Moscova.

În octombrie 2022, Rahmon a părut să îl critice personal pe Putin, căruia îi cerea să aibă mai mult respect pentru țara sa. Rahmon a spus că Tadjikistanul a trebuit să „implore” Rusia să participe la un forum organizat pe teritoriul țării din Asia Centrală, potrivit Mail Online.

„Nu suntem tratați niciodată ca parteneri strategici. Fără nicio supărare, dar vrem să fim respectați!” ar fi spus Rahmon.

Working trip of Russian President Vladimir Putin to Minsk. Summit of the Collective Security Treaty Organization (CSTO). Până și unii dintre cei mai vechi aliați ai lui Putin, inclusiv președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon (dreapta), și-au exprimat frustrarea față de Moscova în ultimul timp. Foto: Profimedia Images

Relațiile Rusiei cu alți membri CSTO nu sunt nici ele foarte bune. Mai mulți experți în spațiul rus și ex-sovietic au spus în trecut că alianța este în colaps.

Unii membri CSTO nu au privit cu ochi buni invazia Ucrainei și se tem că Rusia nu îi va mai proteja și ar putea, chiar, să se decidă să îi atace și pe ei.

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, a spus la începutul anului că Armenia și-a suspendat participarea în CSTO, după ce a criticat în repetate rânduri atât alianța, cât și Rusia, pe care a acuzat-o că nu a intervenit când a fost în luptă cu Azerbaidjanul pentru regiunea Nagorno-Karabah.

Experții spun că ISIS a profitat probabil de neatenția autorităților ruse, care sunt preocupate cu războiul din Ucraina, pentru a lansa atacul de la Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat faptul că Rusia ar fi putut opri atacul dacă nu ar fi atacat Ucraina. „Acele sute de muu de ruși care ucid acum pe pământ ucrainean ar fi fost cu siguranță destui ca să oprească orice terorist”, a spus Zelenski.



Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?