Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Cam 1.300 de mile și 80 de ani separă războiul Ucrainei de Bătălia Franței. Totuși, blitzkrieg-ul Germaniei oferă indicii despre cum ar putea fi învinsă Rusia astăzi, notează o analiză CEPA .

<< Speranțele inițiale că asaltul ucrainean ar putea realiza o străpungere au fost spulberate, deoarece straturile de tranșee ruse și câmpurile dense minate ale Rusiei au cauzat pierderi grele și au redus atacul ucrainean la o înaintare greoaie.

Dar în 1940, cine s-ar fi așteptat ca Germania să cucerească Franța și Țările de Jos și să evacueze armata britanică de pe continent în doar șase săptămâni? Mai ales când armatele aliate combinate aveau superioritate numerică în ceea ce privește tancurile, erau aproximativ egale în ceea ce privește efectivele umane și se bucurau de avantajul fortificațiilor precum Linia Maginot.

Au existat multe motive pentru care germanii au câștigat atât de rapid, dar cel mai important a fost că Aliații au fost depășiți în manevră. Francezii și britanicii au trimis cele mai bune trupe spre nord, în Belgia, în timp ce Linia Maginot apăra sudul. Cu toate acestea, germanii au lansat un atac blindat în centrul liniei, prin pădurea Ardennes, care era slab apărată.

Faptul de a fi depășit în manevră este devastator, dar nu trebuie să fie fatal. În 1941, chiar și Rusia a dovedit acest lucru, la fel și Israelul în Războiul Yom Kippur din 1973. Forțele israeliene au fost surprinse din punct de vedere strategic și au fost grav în minoritate. Cu toate acestea, israelienii și-au revenit rapid, oprind ofensiva arabă și apoi improvizând un contraatac care i-a purtat în cele din urmă până aproape de Cairo și Damasc.

Ce a condamnat Franța în 1940 nu a fost atacul german surpriză din Ardeni, ci modul în care francezii au răspuns la acesta. „Oricare ar fi fost cauzele profunde ale dezastrului, circumstanța imediată a fost incompetența totală a Marelui Stat Major”, a scris istoricul Marc Bloch, care a servit ca ofițer de logistică în campanie, în cartea sa, „L’Étrange Défaite”.

Franța se pregătise pentru o reluare a Primului Război Mondial. Doctrina sa, mentalitatea și sistemele de comunicații se bazau pe o viziune a luptei metodice în care planurile erau formulate rigid, puterea de foc era mai importantă decât manevra și ritmul războiului era suficient de lent pentru a permite comandanților să elaboreze și să transmită ordine.

A durat zile întregi ca rezervele franceze să răspundă la atacul de la Sedan, unde capetele de pod germane precare, aflate de-a lungul râului Meuse, ar fi putut fi zdrobite printr-un contraatac rapid. Între timp, generalii germani de tancuri, îndrăzneți, precum Guderian și Rommel, au exploatat agresiv fiecare oportunitate pentru a menține momentul și a profita de breșa făcută în linia franceză.

În loc să lupte în războiul metodic și coregrafiat pe care îl așteptau, francezii au fost forțați să intre într-un război mobil cu un ritm rapid, care îi avantaja pe germani. Cu toate că nu le lipsea curajul, soldații francezi deveneau confuzi și demoralizați. „De multe ori am auzit de la soldații francezi obosiți, bătuți, dezamăgiți cuvintele amare: ‘Am fost trădați. Politicienii ne-au vândut,’ a relatat un jurnalist american de la acea vreme”.

Sună cunoscut? Îngreunată de o structură de comandă rigidă și de soldați prost instruiți și slab motivați, Rusia nu a reușit să învingă Ucraina, în ciuda unor cifre superioare. Moralul este scăzut poate și pentru că o mare parte din armata rusă este formată din „infanterie de unică folosință” exploatată ca un fel de gloanțe umane.

Rusia s-a retras în mare parte pe poziții defensive pentru a-și consolida câștigurile în spatele „Liniei Surovikin” de tranșee și câmpuri minate. Ucraina a trecut de la tactici mobile în stil occidental la operațiuni de tip „prinzi și păstrezi” în stilul britanic din 1917 pentru a câștiga mici bucăți de teritoriu, lovind în spatele liniilor ruse cu arme cu rază lungă.

Franța din 1940 și Ucraina din 2023 nu sunt identice. În special, ofensiva germană a beneficiat de un sprijin masiv din partea aviației, pe care Ucraina nu îl are. Cu toate acestea, Germania a învins Franța deoarece i-a forțat pe francezi să ducă lupta după regulile germanilor.

Pentru Ucraina, problema este că duce lupta pe care o vrea Rusia. Dacă Rusia nu poate învinge Ucraina în lupta mobilă, atunci cea mai bună alternativă este să-i epuizeze pe ucraineni prin uzură și lupta de tranșee. Acesta este tipul de război pe care l-ar fi preferat Franța, dar pe care nu a reușit să îl aibă.

Totuși, campania din 1940 îi oferă Ucrainei și speranță. Odată ce germanii au distrus apărarea franceză, a survenit în cele din urmă punctul de răsturnare când comanda și controlul francez nu au mai putut ține pasul. „Metronomul de la cartierul general a fost întotdeauna reglat la un ritm prea lent”, a scris Bloch.

Ofensiva Ucrainei a înregistrat unele progrese în pătrunderea prin apărarea rusă, deși posibil prea târziu pentru a evita vremea noroiasă. Dar dacă poate realiza un atac în această toamnă sau vara viitoare și să împingă prin breșă cu noile blindate furnizate de Occident, atunci Rusia va trebui să ducă o luptă dinamică pentru care nu este pregătită.

S-ar putea să se dovedească, de asemenea, că rezultate precum cele din 1940 nu mai sunt posibile. Roiurile de drone de recunoaștere și de atac, care zboară neîncetat deasupra, și salvele de proiectile și rachete cu rază lungă pot marca sfârșitul atacurilor decisive.

Dar cine s-ar fi așteptat ca Franța să cadă în șase săptămâni? Rezultatul războiului din Ucraina ar putea să ne surprindă pe toți. >>


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…