Foarte interesante amănunte...
Inteligența artificială ascunde un secret murdar despre care nu discutăm suficient de mult. Este vorba despre faptul că firmele din Silicon Valley care lucrează cu inteligența artificială se bazează pe forța de muncă ieftină din străinătate și pun în cârca acestora munca grea necesară pentru a le face să funcționeze cu adevărat - iar, mai des decât am crede, salariile și condițiile de muncă ale acestora sunt precare.
Milioane de oameni din Filipine sunt puși să eticheteze imagini, permițând algoritmilor de inteligență artificială să funcționeze. Uneori li se cere să înțeleagă bucăți de text pentru a se asigura că roboții de chat AI, precum ChatGPT de la OpenAI, nu ajung să producă nonsens.
Dar mulți dintre acești lucrători sunt exploatați și plătiți în mod clar sub nivelul cuvenit - un aspect îngrijorător și adesea trecut cu vederea în cadrul cursei continue pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, deoarece dezbaterile s-au concentrat în schimb pe probleme mai captivante legate de posibilele prejudecăți sau de posibilitatea ca inteligența artificială să devină de necontrolat.
Conform raportului, startup-ul Scale AI din San Francisco angajează cel puțin 10.000 de persoane în Filipine pe o platformă numită Remotasks. Cu toate acestea, potrivit datelor și interviurilor obținute de Washington Post, compania adesea nu a plătit la timp angajații (un purtător de cuvânt al Scale AI a declarat pentru Washington Post că „întârzierile sau întreruperile la plăți sunt extrem de rare.").
Un număr de freelanceri Remotasks au declarat ziarului că nu au fost plătiți sau că nu au primit niciodată suma de bani care li s-a promis inițial. Un lucrător în vârstă de 26 de ani a petrecut trei zile la un proiect, sperând să primească 50 de dolari. A primit doar 12 dolari.
Specialistul în probleme de etică a inteligenței artificiale filipinez Dominic Ligot a numit aceste noi locuri de muncă, în care lucrătorii etichetează materiale video sau texte pentru companii de AI precum Scale AI, „sculării digitale". De asemenea, angajații nu au nicio modalitate eficientă de a se plânge și pot fi pur și simplu „dezactivați" dacă ar ridica vocea. Și nu este vorba doar de Filipine. Scale AI angajează, de asemenea, freelanceri sau „taskeri" în Venezuela și India, declanșând o „competiție descendentă", așa cum a declarat pentru Washington Post proprietarul unei firme de externalizare.
Pe scurt, în timp ce inteligența artificială a declanșat o cursă a miliardarilor în SUA, cei care fac cu adevărat marea parte a muncii trec adesea neobservați, sunt plătiți necorespunzător sau sunt ignorați complet - o problemă care în cadrul dezbaterii eticii în privința inteligenței artificiale ar trebui să îi facă pe toți să reflecteze la această situație.