Foarte interesante amănunte...
Premierii vin și pleacă, Petrescu rămâne
Începând din 2002, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), instituția vitală care “organizează evidenţa listelor şi a informaţiilor secrete de stat” și decide cine are acces la ele în România, este condusă de către Marius Petrescu.
Trebuie precizat că ORNISS este condus de un director general asimilat funcţiei de secretar de stat, numit prin decizia primului-ministru, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Practic, niciun demnitar, inclusiv prim miniștri, cu funcție de mare răspundere nu poate accede în poziția sa fără ca ORNISS –ul dirijat de Marius Petrescu să-i dea acceptul.
Din 2002 și până astăzi, Marius Petrescu a dat ok pentru acces la documente clasificate la 13 premieri-Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Practic, premierii vin și pleacă, dar Marius Petrescu rămâne șef la ORNISS deși este pensionar.
De la pompele Aversa, la ORNISS
Biografia lui Marius Petrescu este una una extrem de stufoasă și controversată care începe în 1980 când era inginer la fabrica de pompe Aversa și culminează cu numirea sa, în 2002, la conducerea ORNISS. De fapt, el este în fruntea ORNISS de la înființarea instituției, adică de 21 de ani. Șeful secretelor din România a făcut două academii, șapte universități, deține 11 atestate și a scris 49 de cărți.
La ora actuală, Marius Petrescu încasează de la ORNISS circa 11.000 de lei pe lună, la care se mai adaugă pensia de 7.880 de lei și un „bonus” lunar de vreo 2.100 de lei de la Universitatea Valahia din Târgoviște.
Astfel, șeful ORNISS este remunerat lunar cu vreo 4.300 de euro. Totodată, el mai deține două apartamente în București și două terenuri la Domnești-Ilfov și Ulmi-Giurgiu. Practic, după guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Marius Petrescu este cel mai longeviv șef de instituție publică din România, depășindu-l cu trei ani chiar și pe eternul șef de la SPP, Lucian Pahonțu.