În weekendul trecut în Singapore, la celebrul Hotel Shangri-La, a avut loc o întrevedere a șefilor serviciilor de informații a marilor puteri mondiale. O întâlnire care ar fi trebuit să fie secretă, dar care a fost dezvăluită în media ca urmare a unor scurgeri de informații interne.
Întrevederea șefilor serviciilor de informații din marile puteri mondiale a avut loc în marja unei conferințe internaționale cunoscută ca Dialogul Shangri-La, unde au participat aproximativ 600 de reprezentanți ai statelor din întreaga lume.
Evenimentul a avut însă o componentă interesantă: 24 de șefi de servicii de informații din întreaga lume, inclusiv SUA și China, au avut câteva discuții în spatele ușilor închise. Informațiile au fost date către Reuters de cinci surse diferite și se pare că astfel de întâlniri „secrete” au loc anual.
O întâlnire „secretă” a șefilor serviciilor de informație, divulgată chiar din interior
Foto: Ministerul Apărării din China
Reputatul George Friedman, analist american, fondator Stratfor și preşedintele publicaţiei de securitate Geopolitical Futures , a analizat ceea ce s-a întâmplat în Singapore. Friedman arată pe bună dreptate că avem de a face cu o scurgere de informații cu caracter intern în contextul în care pregătirea logistică a unor asemenea evenimente confidențiale e extrem de meticuloasă, se întinde pe mai multe luni și include și măsuri draconice de securitate. În analiza sa publicată pe Geopolitical Futures, Friedman remarcă faptul că atunci când vorbim de o singură sursă avem o scurgere de informații, dar când cinci surse interne dau aceleași informații ne aflăm în fața unui adevărat „comunicat de presă” neasumat.
Și, potrivit surselor interne care au dat în media sub protecția anonimatului informațiile, printre cei 24 de șefi de servicii de informații s-au numărat superputerile SUA și China, dar și șefii de informații din Five Eyes (Pe lângă SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă). La întrevederi au fost și șefi ai serviciilor de informații din India. Cei care au divulgat întrevederea s-au asigurat să precizeze că Rusia nu a participat, dar nu au divulgat celelalte state prezente.
„Întâlnirea a fost divulgată simultan de cinci surse. Pierderea caracterului secret va spori îngrijorarea publică în unele țări cu privire la motivul pentru care au avut loc întâlnirile și de ce au fost ele ținute la secret, dar și ce s-a discutat și convenit. În statele democratice, precum SUA, agențiile de informații se confruntă deja cu pierderea încrederii”, remarcă Friedman.
Foarte interesantă e absența Rusiei. China ar fi putut să-și „atragă” noul partener la întâlnire, dar nu a făcut-o, fapt ce e deosebit de sugestiv
Președintele Chinei Xi Jinping, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin
Analistul american e de părere că dacă au existat discuții serioase cel mai probabil acestea s-au purtat între șefii serviciilor a unui număr restrâns de state. El remarcă totodată importanța absenței Rusiei de la întrevedere.
„Mă îndoiesc că Rusia a lipsit de la întâlnirile anterioare, dar a lipsit de la aceasta. Este evident, China nu a insistat ca Rusia să fie inclusă. Disponibilitatea chinezilor de a discuta cu alte puteri fără prezența Moscovei înseamnă că Rusia nu mai este văzută ca o mare putere”, precizează Friedman, care arată că India și China au avut cel mai probabil pe agendă conflictul de la graniță dintre cele două iar dialogul dintre China și SUA s-ar fi putut axa și el pe dosare deosebit de sensibile.
În ceea ce privește discuțiile dintre cele două superputeri, analistul american e sceptic că SUA și China au vorbit despre un „potențial război”. Mai degrabă discuțiile s-au axat pe modul de interceptare a avioanelor de vânătoare, sisteme de avertizare, etc. Discuția a avut mai mult caracter geopolitic.
„Există zvonuri că SUA, care au interes ca războiul din Ucraina să se termine, au cerut Chinei să pună presiune pe partenerul său rus pentru a pune capăt conflictului. Discuțiile despre capacitatea Chinei de a face acest lucru, dar și despre prețul pe care l-ar cere pentru un asemenea scenariu, e posibil să fi fost pe agenda directorilor serviciilor de informații. O altă posibilitate, mult mai probabilă, e aceea că cele două state, simțind declinul Rusiei, încearcă să gândească arhitectura în viitor pentru a preveni un conflict între cele două superputeri (n.r. - SUA și China”, mai scrie Friedman.
Blocată în Pacific și cu India în coastă, China înțelege că e într-o situație dificilă și alege dialogul cu SUA
„După întrevedere a fost dezvăluit faptul că India se îndepărtează de relația sa cu Rusia, mult timp un furnizor major de arme pentru statul indian, și se îndreaptă spre Statele Unite”, remarcă Friedman. Interesant e că afirmația e susținută de o informație oficială apărută în aceste zile și analizată și de DefenseRomania: India a anunțat oficial achiziția a 31 de drone americane de tip MQ-9B, pentru 3 miliarde de dolari.
Cu o rivalitate mare în Pacific împotriva Indiei, China înțelege că se află într-o poziție militară dificilă: „Blocată în afara Pacificului și cu o Indie din ce în ce mai puternică la sud-vestul ei”, notează Friedman.
„Desigur, nu e clar cât va dura relația dintre SUA și India, dar pentru moment, coroborat cu declinul Rusiei și acțiunile agresive ale SUA pentru a forma alianțe în Pacificul de Vest, China e într-o poziție dificilă. Am susținut de mult timp că Beijingul nu va risca un război în Pacific. Acum, China va trebui să ia măsuri pentru a reduce tensiunea. O întâlnire la care au participat șefii serviciilor de informații din China, SUA, India, Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă - nu însă și Rusia - sugerează că Beijingul înțelege poziția în care se află și trebuie să facă o schimbare”, scrie George Friedman.
Testul va fi dacă Beijungul va înceta să amenințe cu război Taiwanul, sau măcar își va limita amenințările și gesturile de provocare. Dar în ansamblu, China semnalează noi relații”, conchide analistul american.