Foarte interesante amănunte...
Ana Maria Pătru, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP), află pe data de 24 mai decizia pe fond în dosarul în care este acuzată că ar fi primit 600.000 de euro de la Irina Socol pentru a-i rezolva problemele firmei Siveco pe lângă Consiliul Concurenței. Banii, spun procurorii DNA, i-ar fi investit în imobile din județele Ilfov și Constanța, scrie ziare.com .
La ultimul termen de judecată de vineri, 31 martie, un martor al apărării – mai exact fina Anei Maria Pătru, a relatat în instanță că fosta șefă a AEP ar fi avut bani de la mama ei, o profesoară de limba și literatura română, care a strâns bani „din meditații” și din vânzarea altor imobile pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, totul pentru a-și ajuta fiica.
Astfel, martorul apărării susține că banii nu au venit nicidecum de la Irina Socol, ci urmare a unor tranzacții imobiliare legitime.
La ultimul termen de judecată a fost audiată și Ana Maria Pătru, însă depoziția de inculpată a avut loc în ședință secretă, fosta șefă a AEP invocând în fața instanței că va face referire la „detalii intime”.
Procuroarea de ședință a DNA a cerut judecătorului condamnarea Anei Maria Pătru la o pedeapsă cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani.
În schimb, avocații fostei șefe a AEP au solicitat achitarea acesteia pe motiv că „fapta nu există”.
În ultimul cuvânt, Ana Maria Pătru a declarat că întreg ansamblul probator al procurorilor DNA este „un abuz”, iar denunțul formulat de Irina Socol la adresa ei este „o minciună”. Ea a calificat ancheta DNA ca fiind una lipsită de probe, cu martori „abuzați” și a susținut că pe parcursul cercetărilor ar fi fost „supusă ororilor”.
Fina de cununie a Anei Maria Pătru a relatat la termenul de vineri de unde a avut bani fosta șefă a AEP să investească în imobiliare în perioada 2014-2016, pe vremea când procurorii DNA susțin că ar fi cerut de la Irina Socol 1 milion de euro – din care ar fi primit 600.000 în 3 tranșe – în scopul de a interveni pe lângă un înalt funcționar de la Consiliul Concurenței în favoarea firmei Siveco.
Ana Maria Pătru a susținut pe tot parcursul procesului că Irina Socol îi era o prietenă apropiată, dar că nu a primit bani niciodată de la aceasta în scopuri infracționale.
De unde ar fi avut Ana Maria Pătru bani pentru investiții imobiliare
Martora a dat detalii cu privire la o înțelegere dintre Ana Maria Pătru și Irina Socol cu privire la achiziția unui apartament în strada Zăgazului din București, situată undeva pe malul Lacului Floreasca, într-o zonă de lux. Martora a relatat că a locuit câteva luni acolo, împreună cu soțul ei, în timp ce Ana Maria Pătru, șefa AEP, dormea „la o verișoară”.
Iată cum ar sta lucrurile cu privire la cele 3 imobile ale fostei șefe a AEP:
- „Apartamentul (din București, str. Zăgazului – n.r.) a fost achiziționat de Ana Maria Pătru împreună cu Irina Socol. Înțelegerea era următoarea: ca Ana Maria Pătru să achite inițial o parte din bani, urmând ca ulterior să plătească restul. Dacă reușea, apartamentul îi rămânea ei, iar dacă nu, îi rămânea Irinei Socol, urmând ca acesta să-i restituie Anei Maria Pătru banii plătiți în avans. Apartamentul era folosit în mod partajat: de luni până joi de către Ana Maria Pătru, iar după ce acesta pleca la Râmnicu Vâlcea, de vineri până duminică locuia acolo Irina Socol. Decizia de a se muta a fost luată de Ana Maria Pătru, deoarece nu se simțea confortabil acolo. Nu mai contribuia cu bani la apartament și mai ales pentru că Irina Socol se întâlnea acolo cu iubitul ei francez.
- Cu privire la imobilul din Voluntari, Ilfov, de acesta s-a ocupat doamna Maria Bercea, mama doamnei Ana Maria Pătru, împreună cu soțul meu, Liviu Preda, care a avut o firmă de construcții în Germania. Nu pot spune ce sumă a fost investită în imobilul din Voluntari, dar știu că doamna Bercea a vîndut apartamentul din Bd-ul Decebal și alte apartamente din Râmnicu Vâlcea, investind acele sume în construcția imobilului din Voluntari. Doamna Bercea și doamna Pătru s-au și certat pe tema asta, pentru că ultima nu era de acord cu această investiție, fiind în afara orașului și departe de cercul ei de interese, unde își petrecea timpul. Doamna Ana maria Pătru a împrumutat o sumă de bani, cam 50.000 de euro, de la cumnata mea, cu scopul de a-i investi în apartamentul din strada Zăgazului al Irinei Socol, dar doamna Bercea nu a fost de acord, dorind ca suma să fie investită în Voluntari. Pe de altă parte, Ana Maria Pătru voia să achite datoria către doamna Socol.
- Cu privire la apartamentul din Mamaia, jud. Constanța, doamna Bercea împreună cu cumnata ei au cumărat acel imobil ca investiție, apoi s-au certat. Doamna Bercea (a avut bani de investiții – n.r.) pentru că – v-am spus – a avut apartamente în Râmnicu Vâlcea, a fost profesoară de limba română și a dat meditații, a fost director la RA-APPS”, a declarat martora.
Denunțătoarea Anei Maria Pătru din acest dosar este chiar Irina Socol, care tocmai a fost reabilitată de instanță, pe 19.12.2022, după o condamnare definitivă de 2 ani și 6 luni cu suspendare (3 ani și 6 luni cu executare la fond), pentru evaziune prin tranzacții fictive cu un prejudiciu de 3 milioane de euro. Irina Socol este supranumită „regina softurilor” după ce firma ei, Siveco, a avut mai multe contracte cu statul.
În urma acestor denunțuri, Ana Maria Pătru a fost luată în vizorul DNA în 2 dosare:
- În primul dosar, Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv pe 7 octombrie 2020. Era acuzată că ar fi luat 210.000 euro de la patroana Siveco Irina Socol, în 2009, pe vremea când era vicepreședinte al AEP, în schimbul derulării unui contract. Tot atunci Pătru ar fi primit un autoturism Land Rover de 15.000 de euro de la reprezentanții Siveco, dar pe parcursul cercetării judecătorești ea a susținut – iar judecătorii au crezut-o – că bolidul de lux era un cadou de la Mihai Cernăianu, un bărbat care se îndrăgostise de ea.
- În al doilea dosar, Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență în legătură cu pretinderea sumei de 1 milion de euro de la reprezentanții Siveco. De data aceasta, faptele ar fi fost comise de Pătru în 2013, în calitate de președinte al AEP, iar procurorii susțin că, în schimbul banilor, aceasta ar fi lăsat să se înțeleagă că va interveni pe lângă Consiliul Concurenței în favoarea Siveco.
Pe data de 27 septembrie 2017, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Ana Maria Pătru pentru infracțiuni de trafic de influență, spălare de bani și inducerea în eroare a organelor judiciare, fapte comise în 2013, când era șefa AEP.
- „În perioada aprilie-mai 2013, inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții unei firme de software suma de 1 milion de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra directorului unei instituții publice cu atribuții de control și a promis că-l va determina să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma de de software.
- În același context, inculpata a primit, în trei tranșe, în perioada iulie 2013 - martie 2014, suma totală de 600.000 euro (în cursul lunii iulie 2013 – suma de 400.000 euro, sumă remisă și primită într-o servietă marca Montblanc împreună cu un instrument de scris aceeași marcă; sfârșitul lunii noiembrie 2013 – suma de 100.000 euro și în cursul lunii martie 2014 – suma de 100.000 euro)”, rețin procurorii DNA.
Potrivit sursei citate, Ana Maria Pătru ar fi disimulat cei 600.000 de euro în perioada 26 iulie 2013 – 02 noiembrie 2016 prin:
- „Achiziționarea, pe numele unei rude, a unui teren în suprafață de 1.000 metri pătrați situat pe raza orașului Voluntari, județul Ilfov, în valoare de 130.000 euro,
- Achiziționarea, pe numele unei alte rude, a unui apartament situat în municipiul Constanța, județul Constanța, cu suma de 80.000 euro (din care 75.000 euro au fost achitați, în numerar, cu titlu de avans, diferența de preț în sumă de 5.000 euro fiind achitată prin virament bancar),
- Efectuarea unor investiții, în perioada 2014-2016, în sumă totală de 437.314,13 euro, constând în edificarea pe terenul situat în orașul Voluntari, județul Ilfov, menționat mai sus, a unui imobil - casă de locuit, (inclusiv dotarea și amenajarea acestuia) precum și dotarea și amenajarea apartamentului situat în mun. Constanța, amintit anterior”.
În plus, Ana Maria Pătru este acuzată că a formulat un denunț mincinos, fapt pe care aceasta l-a și recunoscut.
„La data de 05 decembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a formulat și înregistrat la Direcția Națională Anticorupție un denunț privind existența unei infracțiuni de trafic de influență, pretins comisă de directorul instituției publice la care am făcut referire mai sus, cunoscând că acesta este nereal. Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, Pătru Ana Maria a recunoscut că denunțul – obiect al infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, reținută în sarcina sa, este mincinos”, mai arată procurorii.