Foarte interesante amănunte...
O analiză realizată de Pekka Kallioniemi arată cum banii murdari ai lui Vladimir Putin au corupt Occidentul, de-a lungul ultimilor 15 ani. Kremlinul a utilizat eficient dependența energetică și financiară de Moscova a Europei, ca parte a jocului său de modelare a politicii din Vest. Astfel, banii Rusiei pompați în multe țări de pe bătrânul continent au produs propria îmbogățire, dar și subminarea democrației din numeroase state.
Punctul de plecare a acestei curse a Rusiei de corupere a Europei a început la ceva timp după discursul lui Putin de la Conferința de securitate de la Munchen din 2007, conform informațiilor din cartea ”The Kremlin Playbook” scrisă de Heather Conley, Ruslan Stefanov, James Mina și Martin Vladimirov, potrivit By Line Times .
De atunci încolo, Kremlinul a folosit integrarea economică pentru propria sa îmbogățire, dar și pentru a submina democrația în țările europene. Strategia în sine nu era nouă. Putin a folosit-o în timpul zilelor sale ca viceprimar al Sankt Petersburgului.
În cartea sa ”Putin’s People”, Catherine Belton numește această abordare „web-ul lui Putin”, care se referă la interacțiunea dintre serviciile de informații și serviciile economice pentru a exploata punctele slabe din cadrul unui sistem politic.
La începutul anilor 2000, Ungaria, de exemplu, nu avea legături economice deloc sau puține cu Rusia. Dar la un moment dat, a devenit din ce în ce mai interesată de energia rusă ieftină. Această nouă afacere a devenit rapid dependentă, deoarece Ungaria a renunțat la alte surse de energie și a ajuns să se bazeze aproape exclusiv pe gazul și petrolul Rusiei.
Această dependență a sporit influența politică a Rusiei în țară și, după ce politicienii și oamenii de afaceri locali au fost corupți de banii rușilor, dependența a devenit și mai puternică. Pentru a nu ridica prea multe preocupări, Rusia a făcut acest lucru prin intermediul companiilor offshore și al organizațiilor adesea cu reședința în Europa.
În Bulgaria, rușii căutau politicieni anti-SUA și anti-NATO și le-au finanțat partidele. În mod ideal, acești oameni ar ajunge în cele din urmă într-o poziție în care să decidă asupra chestiunilor legate de securitate. Rusia a mobilizat, de asemenea, ONG-uri false și a finanțat instituții media, făcând țara mai pro-rusă.
Odată ce banii au început să curgă înăuntru, prevenirea tuturor acestor lucruri a devenit din ce în ce mai dificilă. Controlând politicienii-cheie, mass-media și sectorul financiar, Rusia a avut Bulgaria într-o strâmtorare strânsă. În sectorul energetic, a avut o abordare similară ca în Ungaria – Rusia a furnizat gaz și petrol ieftin prin intermediul companiilor offshore olandeze.
De la Londongrad la Berlin
Londra – supranumită „Londongrad” – este unul dintre exemplele principale de afaceri imobiliare ale Rusiei în Europa. Rușii au investit mai mult de 27 de miliarde de lire sterline în Marea Britanie și cel puțin 1,5 miliarde de lire sterline din acești bani au fost investiți de către ruși în sectorul imobiliarelor din Regatului Unit.
Capitala Marii Britanii a fost un oraș deosebit de popular printre oligarhii ruși, care au cumpărat proprietăți imobiliare în valoare de zeci de milioane de lire sterline. Pentru a gestiona toți acești bani încasați, multe companii dubioase care gestionau fluxul de bani din Rusia au apărut în Marea Britanie și în Țările de Jos.
Unul dintre cei mai mari perdanți în toate acestea a fost Germania. Germania a încercat să-și normalizeze relațiile cu Rusia prin comerț. Această politică – ostpolitik – a fost implementată pentru prima dată de Willy Brandt la începutul anilor 1970 și a încercat să creeze o dependență sincronă între Rusia și Germania.
Industria germană folosea energie rusească ieftină, motiv pentru care era prea speriată să condamne acțiunile Rusiei după ce a invadat Crimeea în 2014. Anul trecut, după ce Rusia și-a început invadarea întregii Ucraine și UE a sancționat energia rusă, Germania trebuia să găsească noi surse de gaze naturale.
Din cauza „războiului economic” al lui Putin, atât de multe țări europene au avut probleme după invadarea Ucrainei de către Rusia. Au vrut să condamne acțiunile Rusiei, dar au trebuit să ia în considerare și dependența lor de energia și/sau banii rusești.
Țări precum Cipru și Grecia găzduiesc multe companii offshore controlate de ruși bogați, iar Bulgaria, Ungaria și Slovacia au fost toate influențate de energia ieftină și investițiile Rusiei.
Desigur, acest război economic este doar un aspect al operațiunilor de influență ale Rusiei în Occident. Alte „măsuri active” rusești includ spionajul, utilizarea așa-numitei coloane a cincea, răspândirea dezinformării și propagandei și, în ultimul timp, amenințările nucleare.