Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

<< Cel mai modern și mai avansat tanc din Rusia, T-90M, a apărut în fotografii și videoclipuri în Ucraina de doar câteva ori, de la începutul invaziei. Un videoclip postat online săptămâna trecută înfățișa un T-90M pe un drum plin de noroi, ascuns sub copaci. Dar raritatea sa relativă – și sofisticarea tehnologică – nu l-a salvat de atacurile ucrainene. La scurt timp după ce fusese zărit primul T-90M, în aprilie, jurnalistul ucrainean Andri Țaplienko a postat imagini cu el stând în fața rămășițelor carbonizate ale unui astfel de tanc >>, notează The Moscow Times .

<< Invadarea de către Moscova a vecinului său pro-occidental, în februarie, a fost însoțită de un flux constant de imagini cu tancuri arse, uneori cu turelele zburând în aer, precum și de imagini cu tancuri în flăcări și echipajele prinse înăuntru. Potrivit analiștilor militari, aceste pierderi de tancuri reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă Rusia, încercând să-și continue ofensiva din Ucraina.

Doctrina militară rusă a mizat întotdeauna pe construirea și întreținerea unui număr mare de tancuri, potrivit lui James Lewis, analist la Institutul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Flota de tancuri a țării – care este estimată la 2.800 de bucăți plus alte 10.000 în depozite – este formată în mare parte din tancuri sovietice modernizate, conduse de echipaje de trei persoane.

De la începutul atacului asupra Ucrainei, în februarie, Rusia a pierdut 237 de tancuri T-72B3, alte sute de variante T-72, precum și cel puțin 170 de modele T-80 de la începutul atacului asupra Ucrainei în februarie (potrivit Oryx, un blog care urmărește pierderile militare rusești).

Divizia a 4-a de tancuri de gardă din Rusia, care este echipată exclusiv cu T-80, a pierdut până la 41 de tancuri în doar două săptămâni, potrivit platformei militare de analiză, Battle Order.

Deși distrugerea unui tanc nu înseamnă că echipajul este ucis, a existat și o rată mare de victime în rândul tanchiștilor ruși.

Un total de 6% dintre decesele Rusiei în Ucraina s-au înregistrat în rândul oamenilor din regimentele de tancuri, potrivit informațiilor Mediazona.

Rata rapidă de uzură a Rusiei i-a determinat pe unii observatori să se întrebe dacă tancul mai are vreun viitor în războiul modern.

Dar pierderile Rusiei indică eșecul de a desfășura operațiuni combinate în Ucraina, mai degrabă decât în mod special probleme cu tancurile, au declarat analiștii, pentru The Moscow Times.

„Tancurile ar trebui să lupte ca parte a formațiunilor combinate, dar în ceea ce privește modul în care au fost utilizate tactic, Rusia nu a făcut acest lucru în mod eficient”, a declarat Nick Reynolds, expert militar la Royal United Services Institute din Londra.

În teorie, tancurile ar trebui să fie sprijinite de o infanterie și o artilerie capabile să localizeze și să distrugă soldații inamici înarmați cu arme antitanc.

În primele zile ale războiului, coloanele de blindate rusești s-au blocat de-a lungul autostrăzilor ucrainene, permițând infanteriei ucrainene să lovească tancuri și alte vehicule folosind o arme antitanc portabile, de umăr.

Lansatoarele Javelin, fabricate în SUA, și armele antitanc ușoare de generație următoare (NLAW), de producție britanico-suedeză, au fost responsabile pentru sute de pierderi de tancuri rusești.

Când sunt lansate, proiectilele urcă 150 de metri în aer apoi coboară pe turela tancului, loc în care blindajul vehiculului este cel mai subțire.

„Toți membrii echipajului au traume de la bombardament”, declara în luna mai, pentru Moskovski Komsomoleț, tanchistul rus Alexei Uhaciov, referindu-se la un incident în care tancul său fusese lovit de un proiectil Javelin, în primele zile ale războiului.

Penetrarea turelei poate face ca tancul să se „gătească”, dacă ia foc muniția depozitată în caruselul de sub turelă. În astfel de cazuri, explozia ulterioară poate arunca turela zeci de metri în aer.

„Oamenii spuneau că cel mai bun mod de a distruge un tanc este să folosești un alt tanc, dar noile rachete te fac să îți pui întrebări cu privire la asta”, a declarat Lewis.

T-72B3, o versiune mai mobilă a modelului sovietic T-72, alcătuiește coloana vertebrală a flotei de tancuri a Rusiei, iar Rusia s-a bazat foarte mult pe el, în Ucraina. Însă Rusia a desfășurat și sute de tancuri T-80, inclusiv T80U, T80BV, precum și cel mai modernizat T-80, T80BVM, care a intrat în funcțiune în 2018.

În plus, pierderile de tancuri au făcut ca Moscova să scoată din depozit o serie de tancuri mai vechi pentru a le disloca în Ucraina.

Vehicule T-62, din epoca sovietică, un tanc care a intrat în serviciu în 1961, au fost văzute în Ucraina și în trenuri transportate prin Rusia, probabil în drum spre câmpul de luptă.

În încercarea de a se proteja împotriva atacurilor cu drone și a rachetelor antitanc, trupele ruse din Ucraina au adăugat o serie de cuști improvizate în vârful tancurilor.

Totodată, au folosit saci de nisip, bușteni de pin și cuști metalice pentru a-și consolida vehiculele, potrivit fotografiilor și videoclipurilor publicate online. Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a declarat, în luna mai, că priveliștea acestor tancuri a fost ceva „nimic mai puțin decât tragic”.

„Aceste măsuri sunt în mod clar o încercare de a apăra tancurile de ceea ce vine de sus, dar nu funcționează”, a afirmat Reynolds.

Uhacev a povestit, pentru Moskovski Komsomoleț, cum echipajele tancurilor îndepărtau paravanele de pe acoperiș când și-au dat seama că restricționau mișcarea tunului tancului și îngreunau ieșirea în caz de incendiu.

Potrivit lui Lewis, eșecul Rusiei de a găsi un răspuns la armamentul antitanc modern pune sub semnul întrebării viitorul dependenței pe termen lung a Rusiei de tancuri, în război.

„Tancurile vor avea în continuare un loc, dar viitorul lor va fi cel al unui rol mai mic, din cauza vulnerabilității lor”, afirmă acesta. >>


populare
astăzi

1 Așa o fi? / Noi pe cine credem?

2 O nouă perdea de fum? / Sub pretextul că „ne cumpără ungurii gazul”, statul a luat două decizii surprinzătoare și periculoase

3 VIDEO „Nu avem dovezi că Putin a manipulat alegerile din România. Atenție, Rusia e acolo unde sunt banii! Iohannis nu mai are mandat”

4 Macron, dat în vileag de Lavrov

5 „We are so back /