Foarte interesante amănunte...
Foarte interesante amănuntele prezentate de rumaniamilitary.ro :
Rachete anti-nava Harpoon Block I daneze retrase in 2003, care astazi sunt in drum spre Ucraina
Pai in cadrul ajutorului de 40 de miliarde de dolari, Varu” nostru Sam are cosul plin de bunataturi pentru Kiev si de mari si foarte multiple dureri de masele pentru ivani. Care ivani, orice ne-ar spune noua geografie, nu prea arata a europeni de secol XXI ci mai mult a natie salbatica din pustiile estice de ev mediu.
Mai vine o transa de obuziere tractate M 109 (impreuna cu cele de trebuinta), radare contra-baterie Hughes AN / TPQ-36 Firefinder. Stim deja ca patru lansatoare de rachete sol-sol HIMARS sunt in drum spre Ucraina, rachete anti-nava Harpoon si/sau NSM, insa pentru aceste sisteme de arme nu exista deocamdata o confirmare oficiala. Ce stim sigur despre rachetele Harpoon este faptul ca Danemarca va trimite (are deja acordul SUA) astfel de rachete Ucrainei.
In particular, rachetele sol-sol care echipeaza HIMARS sunt extrem de periculoase datorita preciziei lor si razei crescute. Ori precizia inseamna astazi moarte rapida pentru inamic. Doar ca patru lansatoare inseamna jumatate de baterie pe model american si desi inseamna ceva nu ofera deocamdata ucrainenilor posibilitatea lansarii unei contra-ofensive majore, cu atat mai mult cu cat fara protectie aeriana n-au facut nimic.
Si aici intra in joc IRIS-Tul SML promis de germani pentru ca de sistemul Patriot nu se pune problema, americanii invocand faptul ca militari ucrainenii nu pot opera sistemul, iar americanii, evident, nu-si trimit militarii in Ucraina.
Rachetele anti-nava ar fi foarte utile pentru spargerea blocadei impusa porturilor ucrainene (adica a Odesei, distanta pe mare intre Odesa si Sulina este de aproximativ 170 de km) doar ca aceste lucru ar veni la pachet cu necesitatea protectiei navelor care navigheaza pe directia Odesa – Constanta de la intrarea lor in apele teritoriale ale Romaniei si aici vedem cam ce impact are asupra Romaniei (si a NATO) lipsa unei flote militare romanesti capabile sa si lupte in caz de necesitate sau macar sa sperie un pic. Daca am fi avut corvetele la apa, macar 2 bucati, daca am fi avut macar o fregata Type 22 modernizata, daca am fi avut rachete anti-nava de coasta, altfel ar fi stat acum discutia.
De unde putem noi intelege ca Romania are nevoie de o flota militara la Marea Neagra…
Pana acum americanii au trimis in Ucraina 90 de obuziere, +200 de mii de proiectile de 155mm, 1500 de MANPAD Stinger si peste 5 mii de Javelin. La toate acestea se adauga exceptionala sustinere pe zona razboiului electronic, al recunoasterii, transfer de date si alte chestii interesante, dar mai putin trambitate, pe care NATO le ofera Kievului din prima zi de razboi.
Pe de alta parte, cele enumerate mai sus nu reprezinta mai nimic din cele 40 de miliarde aprobate, astfel incat surprize pot aparea pe parcurs.
Cele 40 de miliarde se impart astfel:
- 19 miliarde ca ajutor militar imediat. O suma enorma care poate acoperi cantitati foarte mari de arme si sisteme sofisticate;
- 3,9 miliarde ca sustinere pentru fortele americane stationate prin Europa, dar credem noi ca aceste trupe vor fi sustinute dpdv al sustinerii Ucrainei;
- 16 miliarde de dolari intru sustinerea economica a Kievului, ajutor umanitar etc;
- 2 miliarde de dolari pentru aliati, membrii NATO care sustin la randul lor Ucraina.
O parte a acestor fonduri sunt disponibile imediat, altele sunt cu bataie lunga, ani de zile. Ceea ce ne intereseaza pe noi sunt cele 19 miliarde de dolari alocati furnizarii de ajutor militar Ucrainei, o suma care daca se va materializa in tehnica de lupta trimisa Kievului macar la jumatate din valoarea celor 19 miliarde tot ar insemna ceva foarte important. Tocami de aceea stai si te intrebi ce au de gand americanii sa faca de cele 19 miliarde de dolari promisi.
Ramane de vazut daca cele patru lansatoare HIMARS raman singurele sau reprezinta doar varful icebergului in materie de armament modern.
GeorgeGMT/ rumaniamilitary.ro