Foarte interesante amănunte spune omul ăsta despre situația frontului din sudul Ucrainei

Foarte interesante amănunte spune omul ăsta despre situația frontului din sudul Ucrainei

Oleg Jdanov, colonel în rezervă, furnizează amănunte foarte intersante. Trupele ucrainene n-ar fi inițiat nicio contraofensivă majoră în sudul Ucrainei, spune el. Sunt de fapt niște acțiuni locale de contraatac ale armatei ucrainene. Iar rușii au căzut însă într-o capcană uriașă, fiind derutați de informația că s-a declamșat o cpntrofensivă.

25.000 de militari ruși se află în acest moment blocați pe malul drept al Niprului.

Într-un interviu acordat publicației online Obozrevatel.com , Jdanov spune că acea uriașă armată inamică va fi complet distrusă. El mai precizează că, dacă SUA va trimite Ucrainei în septembrie rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS, va fi posibilă scoaterea din funcțiune a podului Crimeea, cel mai lung din Europa.

„Pe malul drept al Niprului se află cea mai numeroasă și mai pregătită grupare de trupe rusești. Ea este blocată de forțele noastre”

Obozrevatel.com: Ce spuneți despre contraofensiva din sud? Va fi posibil să eliberăm sudul țării noastre?

Col. Oleg Jdanov: Nu există o contraofensivă. Înțeleg că toată lumea așteaptă asta, dar Statul Major a spus că sunt acțiuni de contraofensivă separate în sectoare separate. Nimeni nu s-a ridicat masiv și a pornit la atac pe un front larg.

Obozrevatel.com: Ce putem obține, deci, în urma acestor acțiuni contraofensive separate? Cât de serioase sunt?

Col. Oleg Jdanov: Ele pot arăta cât de stabilă este astăzi apărarea trupelor ruse. Dacă apărarea este stabilă, ne vom opri. Dacă este instabilă, vom avansa. În orice caz, în prezent nu trebuie să ne așteptăm deloc la o ofensivă masivă.

Obozrevatel.com: De ce a dat președintele ordin de concentrare a forțelor tocmai în sud? De ce această direcție este cea mai importantă pentru noi?

Col. Oleg Jdanov: Vorbim despre ordinul Statului Major privind pregătirea planului general al operațiunii de eliberare a sudului Ucrainei. Acest lucru este absolut normal. Apoi a existat o explicație de la un reprezentant al Biroului Președintelui, Podoliak, că acest ordin a fost un element al unei operațiuni informațional-psihologice desfășurate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Această operațiune a funcționat. Rușii s-au speriat, au început o regrupare masivă de trupe. Drept urmare, am văzut 25.000 de luptători ruși pe malul drept al Niprului, ceea ce ni se potrivea, deoarece am început imediat să le tăiem rutele logistice și să reducem eficiența luptei acestui grup.

Aceasta a fost intenția strategică. Acum, pe malul drept al Niprului se află cea mai numeroasă și mai pregătită grupare de trupe rusești. Ea este blocată de forțele noastre. Și o distrugem treptat cu mijloacele noastre de lungă durată.

„Ocupând poziții, Rusia importă imediat zeci și sute de tone de muniție de tot felul”

Obozrevatel.com: În ce perspectivă această grupare poate fi complet distrusă sau făcută neputincioasă?

Col. Oleg Jdanov: Poate peste o lună, o lună și jumătate. Sau cam așa – de la trei până la șase săptămâni. Totul va depinde de cât de strâns închidem capcana, adică să blocăm transferul de combustibil, muniție și alimente de acolo. Acum transportă toate astea pe feriboturi, bărci, orice altceva. În fiecare zi lovim la poduri pentru a preveni acest lucru cât mai mult posibil.

Au o grămadă de muniție acolo. Ocupând poziții, Rusia importă imediat zeci și sute de tone de muniție de tot felul. Apropo, într-un videoclip recent despre modul în care ucrainenii au intrat în pozițiile recucerite ale trupelor ruse, într-o pirogă se afla un întreg KamAZ cu muniție.

Obozrevatel.com: Dacă vorbim de capcane pentru inamic, în special, în Crimeea, veți fi de acord că ar fi bine să rezolvăm problema cu podul Crimeea. A venit „ora H” pentru podul Crimeea?

Col. Oleg Jdanov: „Ora H” pentru podul din Crimeea a venit cu mult timp în urmă. Doar că încă nu avem resursele necesare pentru a captura acest pod. Dacă ni s-ar fi predat rachete de tip ATACMS, am fi acaparat acest pod cu mult timp în urmă și nu ar fi fost probleme. În orice caz, am fi încercat, dacă nu să-l distrugem, atunci măcar să-l dezactivăm așa cum am procedat și cu podul Antonovski. Nu l-am distrus, dar acum echipamentul greu nu poate trece pe el.

Obozrevatel.com: Apropo, de ce nu ne dau ATACMS și când anume ni le vor da, dacă va fi să fie?

Col. Oleg Jdanov: Cred că o vor face. Poate în septembrie, mai aproape de Lend-Lease (legea de împrumut și închiriere a oricărei categorii de mijloace militare acordată acelor țări cu apărare socotită vitală pentru SUA – n. red.). Cel puțin, nu acum. Statele Unite încetinesc puțin în ceea ce privește transferul de arme către noi, asta e rău. Par să aibă propria lor viziune asupra cursului acestei campanii.

„Dacă rușii i-au înșelat cu adevărat pe turci, atunci Erdogan va răzbuna astfel de lucruri”

Obozrevatel.com: Au apărut informații că Turcia ar putea permite Rusiei să transfere sisteme S-300 peste Bosfor.

Col. Oleg Jdanov: Da, am văzut această informație. Dar acolo este greu de spus dacă Turcia a permis-o sau dacă Rusia a înșelat-o. Se pare că rușii au transportat aceste complexe pe un vrachier (navă comercială special concepută pentru a transporta mărfuri în vrac neambalate – n. red.) din Siria în Federația Rusă.

Dar dacă rușii i-au înșelat cu adevărat pe turci, atunci Erdogan va răzbuna astfel de lucruri. Pentru că, din partea Rusiei, aceasta este o configurație foarte mare.

Obozrevatel.com: Asta înseamnă că, dacă până de curând Erdogan a acționat pe principiul „și pentru noi și pentru voi”, acum se va opune cu siguranță Rusiei?

Col. Oleg Jdanov: Erdogan s-a răzgândit foarte brusc după Platforma Crimeii. Înainte de organizarea Platformei Crimeii, Departamentul Trezoreriei SUA a scris o scrisoare Guvernului turc, după care Turcia a luat o poziție foarte dură pro-ucraineană și a declarat că nu ezită, iar dacă o va face, atunci o va realiza numai împreună cu linia generală a NATO.

Turcilor li s-a dat de înțeles că ar putea avea mari probleme financiare. Prin urmare, Erdogan a acționat atât de dur pe Platforma Crimeii. Poate că și comportamentul Rusiei l-ar putea împinge într-o astfel de poziție atunci când a spus că transferul Crimeii ar trebui să stea la baza începerii negocierilor între Rusia și Ucraina. Aceasta este poziția oficială a Ankarei.

Pentru noi, acesta este un mare semnal pozitiv. Dacă mai devreme Ankara a vorbit doar pentru negocieri pașnice privind soluționarea conflictului, punându-și la dispoziție propriul teritoriu, astăzi Ankara și-a exprimat o poziție dură în ceea ce privește termenii negocierilor. Și această poziție ni se potrivește pe deplin. SURSA: ziaristii.com


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”