Foarte interesante amănunte!

Foarte interesante amănunte!

Lucrurile sunt mai grave privind respingerea intrării României în spațiul Schengen decât am crezut inițial. La prima vedere am perceput opoziția unor state europene privind integrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen doar ca o renegociere a intereselor economice. Deși de 10 ani, România este pregătită tehnic de a se integra în spațiul Schengen, investind miliarde de euro în securizarea electronică a frontierelor și digitalizarea ministerului de interne, totuși decizia integrării țări noastre în Schengen este amânată și întâlnește opoziția dură a trei state europene.

Sunt aceleași state, care în frunte cu Austria ne-au disprețuit de-a lungul istoriei. E adevărat că Bruxellul, Comisia Europeană și Parlamentul European fac presiuni, cel puțin oficial și la vedere, asupra statelor membre UE ca România să intre în Schengen și pe fondul războiului din Ucraina, a agresiunii Rusiei asupra Occidentului și a recunoașterii contribuției României la sprijinirea refugiaților ucraineni și militar pentru rezistența armatei ucrainene. Moral, dar și tehnic, România are toate condițiile îndeplinite de a intra în spațiul Schengen și, totuși, trei țări se opun vehement. Suedia a fost primul stat care a dat semnalul umilirii României, deși țara noastră își putea exprima dreptul de veto ca această țară nordică să intre în NATO. Noi, românii am fost de acord ca Suedia să intre în NATO, iar această țară se opune acum ca România să acceadă în Schengen.

E clar că suedezii au o problemă morală și de lipsă de respect față de o țară care nu le limitează accesul într-o alianță militară ca să-i apere de ruși. Dacă luam exemplul Turciei care joacă la zaruri cum vrea Suedia, pe motiv că s-ar opune integrării în NATO, aș fi înțeles poziția guvernului suedez. România a votat pe genunchi intrarea Suediei în NATO, iar această țară ne-a dat cu ”tifla” la cererea integrării noastre în Schengen.

Acest dispreț e specific mulor țări occidentale față de noi. Cu Olanda lucrurile sunt clare. Până nu le dăm se pare portul Constanța, care face concurență la Rotterdam, se tot va opune, deși dacă le-am bloca exportul de flori și legume, multe firme olandeze ar da faliment? Nu o facem, deși Haga se comportă imoral față de noi, oferind lecții false și ipocrite de democrație, deși traficul de droguri la ei este halucinant. În schimb, realitatea crudă este că totul este despre bani, putere și sfere de influență și dispreț la adresa românilor, care apără frontiera de est în fața agresiunii ruse.

Cu Austria lucrurile sunt foarte clare. Le-am dat Petrom-ul ca să fie de acord să intrăm în UE, apoi pădurile și mineralele, acum Viena s-a lăcomit la mai mult și ministrul lor de interne se opune intrării României în Schengen pe motiv de imigranți, dar e de acord să intre însă Croația, principalul rezervor de imigranți ilegali care intră în țara în care s-a născut Hitler. Austria nu are probleme cu presiunea migrației din Croația și nu se va opune intrării sale în Schengen de la 1 ianuarie. Acest lucru a reieșit clar din vizita recentă a cancelarului austriac Karl Nehammer la Zagreb. Ipocrizia Austriei e fără margini, iar potentații austrieci au mers deja la Cotroceni să-și primească ”tainul” pentru acceptarea României? Jurnalistul Ion Cristoiu are dreptate când spune că Austria vrea negocieri pe Schengen să mai primească ceva resurse din România. Pentru ei democrația, respectul și egalitatea în UE este doar demagogie, interesele economice post-coloniale din Transilvania primează.

Și totuși, presa bulgară vine în aceste zile cu o supoziție credibilă. De fapt aceste opoziții ale celor trei țări nu sunt doar economice, ci reprezintă în subsidiar dezacordul țărilor puternice din UE ca România și Bulgaria să intre în Schengen, pentru că aceste state trebuie să fie un fel de ”monedă de schimb” a intereselor diplomatice de la frontiera cu Ucraina agresată de Rusia?

De fapt, cerințele economice și imigrația prin frontierele noastre sunt posibile pretexte ale refuzului integrării în Schengen? România și Bulgaria puternic înarmate de SUA și NATO vor fi țări de frontieră cu un stat în război: Ucraina și cu Republica Moldova, care este lăsată pe întuneric, datorită bombardării sistemului energetic al Kievului. România și Bulgaria nu au cum să fie primite în Schengen, ca state aflate la frontiera sângeroasă a unui război devastator, ce poate atinge, pe viitor, granițele prin bombardamente sau posibile atacuri directe sau indirecte ale lui Putin.

Posibil ca valuri de milioane de ucraineni refugiați să vină din nou spre Europa prin România, datorită acestei ierni în care Ucraina este fără curent electric și gaze. UE nu-și permite ca România, percepută ca stat de frontieră cu o țară în război să fie primită în Schenghen, fiind expusă imigrației masive dinspre est datorită războiului, iar statul nostru este de frunizor de arme, securitate și logistică specială pentru Ucraina? România și Bulgaria sunt pregătite să apere Occidentul în fața Rusiei, dar nu ca state Schengen. Să fie repartizate României și Bulgariei de Bruxelles rolul de state rezervor de refugiați ucraineni în iarna aceasta? Occidentul dedică un statut special, de state-tampon în fața agresiunii Rusiei? Ca state membre Schengen, România și Bulgaria ar fi permeabile imigrației masive dinspre est și cu frontierele expuse la o posibilă agresiune rusească prin Ucraina. Deocamdată rolul acestor țări est-europene trebuie să fie de ”state – tampon” pentru asigurarea liniștii, prosperității și siguranței țărilor bogate din UE?

Clasa noastră politică, în caz de refuz al integrării României în Schengen de la 1 ianuarie 2023, va cunoaște furia poporului, care se va simți trădat, votând altfel de partide – suveraniste – la următoarele alegeri. În acest context se observă disperarea președintelui Iohannis și a ministrului de interne Bode ca să fim integrați în Schengen. Între timp, se pare că marile puteri europene inventează noi pretexte, motive și false probleme și se trimit la înaintare țări obișnuite cu dublu limbaj ipocrit, cum sunt Suedia, Olanda și Austria ca să spună Nu României în Schengen? Zilele acestea vom afla adevărul dacă puterile Europei sunt sincere cu noi.

Ionuț Țene/ napocanews.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”