Foarte interesante amănunte!

Foarte interesante amănunte!

După luni de reticență, Israelul pare mai deschis față de acordarea de ajutor militar Ucrainei, pe măsură ce sprijinul în creștere al Iranului pentru Rusia evoluează spre o amenințare la adresa securității israeliene.

Un moment de cotitură a avut loc la sfârșitul lunii trecute, când ministrul israelian al apărării Benny Gantz a reacționat la apelurile repetate ale omologului său ucrainean Oleksii Reznikov. Israelul s-a angajat să ajute Ucraina să dezvolte un sistem de avertizare timpurie, asemănător cu cel care îi avertizează pe israelieni cu privire la atacurile venite din Fâșia Gaza.

Gantz a fost, de asemenea, de acord să evalueze nevoile de avertizare timpurie ale Ucrainei, deși Israelul refuză încă să ofere Ucrainei mijloacele pentru doborârea dronelor sau rachetele lansate de ruși.

Fostul premier Benjamin Netanyahu este în curs să revină la putere, după ce a câștigat alegerile de la 1 noiembrie, însă este de așteptat ca guvernul condus de el să nu aibă priorități de securitate semnificativ diferite față de actuala administrație.

Dronele iraniene

Bazându-se tot mai mult pe dronele iraniene, în ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei, după ce a suferit o serie de eșecuri pe câmpul de luptă în ofensiva sa de opt luni, executând lovituri menite să afecteze infrastructura ucraineană esențială depășirii lunilor de iarnă. Oficialii ucraineni spun că 40% din sistemul de alimentare cu energie electrică a fost deteriorat.

Rusia neagă că a folosit echipamente iraniene, iar Iranul neagă că le-a furnizat.

Israelul a fost reticent să se implice mai mult din cauza temerii că antagonizarea Moscovei ar putea avea implicații directe de securitate în Orientul Mijlociu și pentru evreii ruși.

Se estimează că există un milion de evrei care trăiesc în Rusia, a căror siguranță este, de asemenea, o preocupare, în special cu relațiile dintre Rusia și Israel ajunse la cele mai scăzut nivel din ultimii ani.

În iulie, autoritățile ruse au alarmat Israelul când au cerut unei instanțe din Moscova ca, pentru presupuse încălcări ale legii ruse, să lichideze birourile locale ale Agenției Evreiești, principala organizație care ajută evreii să emigreze.

Însă Israelul este, de asemenea, îngrijorat că experiența din Ucraina ar putea permite Iranului să își perfecționeze capacitatea de a ataca orașele israeliene.

Israelul a oferit până acum Ucrainei mai mult asistență umanitară. Pentru un sistem de avertizare timpurie bazat pe produse israeliene, ar trebui să se utilizeze tehnologia radar și software-ul adecvat. Vânzarea unor astfel de tehnologii este un proces complex, care implică o serie de ministere.

Evident că Rusia a avertizat Israelul că va riposta dacă rachetele de apărare antiaeriană sau alți interceptori de fabricație israeliană ajung în Ucraina, direct sau prin țări terțe. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a declarat că un astfel de pas ar fi „nechibzuit” și „distruge” legăturile dintre Rusia și Israel.

Roiuri de drone sunt cel mai greu de combătut

Iranul a furnizat Rusiei în mare parte așa-numitele „drone sinucigașe” de unică folosință Shahed-136, care sunt greu de detectat, fiind relativ mici și evoluând la altitudini joase. Recent modernizate cu sisteme GPS comerciale, acestea pot sta în aer ore întregi înainte de a se fixa pe o țintă. Iranul a livrat 1.000 de aparate în august, potrivit SUA, și intenționează să livreze alte 2.400, după cum susține Ucraina.

Ucraina a reușit să intercepteze peste 70% din dronele care au atacat individual, dar atunci când sunt folosite în roiuri, doborârea lor devine extrem de dificilă. Produse la un cost de 20.000 de dolari fiecare, sunt mult mai ieftine decât rachetele de apărare antiaeriană folosite pentru a le intercepta, iar efectul la țintă poate fi extrem de mare. Pe 17 octombrie, o dronă iraniană a lovit într-un bloc cu patru etaje din Kiev, ucigând cinci persoane.

Pentru Israel, deși sistemul său Iron Dome are un istoric bun în ceea ce privește combaterea atacurilor cu rachete cu rază scurtă de acțiune din partea grupărilor militante palestiniene și a Hezbollah-ului aliat Iranului, noile tactici de utilizare a dronelor în roi reprezintă o provocare fără precedent.

„Imaginați-vă 100 de drone kamikaze trecând granița israeliană spre portul Haifa. Oricât de bună este apărarea noastră aeriană, ar putea distruge 90 din 100, iar 10 tot vor lovi. Este o mare amenințare”, a declarat cunoscutul general israelian în rezervă, Amir Avivi.

Războiul din umbră

O introducerea în războiul din Ucraina a unei competiții între capabilitățile iraniene și israeliene extinde conflictul din umbră pe care cele două țări îl duc de ani de zile.

„Armele iraniene au fost eficiente la sol pentru că provoacă daune și este, de asemenea, o modalitate excelentă pentru Iran de a demonstra că lucrează cu Rusia și că nu este izolat”, a declarat Dina Esfandiary, analist de la International Crisis Group de la Bruxelles. .

Teheranul a fost de acord să trimită rachete sol-sol în Rusia și, începând cu această lună, rachetele Fateh-110 și Zolfaghar, care sunt capabile să lovească ținte la distanțe de 300 până la 700 de kilometri, ar putea să fie folosite în Ucraina, după cum a declarat șeful Direcției Principale de Informații ucrainene Kyrylo Budanov într-un interviu pentru The War Zone, publicat pe 28 octombrie.

Nu în ultimul rând, dependența din ce în ce mai mare a Rusiei de potențialul militar al Iranului stimulează îngrijorarea israeliană că Teheranul ar putea solicita, în schimb, asistența Rusiei în programul său nuclear.

SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”