Foarte interesante amănunte!

Foarte interesante amănunte!

Războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de 8 luni în Ucraina nu și-a atins obiectivele inițiale ale Rusiei, dar între timp a căpătat accente de escaladare. În schimb, acum liderul de la Kremlin a primit o lovitură neașteptată, descoperindu-și limitele puterii, nemaiputându-se opune deblocării exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, potrivit unei analize a think-thank-ului britanic Oxford Economics.

O întorsătură la 180 de grade a Kremlinului s-a produs doar în câteva zile, în care Vladimir Putin a trecut de la abandonarea Acordului de cereale intermediat de ONU și Turcia cu Ucraina din Marea Neragră, la reluarea lui, potrivit Newsweek .

Oxford Economics a publicat o evaluare în care a spus că Moscova a acționat după presiunile din partea economiilor emergente care „au prevalat în fața eforturile Rusiei de a slăbi economia Ucrainei”.

Rusia a suspendat acordul sâmbătă, reaprinzând temerile legate de foamea globală și prețurile ridicate la alimente, care fuseseră exacerbate de blocarea porturilor de către Moscova în lunile precedente.

Cu toate acestea, think tank-ul britanic Oxford Economics a afirmat că Turcia, care, împreună cu Rusia și ONU, a fost un garant al acordului, probabil să fi intervenit ca un actor puternic, în parte pentru că Rusia depinde de capitala Ankara pentru a ocoli sancțiunile.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este un aliat al lui Putin și nu a impus sancțiuni Rusiei pentru invazia sa. El a spus miercuri că a discutat cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski despre trimiterea de cereale în țările africane.

În calitate de beneficiar atât din punct de vedere geopolitic, cât și economic, Turcia „nu ar dori așadar să o vadă prăbușindu-se”, a spus think tank-ul. Acest lucru a arătat că a fost „mult mai greu” pentru Rusia să reimpună o blocadă „fără a-i afecta grav reputația cu „Sudul colectiv”, în comparație cu confuzia din primele zile ale războiului”.

Ce se întâmplă cu prelungirea acordului de cereale ale Ucrainei din Marea Neagră?

Evghenia Sleptsova, expert la Oxford Economics, a declarat că brusca întoarcere a lui Putin a sugerat că presiunea internațională a fost mai convingătoare decât motivația Rusiei de a slăbi Ucraina.

Ea a spus că influența Turciei și a Sudului Global „trebuie să fi acționat aici”, lucrând ca „un broker cheie al înțelegerii”. Țara nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale și a servit „ca un centru cheie de reexport, care ajută Rusia să evite sancțiunile”.

De la începutul invaziei sale pe scară largă, Putin a împins narațiunea conform căreia lumea se îndepărta de a fi dominată de UE, SUA și aliații săi. Dar viziunea sa despre o ordine mondială care pivotează spre Sudul Global ar putea fi subminată dacă Rusia ar bloca aprovizionarea cu alimente către aceasta.

„Nu știm detaliile despre care țările în curs de dezvoltare și-au exprimat îngrijorarea de data aceasta”, a spus Sleptsova, „dar când a fost încheiat acordul în iulie, s-au raportat presiuni asupra Rusiei din partea Africii și a țărilor din Orientul Mijlociu”.

Strategiul geopolitic Alp Sevimlisoy a declarat că, conducerea Turciei a „subliniat că va folosi puterea militară și influența lor globală pentru a continua transporturile cu sau fără participarea Rusiei” și „dacă este necesar, va folosi forța pentru a proteja și proteja fluxurile neîntrerupte”.

„Conducerea turcă a transformat acum acordul cu cereale într-o chestiune de securitate națională cu implicații globale pe care Forțele Armate Turce și președintele Erdogan o apără cu vehemență”, a spus expertul.

Între timp, evaluarea Oxford Economics a spus că acordul cu cereale ar putea fi reînnoit după termenul limită de 19 noiembrie, deși Moscova poate folosi în continuare tactici de negociere pentru a elimina obstacolele în calea propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte.



populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...