Industria bulgară de armament a avut întotdeauna de câştigat de pe urma conflictelor din zonele în care s-au folosit în mod tradițional sisteme de armament sovietice. Întreprinderile de armament din Bulgaria continua să producă muniție pentru armele de provenienţa sovietică, precizează publicaţia EURACTIV , citând oficiali bulgari din domeniul apărării.
Industria bulgară de armament se dovedește acum a fi una dintre cele mai mari surse de muniție la standarde sovietice pentru armata ucraineană, dar aceasta este o problemă politică.
În actualul parlament de la Sofia există trei forțe care se opun trimiterii de arme din Bulgaria în Ucraina: Partidul Socialist Bulgar (BSP), partidul pro-rus Vazrazhdane și, într-o măsură mai mică, partidul fostului prim-ministru interimar Ştefan Yanev.
Acesta din urmă a acceptat recent să trimită armament vechi de tip sovietic cu condiția ca Bulgaria să primească în schimb arme moderne la standarde NATO.
Sondajele arată că aproape 30% dintre bulgari susțin direct Rusia în conflict, iar jumătate au sentimente pro-ruse puternice, o rămășiță a regimului comunist totalitar. Mai mult, aproximativ 70% din populație consideră că trimiterea de arme plasează Bulgaria direct în conflict.
Alexander Mihailov, fost director executiv al companiei de stat "Kintex", prin care trec exporturile de arme ale țării, a confirmat exporturile record de armament pe care Bulgaria le-a făcut în acest an.
El a dat exemplul exportului de armament bulgăresc în 2016 și 2017, când au avut loc conflicte militare regionale în Siria, Libia și Yemen. "Atunci când există un conflict armat internațional, există întotdeauna o creștere a utilizării echipamentelor militare", a declarat Mihailov pentru EURACTIV Bulgaria, adăugând că permisele de export de arme emise de stat în această perioadă au însumat un total de 1,1 - 1,3 miliarde de euro.
În comparație, Mihailov a spus că, de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, permisele de export de arme au însumat peste 2 miliarde de euro. "Deci, până acum, am avut o creștere de 100%. Anul acesta se poate încheia cu o creștere a vânzărilor de 150% sau chiar 200% față de cei mai buni ani ai complexului militar-industrial, iar acest lucru generează venituri serioase pentru economia bulgară și în bugetul de stat în vremuri de criză", a spus Mihailov.
Amintim că, în luna iulie a acestui an, o explozie urmată de un incendiu s-a produs într-un depozit de muniție al companiei bulgăre „EMKO” aflat lângă orașul Karnobat din Bulgaria. Compania EMKO aparține omului de afaceri Emilian Gebrev, care a fost victima unei tentative de asasinat în 2015, fiind otrăvit. O anchetă jurnalistică, publicată în urmă cu doi ani de Bellingcat, a scos la iveală că în tentativa de asasinat a omului de afaceri Emilian Gebrev a fost implicat un agent rus, care activa sub acoperire diplomatică. Gebrev a fost vânat de ruşi pentru că EMKO ar fi furnizat arme către Ucraina, începând cu anul 2014.
Ministerul bulgar al Economiei, direct responsabil pentru autorizarea exporturilor, a declarat pentru EURACTIV Bulgaria că are nevoie de mai mult timp pentru a furniza date despre exporturile de armament.
Partidul Socialist Bulgar și partidul radical pro-rus "Vazrazhdane" sunt împotriva trimiterii deschise de arme. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste partide nu vorbește despre efectul pozitiv pe care exporturile de arme par să îl aibă asupra economiei Bulgăre.
La începutul anului, parlamentul bulgar a decis că singurul ajutor militar admisibil pentru Ucraina este repararea tancurilor ucrainene în Bulgaria. Lucru de care, în mod previzibil, autoritățile de la Kiev nu au profitat.
Cum sunt vândute şi exportate armele
În prezent, producătorii și comercianții bulgări de arme își vând produsele în principal în Polonia și România, de unde armele sunt apoi reexportate în Ucraina, precizează publicaţia EURACTIV Bulgaria.
"Volumul exporturilor către Polonia au crescut semnificativ", a declarat fost director executiv al companiei de stat "Kintex" adăugând că aeroportul Rzeszów din Polonia, care se află la aproximativ 70 km de granița ucraineană, este hub-ul logistic central.
"Nu este o coincidență faptul că SUA au instalat sisteme de apărare antiaeriană Patriot pe acest aeroport. În primele 120 de zile ale războiului din Ucraina, au existat 60 de zboruri cargo cu arme de pe aeroporturile bulgare către Rzeszow. Capacitatea medie de încărcare este de aproximativ 70-80 de tone de marfă pe avion", a adăugat Alexander Mihailov.
"Ar trebui să fie clar că Bulgaria ca țară, pe cheltuiala bugetului de stat sau prin intermediul armatei, nu furnizează arme Ucrainei, în timp ce producătorii și comercianții privați exportă volume mari de arme către țările din Europa Centrală. Înainte de războiul din Ucraina, aceste țări nu erau clienți ai companiilor bulgăre. Prin urmare, rezultă că producătorii și comercianții bulgari exportă arme în țările din Europa Centrală, care sunt revândute Ucrainei", spune Mihailov.
El a adăugat că, din punct de vedere logistic, nimeni nu ar putea livra arme direct Ucrainei în acest moment, deoarece spaţiul aerian este închis pentru avioane, iar porturile ucrainene sunt asediate de marina rusă și mânate de paza de coastă ucraineană.
"Livrările nu se pot face pe calea aerului și pe cale navală, iar singura cale rămâne transportul terestru, care trece prin Polonia și România", a spus Mihailov.
"Trebuie remarcat faptul că serviciile secrete rusești monitorizează livrările militare pentru a le neutraliza. Prin urmare, aceste livrări se fac probabil noaptea, când este mai dificil să fie detectate de supravegherea prin satelit, sau cu mijloace de transport atipice, de exemplu camioane frigorifice, pentru a da impresia că se livrează produse alimentare", a adăugat Mihailov.