Foarte interesante amănunte!/Cine este Maxim Oreshkin, arhitectul contraatacului economic al lui Vladimir Putin

Foarte interesante amănunte!/Cine este Maxim Oreshkin, arhitectul contraatacului economic al lui Vladimir Putin

Atunci când sancțiunile occidentale au făcut ca „Fortăreața Rusia” să pară mai puțin de necucerit, Maxim Oreshkin a venit cu o strategie de excepție pentru a încerca să spargă asediul economic, scrie Bloomberg.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu împlinise încă o lună, iar blitzkrieg-ul său se transformase deja în luptă de pomină. Repercusiunile economice au fost și ele dure, deoarece guvernul se străduia să evite intrarea în incapacitate de plată, iar rubla a intrat în picaj.

La 23 martie, Vladimir Putin a ripostat, cerând ca adversarii Rusiei din Europa să plătească în ruble facturile masive pentru gazele sale naturale.

Maxim Oreshkin, în vârstă de 40 de ani, consilier economic al președintelui Vladimir Putin, a fost autorul pariului de a rupe contractele și de a răsturna decenii de precedente, potrivit unor oficiali familiarizați cu această chestiune.

De la invazia din 24 februarie, el a apărut ca un membru cheie al cercului interior al lui Putin în ceea ce privește politica economică, unul dintre cei mai mulți cunoscători cu experiență financiară occidentală care ajută acum la conducerea răspunsului Kremlinului.

„Ei sunt acum ocupați să afle cum să ocolească sancțiunile și o fac cu destul succes”, a declarat Serghei Guriev, un economist care a consiliat guvernul în primii ani de guvernare ai lui Putin, dar care a fugit ulterior la Paris, unde este acum rector al Sciences Po. „Dar toți banii câștigați se duc pentru a finanța războiul”.

Pagube evitate

Defensiva a ajutat Kremlinul să evite cele mai mari daune economice de care se temea atunci când au fost impuse sancțiunile. Previziunile prevăd acum o contracție pe jumătate la fel de profundă față de cât a fost estimat, în acest an. Rubla și-a recuperat pierderile de la început și a avit una dintre cele mai bune performanțe, în condițiile în care zeci de miliarde de dolari și de euro intră pentru energie și alte exporturi.

Prin valorificarea influenței Rusiei asupra livrărilor de gaze către Europa, solicitarea de plată în ruble, gândită de Oreshkin, i-a permis lui Putin să pară că ripostează la atacul inițial al sancțiunilor. În cele din urmă, aceasta a forțat UE să dea înapoi, deoarece majoritatea marilor consumatori au semnat noile condiții care includeau cerința de a deschide conturi speciale la Gazprombank JSC, menținând creditorul liber de sancțiuni.

„Consider că efectul utilizării schemei de plată în ruble pentru gaz este pozitiv”, a declarat Oreshkin pentru Bloomberg, refuzând să comenteze rolul său în conceperea acesteia.

El a inventat o frază pe care Putin avea să o repete în curând la nesfârșit, descriind sechestrarea rezervelor internaționale ale Rusiei ca fiind de fapt „o adevărată neîndeplinire” a obligațiilor față de Rusia de către SUA și Uniunea Europeană.

De asemenea, Oreshkin a ajutat la elaborarea planurilor de limitare a consecințelor în cazul în care băncile rusești vor fi deconectate de la serviciul de mesagerie financiară SWIFT și a respins apelurile altor persoane influente din interior pentru un mai mare control din partea statului, pe măsură ce economia Rusiei este tot mai izolată de lume.

Putin l-a dus recent pe Oreshkin într-o călătorie în Iran, țară care are zeci de ani de experiență în a rezista sancțiunilor occidentale. Întrebat despre ideile republicii islamice pentru depășirea barierelor, Oreshkin s-a lăudat: „ale noastre sunt mult mai bune”.

Fost bancher la unitatea rusească a Societe Generale SA, Oreshkin el își folosește acum experiența occidentală pentru a atenua impactul sancțiunilor. El face parte dintr-un cadru de oficiali care au încercat mult timp să meargă pe o linie fină între elaborarea unei politici economice favorabile investitorilor și represiunea crescândă a lui Putin.

Războiul a făcut acest exercițiu de echilibru aproape imposibil, Oreshkin și colegii săi fiind loviți de sancțiuni, deoarece politicile lor economice servesc mașinăriei de război a Kremlinului.

Nu este „apărabil”

„Pot vedea exact cum cineva din rândul tehnocraților ar spune: ‘Iată-mă aici făcând acest lucru foarte important privind sistemele de plată, sistemele bancare, acesta este domeniul meu de responsabilitate. Mențin stabilitatea și voi continua să fac acest lucru’”, a declarat Jacob Nell, care, în calitate de economist pentru Rusia la Morgan Stanley, a dus odată investitorii să se întâlnească cu Oreshkin.

„Era apărabil înainte de 24 februarie, dar nu mai este după”, a adăugat Nell, care este acum membru al unui grup de lucru internațional care consiliază SUA și Europa cu privire la modul de concepere a sancțiunilor împotriva Rusiei

Oreshkin face parte dintr-o generație de tranziție care a traversat sfârșitul erei sovietice și și-a petrecut adolescența în timpul a ceea ce a devenit cunoscut în Rusia drept anii 1990 tumultuoși, o perioadă de greutăți și îndrăzneală economică.

Cu 30 de ani mai tânăr decât Putin, el a fost cel mai mic dintre cei doi fii ai unei familii de academicieni din Moscova, crescând într-o lume diferită de cea a începuturilor dificile ale președintelui în Leningradul postbelic.

Cohorta de tehnocrați

Cohorta de tehnocrați a lui Oreshkin îi include pe viceguvernatorul Băncii Rusiei, Alexey Zabotkin, în vârstă de 44 de ani, și pe ministrul adjunct de finanțe, Vladimir Kolychev, în vârstă de 39 de ani. Absolvenți ai școlilor economice de elită din Rusia, aceștia au obținut locuri de muncă la creditori europeni și au lucrat la banca de investiții de stat VTB Capital, înainte de a fi numiți în funcții de top în stat.

Renunțând la sectorul privat, ei s-au dedicat construirii fortăreței financiare a lui Putin. Cu cât Putin era mai aspru cu criticii și rivalii din străinătate și din țară, cu atât mai indispensabili deveneau ei pentru a consolida rezistența economiei în vederea susținerii acesteia pentru atunci când vor apărea marile șocuri.

În timpul mandatului său de trei ani la Ministerul de Finanțe, Oreshkin s-a numărat printre oficialii care au conceput un mecanism de deviere a sute de miliarde de dolari din veniturile provenite din exporturile de petrol și gaze într-un fond suveran pentru a ajuta Kremlinul să facă față unor crize precum primele valuri de sancțiuni americane și europene din cauza Crimeei în 2014.

Ani de zile de protejare a economiei împotriva sancțiunilor și de constituire a rezervelor nu au fost însă suficienți pentru a proteja economia după invazie. SUA și aliații săi au înghețat o mare parte din rezervele de 600 de miliarde de dolari pe care politicile lui Oreshkin au ajutat să le acumuleze. În ciuda tuturor eforturilor sale de a devia vina, Rusia nu a reușit să facă plățile datoriei și a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată într-un secol. Economia nu o duce atât de rău pe cât se temea în urma invaziei, dar este în continuare pe cale să intre în una dintre cele mai profunde recesiuni din ultimele decenii.

Văzut ca un om politic de categorie ușoară nu cu mult timp în urmă, Oreshkin, în special, a apărut ca mâna dreaptă economică a unui președinte aflat în război.

„Putin încă are încredere în economiștii noștri”, a declarat Guriev.

În timp ce unii jucători puternici de la Kremlin au făcut presiuni pentru reafirmarea controlului statului asupra economiei, Oreshkin a ripostat, până acum cu succes.

Retorică stridentă

„Rusia nu are de gând să abandoneze economia de piață”, a declarat Oreshkin ca răspuns la întrebările celor de la Bloomberg. „Dimpotrivă, se îndreaptă în direcția opusă. Inițiativa privată este acum încurajată în mod special. Acest lucru este remarcat în mod constant de președinte în discursurile sale.”

Cu toate acestea, el și aliații săi adoptă din ce în ce mai mult retorica stridentă a celor care au fost cândva criticii marcanți ai capitalismului occidental din Rusia.

Oreshkin a comparat moneda americană cu „un drog folosit pentru a face dependentă întreaga lume”. Aleksey Moiseev, ministrul adjunct de finanțe în vârstă de 49 de ani și un alt absolvent al VTB Capital, a declarat că intensitatea sancțiunilor echivalează cu detonarea unei „bombe nucleare financiare”.

Lăsând la o parte retorica, măsurile anticriză luate până acum rămân în mare parte aproape de manualul care se bazează pe economia tradițională, factorii de decizie politică demontând deja controalele de capital folosite pentru a izola Rusia după invazie.

S-ar putea ca acest lucru să nu fie suficient pentru a-și asigura moștenirea.

„Ceea ce au făcut în primii ani ai șederii lor la Ministerul de Finanțe și la banca centrală a fost deja anulat”, a declarat Konstantin Sonin, un economist născut la Moscova la Universitatea din Chicago, care a fost mult timp critic la adresa politicilor sub Putin. „Acum, munca lor nu diferă cu nimic de munca unor funcționari foarte bine plătiți într-un guvern care duce un război criminal.”

SURSA: economedia.ro

Sursa foto: Twitter /President of Russia


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”