Foarte interesant!

Foarte interesant!

Istoria abundă în episoade bizare, care rămân până în prezent un mister nedeslușit, chiar și prin metode științifice. Deși multe povești pot fi puse pe seama imaginației colective, există trei cazuri remarcabile care au atras atenția autorităților și au fost investigate în detaliu, fără însă a oferi vreun răspuns deloc concludent.

Aparent orice eveniment din istoria umanității are o explicație clară, precisă și evident, științifică. Cu toate acestea există destule evenimente sau situații apărute de-a lungul timpului pentru care nu a fost găsită nicio explicație plauzibilă. Trei dintre acestea sunt de-o notorietate aparte, mai ales că au fost investigate de autorități competente, ani de zile, fără niciun fel de rezultat.

Unul dintre cele mai adânci mistere ale umanității este cel al vasului Maria Celeste, o brigantină sub pavilion american. În anul 1872, pe patru decembrie, echipajul portughez al navei "Dei Gratia" observa un velier mică cu două catarge plutind în derivă, în largul coastelor insulelor Azore. Vasul era perfect funcțional dar nici urmă de echipaj. Nava portugheză a interceptat mica corabie și a urcat la bord. Într-adevăr nici țipenie de om. Nava a fost trasă la țărm și a început o investigație oficială. S-a constatat că nava a fost construită în 1861, pe un șantier din Noua Scoție, în Canada. Era o navă care aparent purta ghinion oricui naviga cu ea.

Primul ei proprietar a murit în timp ce naviga. Mai apoi a avut parte de încă două accidente serioase. În cele din urmă a fost cumpărată de căpitanul Benjamin Briggs. Acesta pe 5 noiembrie 1872 a plecat din Staten Island, New York, la bordul lui Maria Celeste cu destinația Genova, Italia. Alături de căpitanul Briggs au plecat în călătorie, cei șapte membrii ai echipajului dar și soția și copilul căpitanului. Nava căra alcool industrial, care urma să fie vândut în Italia.

Ce s-a întâmplat cu echipajul ? Nimeni nu știe. Nu erau urme de violență, pete de sânge, încărcătura era intactă. Dispăruse doar barca de salvare. De ce să fi părăsit nava și încărcătura? Există multe teorii. De la cele logice până la cele științifico-fantastice. Unii spun că echipajul l-ar fi ucis pe căpitan fiindcă nu-i lăsa să consume alcool. Alții, cred că un cutremur marin i-a speriat și i-a determinat să părăsească corabia. Sunt și bănuieli că nava a fost abandonată pentru a încasa asigurarea. Căpitanul Briggs, familia sa dar și echipajul au dispărut însă fără urmă.

Un alt mister total a fost cel al dispariției zborului numărul 19. Este vorba despre un grup de cinci bombardiere General Motors TBF Avenger care a dispărut fără urmă în zona Florida, Puerto Rică și Bermuda. A fost evenimentul care a declanșat întreaga poveste privind existența unui Triunghi al Bermudelor.

Totul a început în ziua de 5 decembrie a anului 1945. Un grup de cinci bombardiere General Motors TBF Avenger, cu echipaje formate din 14 membrii și conduse de experimentatul locotenent Charles C. Taylor au decolat de pe aerodromul din Florida pentru un zbor de antrenament. Bombardierele trebuiau să intre în formație, să bombardeze o zonă special amenajată ca țintă de antrenament, și apoi să se întoarcă la bază. Era practic o formalitate.

După ce au ajuns la destinație și au eliberat bombele asupra țintelor de antrenament. Apoi, grupul de bombardiere trebuia să se întoarcă. La un moment dat, comandantul de grupă, locotenentul Charles Taylor a început să devină confuz. A raportat o reducere a vizibilității, schimbări în culoarea oceanului, dar și o stare ciudată. Mai apoi, tot mai confuz, raporta că aparatele de orientare ale avionului nu mai funcționau.

În loc să se îndrepte către Florida, comandantul a dus întregul grup de avioane direct în larg. După trei ore de zburat total aiurea, locotenentul era din ce în ce mai confuz, nu mai știa să se orienteze conform instrucțiunilor turnului de control și la un moment dat, după ce anunța iminența unei aterizări forțate pe suprafața oceanului, toate legăturile s-au pierdut. Imediat a fost trimisă o echipă de salvare. La ora 19.00, primul avion de salvare, a pierdut orice legătură de control cu turnul după numai 20 de minute de la decolare. Și a dispărut fără urmă. O întreagă misiune de salvare a fost pusă pe picioare însă nu au dat de urma niciun avion. Atât echipajul cât și avioanele au dispărut fără urmă.

Dacă în cazul lui Maria Celeste a fost vorba despre dispariția unui echipaj, iar în cel al zborului 19, despre dispariția a cinci bombardiere cu 14 oameni, ei bine, în Groenlanda au dispărut sate întregi cu aproximativ 2500 de locuitori. Povestea începe, de fapt, cu o colonizare a Groenlandei, în secolul al X lea. Temerarii vikingi după ce au colonizat Islanda, au plecat mai departe către vest. În drumul său către America de Nord, în anul 985 d Hr, celebrul viking Eric cel Roșu poposea cu o flotă de 14 corăbii lungi pe țărmurile Groenlandei. În scurt timp, a transformat insula într-o bază vikingă.

În câteva decenii au venit și coloniști care s-au stabilit și au întemeiat sate pe țărmurile Groenlandei. Coloniile vikinge din Groenlanda au prosperat, mai ales că, așa cum arată specialiști precum Andrew Dugmore, geograf la Universitatea din Edinburgh, clima era mai caldă decât astăzi, în aceea zonă, iar nivelul oceanului mai scăzut, ceea ce făcea ca drumul până acolo să nu fi fost problematic. Timp de 400 de ani, în Groelanda așezările nordice au prosperat, au apărut ateliere, biserici, case, tot ce era nevoie. Până în anul 1424 au fost înregistrate în mărturiile islandeze, căsătorii în Groenlanda.

Precum cea a unui cuplu de norvegieni care dorea să se mute în Islanda, dar corabia lor a eșuat pe țărmurile Groenlandei. Cei doi au decis să rămână în Groenlanda și s-au căsătorit acolo. După aceste eveniment, brusc, viața s-a oprit în coloniile groenlandeze. Populația a dispărut, efectiv. Specialiștii au emis mai multe teorii. Una dintre acestea indică faptul că vikingii din Groenlanda au consumat resursele, se aflau prea departe de celelalte centre economice și efectiv au rămas fără hrană. Alții spun că au fost victimele unui atac organizat al inuiților.

O altă teorie indică faptul că vikingii groenlandezi, rămași fără resurse au părăsit așezările și au plecat. Niciuna dintre aceste teorii nu poate explica totuși dispariția bruscă a populației. Și asta în condițiile în care așezarea abandonată avea provizii din belșug în hambare și alte spații de păstrare. În plus, nu au fost găsite urme de violență sau distrugere. Efectiv totul era la locul lui. Să fi plecat o întreagă populație, lăsând absolut toate lucrurile personale și toate proviziile în urmă? Este o situație greu de explicat științific.


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...