Foarte interesant!
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? La prima vedere ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi ccu anumiti copii cărora le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
Brian Roemmele, redactor-șef al Multiplex, a postat recent pe X despre regenerarea degetelor la copiii mici care le-au pierdut în accidente și nu au primit tratament chirurgical pentru ele. Conform cercetărilor sale, atunci când rana este menținută umedă cu ajutorul unui capac sărat, iar ciotul nu este închis, degetul revine în cele din urmă, împreună cu pielea, osul, părul și unghiile sale și fără niciun țesut cicatrizat.
Se pare că acest lucru se datorează curentului electric foarte scăzut furnizat de capacul sărat, care oferă un potențial de curent și activează memoria celulelor, stimulându-le să crească așa cum ar face-o dacă s-ar afla încă în uter. Roemmele notează: „Acest potențial electric este cea mai neînțeleasă și mai puțin studiată parte a cercetării medicale, deoarece nu există „investiții" masive ale companiilor farmaceutice în universități".
În prezent, el analizează modul în care inteligența artificială poate ajuta la descifrarea acestui cod bioelectric și a altor aspecte ale corpului uman pe care încă nu le înțelegem. Deși acest lucru nu a fost explorat în profunzime, oamenii de știință au înțeles de mult timp că vârfurile degetelor pot crește înapoi la copii, mai ales dacă tăietura se întâmplă înainte de marginea unghiei.
În aceste cazuri, amprenta digitală ar putea să nu revină, iar vârful ar putea arăta ușor deformat, dar osul, carnea și unghia vor reveni, probabil, toate. Chirurgul ortoped de laUniversity of Washington Medicine Hand Center, Dr. Christopher Allan, a vorbit despre acest fenomen, declarând pentru NPR: „Copiilor le va crește din nou un vârf de deget destul de bun, după amputare, dacă îl lăsați în pace".
El a relatat povestea unei fetițe de opt ani pe care a tratat-o și care și-a tăiat degetul mijlociu aproape de cuticulă într-un accident cu bicicleta fratelui ei. Specialistul în reconstrucția mâinii s-a chinuit să găsească mica arteră necesară pentru a reconecta partea tăiată a degetului, așa că a încercat o abordare diferită: a folosit un pansament biologic pentru a lipi vârful la loc și a sperat la un rezultat bun.
Și exact asta s-a întâmplat. A spus el: „Fata s-a întors în câteva săptămâni cu vârful vechi al degetului într-o pungă și cu unul nou pe mână. A fost mult mai bine decât orice i-am fi putut oferi cu o grefă sau o intervenție chirurgicală." Un studiu publicat în revista Nature indică un aspect al cuticulei unghiilor care ar putea fi responsabil pentru acest lucru. Oamenii de știință notează că acest lucru se poate întâmpla și cu labele șoarecilor și nu contează cât de bătrâni sunt aceștia, atâta timp cât amputarea lasă în urmă o cantitate mică din gheara lor.
Ei au descoperit că există ceea ce ei numesc „celule stem ale unghiei" așezate în apropierea cuticulei, care încep să regenereze gheara atunci când aceasta este amputată și, de asemenea, generează un semnal care aduce nervii și oasele la răni. În acest caz, nervul este esențial pentru crearea osului, la fel cum nervul declanșează procesul de regenerare observat la amfibieni. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că curenții din degetele copiilor care au suferit amputații ale vârfurilor degetelor în soluție salină erau foarte asemănători cu cei găsiți la salamandre. Corpul uman este remarcabil și încă mai aflăm de câte este capabil. Cu toate acestea, posibilitățile de a profita de pe urma autovindecării oamenilor sunt reduse, astfel încât nu se fac multe investiții în studiul acestor posibilități.