Foarte interesant sondajul ăsta de la turci...

Foarte interesant sondajul ăsta de la turci...

Fundația Friedrich Ebert (FES) a prezentat recent un sondaj intitulat „2022 Security Radar”, care înregistrează opiniile publicului din 14 țări, inclusiv Turcia, cu privire la probleme cheie de politică externă și de securitate. Studiul a fost realizat înainte de invazia rusă în Ucraina, dar putem presupune că războiul, care a schimbat radical peisajul politic în lume, a schimbat și starea de spirit a oamenilor, potrivit Deutsche Welle .

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

56% dintre turci cred că le aparțin teritorii ale altor țări

Turcia ocupă un spațiu semnificativ în acest studiu, iar sondajul cu privire la atitudinea turcilor în legătură cu probleme cheie de politică externă confirmă imaginea Turciei - larg răspândită nu numai în Grecia - ca fiind o țară nemulțumită de actualul status quo, pe care guvernul Erdoğan încearcă să-l revizuiască, scrie Kathimerini, citat de Rador.

„Marea majoritate a turcilor intervievați (82%) sunt nemulțumiți de poziția internațională a țării lor”, se arată în studiu. În plus, „mulți respondenți turci, 56%, cred că unele teritorii din afara granițelor (turcești) aparțin de fapt Turciei”, se mai arată în studiu.

Doar în Armenia mai există o susținere pentru o politică externă revizionistă mai mare decât în Turcia, notează experții germani.

Studiul subliniază că respondenții turci se remarcă prin atitudinea lor pozitivă față de armată. Patru din cinci cred că Ankara ar trebui să joace un rol activ în lume și 56% cred că armata turcă ar trebui să joace un rol în această lume. Acest procent este „de departe” cel mai mare din toate cele 14 țări cuprinse în studiu.

55% dintre turci consideră SUA o amenințare pentru securitate

Printre țările participante la studiu se numără Franța, Germania, Rusia, Serbia, Ucraina și Statele Unite. Având în vedere gradul ridicat de acceptare a rolului armatei în politica externă, nu este surprinzător că, potrivit sondajului, 61% dintre turci consideră că guvernul ar trebui să cheltuiască și mai mulți bani pentru armament.

Și la acest capitol Turcia se află în fruntea listei celor 14 țări sondate, după Armenia. Acceptul pentru cheltuielile militare mari coincide cu o perioadă în care marea majoritate a respondenților sunt îngrijorați de viitorul economic al Turciei. Însă nu doar perspectivele economiei îi preocupă pe mulți oameni din Turcia.

„În comparație cu alte țări chestionate, turcii (84%) sunt mult mai îngrijorați decât alții că războaiele și alte conflicte le vor afecta direct țara”, se arată în studiu.

Interesante sunt și datele despre atitudinea față de SUA. Majoritatea cetățenilor din Turcia (55%) consideră că statul american este o amenințare pentru securitate. Potrivit sondajului, susținerea publică pentru aprofundarea relațiilor cu Rusia și China este mai mare decât pentru îmbunătățirea relațiilor cu Washingtonul.

În concluzie, cifrele arată că politica externă agresivă a lui Erdoğan și acțiunea armatei în afara granițelor Turciei beneficiază de susținerea unei mari părți a populației.

Un eventual guvern post-Erdoğan ar putea fi mânat de aceleași sentimente și poziționări ale turcilor. La începutul studiului de 100 de pagini, autorii vorbesc despre „o imagine care provoacă mare îngrijorare”. Războiul din Ucraina a arătat că preocupările sunt justificate. Revizionismul Rusiei este principala cauza a războiului.

Studiul Fundației Friedrich Ebert nu răspunde și la întrebarea dacă iredentismul turc este un pericol pentru țările vecine și, în special, pentru Grecia.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”