Foarte interesant amănunt!

Foarte interesant amănunt!

Grupul International Alexander, al omului de afaceri arădean Simion Apreutese, închide o fabrică de componente auto din Republica Cehă, pe care a preluat-o în urmă cu 3 ani, din cauza crizei de pe piața europeană de profil, relevă date analizate de profit.ro . Tranzacția prin care International Alexander a achiziționat, în 2021, subsidiarele din România și Cehia ale producătorului german de componente Brandl Industries a fost anunțată atunci în premieră de Profit.ro. Brandl Industries era atunci în proces de restructurare, dar avea printre clienți nume mari, precum Audi și BMW.

Tranzacția, finanțată de banca germană Commerzbank, a vizat fabricile Brandl din Sibiu și Brawe din Kaplice, Republica Cehă, precum și divizia de management și servicii din Germania. În a doua parte a anului trecut, însă, din cauza înrăutățirii condițiilor de piață în întreaga industrie auto europeană, care a dus la reducerea drastică a comenzilor, proprietarul român a fost nevoit să înceapă disponibilizări în masă la fabrica Brawe de la Kaplice, efectivul de personal diminuându-se de la circa 300 la aproximativ 100 de salariați, a relatat presa cehă. Imagine din interiorul fabricii.

Fabrica de la Kaplice este deținută și operată de entitatea juridică cehă Brawe spol s.r.o., controlată integral de firma românească Automotive Capital Investment SRL. Simion și Loredana Apreutese au 56% din capitalul acesteia din urmă, restul părților sociale fiind în posesia directorului general Aron Nuți (30%) și a încă 4 persoane fizice: Gabriel Sala (5%), Claudia Truțiu (5%), Paul Goddert (2%) și Ioana Poleac (2%), care sunt acționari minoritari și la alte societăți din grupul International Alexander, potrivit termene.ro.

În iunie anul acesta, s-a decis ca Nuți să se retragă din firmă, conform unui document oficial, însă el apare în continuare ca asociat. În august 2023, CEO-ul Aron Nuți a vizitat fabrica cehă și le-a transmis angajaților că disponibilizările sunt necesare pentru a preveni colapsul întreprinderii. Atunci, el a respins zvonurile privind închiderea sau vânzarea acesteia și a arătat că managementul face eforturi pentru a obține noi comenzi, dar a precizat că negocierile sunt dificile, din cauza situației grele a industriei auto din UE, conform publicației Budějcká Drbna, care a citat periodicul sindical Kovák. Sindicaliștii au transmis atunci că apreciază faptul că managementul companiei comunică cu lucrătorii și cu reprezentanții acestora, precum și că salariile și celelalte beneficii sunt plătite integral și la timp.

Situația nu s-a îmbunătățit însă pe parcursul lui 2024, astfel că, la finalul lunii trecute, ultimii circa 40 de salariați de la Brawe Kaplice au primit decizii de concediere, cu preavize de 2 luni. ″Compania românească (proprietară – n.r.) a decis să oprească producția la Kaplice. Cei mai calificați și mai loiali angajați au rămas în fabrică până la sfârșit. De aceea, am dori ca ei să primească compensații de disponibilizare mai mari decât cele prevăzute de Codul Muncii și discutăm asta cu proprietarul român. Până acum, salariații nu au resimțit din punct de vedere financiar problemele fabricii. Au primit la timp tot ceea ce li se datora, potrivit legii și contractului colectiv de muncă – salarii, bonusuri, alte beneficii. Cred că va fi la fel și în continuare, compania se poartă decent din acest punct de vedere″, a declarat Jiří Řihout, reprezentant al sucursalei din Boemia de Sud a Federației Sindicale Kovo, citat de portalul regional Jižní Čechy TEĎ. El a adăugat că nu crede că cei disponibilizați vor avea probleme în a-și găsi noi locuri de muncă la alte facilități industriale din zonă, unele manifestându-și deja interesul de a-i angaja.

Contactat de profit.ro , grupul International Alexander nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol. Fabrica Brawe de la Kaplice, operaționalizată în 1993 de grupul german Brandl și preluată în 2021 de International Alexander, producea componente de oțel și aluminiu pentru industria auto, dispunând de 5 hale de fabricație, pe un amplasament în suprafață de un hectar. Potrivit celor mai recente date disponibile, în 2022, Brawe spol s.r.o. a înregistrat un profit net de peste 8 milioane euro, aproape cvadruplu față de 2021, la un rulaj de peste 50 milioane euro. Compania-mamă românească Automotive Capital Investment a avut anul trecut venituri de peste 5 milioane euro, conform Ministerului Finanțelor.

Cealaltă fabrică de componente auto a grupului International Alexander, Brandl de la Sibiu, a terminat anul trecut cu profit net de circa 12 milioane euro, cifră de afaceri de 48 milioane euro și un efectiv mediu de peste 230 de salariați. Holdingul International Alexander a fost înființat la Arad în 2003 de Simion Ioan Apreutese. Companiile din grup, care au în total peste 2.000 de angajați și operațiuni în România, Ungaria, Serbia și Germania, furnizează în principal servicii de transport rutier, aerian și maritim de mărfuri, de depozitare, de managementul recipientelor (spălarea și mentenanța cutiilor), servicii expres, precum și servicii integrate de logistică și real estate. În ultimii ani, grupul a intrat și pe piețele de comerț electronic, horeca, showbiz și mobilitate.


Simion Apreutese și bunul său prieten, Ilie Dumitrescu


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 O hartă care dă fiori...

3 Foarte interesante amănunte...

4 Mare dreptate are! / Rareș Bogdan, text de o duritate fără precedent în scandalul Șoșoacă

5 „Totul indică faptul că suntem generația care se va ridica cu armele în mâini pentru a ne apăra țara”