Foarte bun articolul Ioanei Ene Dogioiu despre ce se întâmplă acum cu Justiția și jocurile subterane din politică

Foarte bun articolul Ioanei Ene Dogioiu despre ce se întâmplă acum cu Justiția și jocurile subterane din politică

Ministrul Catalin Predoiu a iesit functionareste sa arate in marime naturala broastele raioase pe care s-a bazat investirea Cabinetului Orban.

Ca ele exista Ludovic Orban ne-a spus de la inceput. Doar ca, in euforia caderii Guvernului Dancila si a realegerii presedintelui, nimeni n-a vrut sa auda de broaste si a crezut ca dupa alegeri toate se vor rezolva miraculos, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Ironia sortii face ca, atunci cand dl Predoiu a fost trimis sa le livreze,  dl Iohannis ii trimitea o orhidee lui Marcel Ciolacu , de ziua lui. Care domn Ciolacu ii va primi in PSD pe toti cei din Pro Romania care au votat Guvernul Orban (cei care nu se duc direct la PNL desigur) si care domn Ciolacu  a transmis public Guvernului sa stea linistit ca prea curand nu va fi nicio motiune.

Revenind la broaste, ca nu va fi nici ordonanta de urgenta, nici asumarea raspunderii Guvernului in privinta Sectiei Speciale sau a recursului compensatoriu a spus chiar Ludovic Orban inca inainte de investire.  Si a tot repetat-o . Catalin Predoiu a iesit acum doar sa certifice.

De ce sa nu fie? Pentru OUG exista pretextul referendumului din mai, pe care cei mai multi il considera si acum un mare castig. Pentru asumare exista motivul proiectelor de lege din Parlament pe aceeasi tema. De fapt, pentru ca desfiintarea SS a fost sacrificata pe altarul bunei intelegeri cu ALDE si al non-combatului PSD.

Nu vad de ce toti cei care sunt acum oripilati erau veseli cand PNL a semnat  protocolul in 12 puncte cu ALDE pentru sustinerea Guvernului . Era public. Si un punct interzicea modificarea Legilor Justitiei altfel decat pe cale parlamentara.

Cat despre deputatul USR Stelian Ion,  constat ca acum este suparat , dar partidul domniei sale a acceptat sa sustina Guvernul renuntand la toate conditiile concrete. De ce nu s-au tinut tari atunci? De ce nu au conditionat pana in panzele albe sustinerea de desfiintarea imediata a SS?

Exista si vesti bune, pentru ca  dl Predoiu face ceea ce poate pe cont propriu.  A blocat, se pare definitiv, numirea Adinei Florea la SS, a declarat public ca SS "nu da semnal de alte cazuri de coruptie decat cele cu nume mari, cu destinatie" si ca "deocamdata lucrurile nu sunt in regula acolo si nu o spun numai eu. Ce vreti, sa ne facem ca nu vedem acest lucru doar pentru ca in trecut niste procurori de la DNA au facut niste greseli? Le admitem si pe acelea, eu vreau sa vad tot adevarul".

Chiar mai important, dl Predoiu a creat si doua parghii care ii pot folosi la negocierea ulterioara a desfiintarii SSschimbarea punctului de vedere al statului roman in procesul de la CJUE privind SS, din favorabil sectiei cum l-a trimis Tudorel Toader, in total anti-SS.

Si consultarea parchetelor si instantelor care, daca se vor pronunta covarsitor impotriva SS, vor da un semnal puternic, cerut inclusiv de MCV, si  vor pune presiune inclusiv pe Guvern.

Dar ca acest guvern nu va trece la o actiune ferma era clar de la inceput, pe vremea cand orice critica la adresa noului guvern sau a candidatului Iohannis exact pe aceste teme era un mare act de tradare care se lasa cu linsaj.

Un ministru al Justitiei se misca, cu mai mult sau mai putin, in cazul de fata, talent de comunicare in marja de decizie a Guvernului din care face parte si mai ales a vointei presedintelui reales fara critici, ca sa nu iasa cumva Dancila. Nu poate ministrul nici sa emita OUG, nici sa asume raspunderea Guvernului. Asta e prerogativa premierului.

La fel si cu legea recursului compensatoriu. Este clar ca nu exista vointa politica pentru desfiintarea lui rapida, pentru ca Guvernul Orban nu vrea sa-si aprinda paie in cap. Si nu va emite OUG. Ceea ce, in combinatie cu orhideea, arata si cat de serioasa este  versiunea anticipatelor vanturata de dl Iohannis .

Este o aparenta ca dl Predoiu si dl Orban s-au contrazis . Deloc. Amandoi au spus acelasi lucru: se lucreaza la un proiect de lege pentru abrogarea acestei forme a recursului compensatoriu, dar care, a precizat, dl Predoiu, trebuie inlocuit cu altceva. Dar pe cale parlamentara, cand o da Dumnezeu! OUG nu se da pentru ca referendum, pentru ca PSD, pentru ca orhidee.

Jocul acesta a fost vizibil de la inceput, am tot tras semnale de alarma, dar cine nu a vrut sa-l vada nu l-a vazut, a sperat ca dupa alegeri o sa vina Santa Klaus cu sacul de ordonante, si a venit doar Predoiu ca sa reafirme sec ceea ce se negociase demult.

In mana ministrului mai e acum o singura carte: procedura de numire a procurorului general si a procurorilor sefi DNA si DIICOT, pe care o va declansa pe 2 decembrie.

Din punctul meu de vedere, interimatul nu mai poate dura, este toxic sa ai in fruntea celor trei pachete interimari care trebuie reconfirmati la 6 luni, care au psihologia celui nesigur si care vrea sa fie titularizat.

Iar ceea ce vedem acum in primul rand la DIICOT, dar si la DNA este si o consecinta a provizoratului. Impartasesc din acest punct de vedere 100%  opinia exprimata de AMASP.

Da, este adevarat ca noua forma a Legilor Justitiei impune conditii extreme, de exemplu vechime de 15 ani, care restrange mult baza de selectie. Dar a astepta modificarea Legilor Justitiei, in conditiile pe care le-am expus mai sus, ar insemna sa mai stam cel putin un an tot cu interimari.

Dar asta nu insemna ca nu inteleg si  temerile care razbat din spatelele opozitiei Forumului judecatorilor , si anume ca jocurile ar fi fost deja facute pentru Bogdan Licu la PICCJ si Calin Nistor la DNA, adica interimarii de acum.

Suspiciunea se bazeaza si pe ceea ce a fost impins, poate chiar de catre ei, pe surse, ca sa inhibe apetitul pentru inscriere la concurs.

Este motivul pentru care l-am intrebat direct la conferinta de presa pe dl Predoiu cum comenteaza aceasta temere, de jocuri aranjate: "Dezmint categoric orice rezultat prestabilit, invit pe toata lumea sa participe, vom selecta cei mai buni oameni". Asa cum l-am intrebat si cat de importante sunt criteriile de integritate academica in alegerea viitorului procuror general:"Experienta, profesionalism si integritate sunt premisele de la care plecam in acest proces"..

Avand in vedere ca si presedintele Iohannis a formulat aceeasi exigenta, ar trebui o dezicere totala si radicala din partea amandurora pentru a-l accepta pe Bogdan Licu. Nu numai ca e acuzat de plagiat, nu numai ca a blocat cat a putut verdictul CNATDCU, dar a si dat in judecata Ministerul Educatiei pentru ca acesta sa-i retraga titlul ca sa scape de belea. O atitudine de om convins ca teza lui e in regula, nimic de zis.

Despre profesionalismul dlui Licu, care si-a petrecut mare parte din cariera in birourile din CSM, spun totul cele trei actiuni facute in cazul Sorina Sacarin si respinse toate de instante cu motivari usturatoare, actiuni care, spun spuse judiciare, nu au fost concepute de procurorii sectiei judiciare din PICCJ.

Cat despre dl Nistor, cand cazul Portocala este calul de bataie al celor care ataca Justitia, ar fi de rasul lumii sa-l numesti sef DNA pe cel care a facut parte, in calitate de prim adjunct al sefului DNA, din comisia care l-a primit pe procurorul Portocala in parchetul anticoruptie.

Singura sansa a dlui Predoiu, ca titular al propunerii, si a dlui Iohannis, ca titular al deciziei, este sa transmita un mesaj ferm de incurajare a inscrierii la concurs, sa faca o procedura transparenta, cu o comisie alcatuita inclusiv din specialisti din afara ministerului, si sa desemneze noi sefi care sa transmita innorire, alt suflu, alta imagine.

Daca vor alege tot controversati, tot resapati, dezastrul va fi total. Si el nu va putea fi evitat, daca oamenii nu vor avea incredere sa se inscrie la concurs.


Costul va fi electoral. Oamenii care au stat in ger si ploaie, care au luptat trei ani grei, pot intelege constrangeri bugetare, cat timp sunt rationale si bine explicate. Dar abandonarea Justitiei nu, iar blatul cu noi procurori cu trecut sulfuros si cu aparenta de sobolaneala subterana va fi crunt sanctionat la vot.

Macar atat sa livreze, daca in rest Santa Klaus trimite orhidee


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă