FMI va oferi Rep. Moldova 94 de milioane de dolari. Banii, sub formă de credit
Autoritățile de la Chișinău vor putea accesa peste 94 de milioane de dolari în cadrul programului FMI, după finalizarea evaluării curente. Anunț a fost făcut de premierul Recean și șeful misiunii FMI pentru R. Moldova.
Reprezentantul FMI și premierul de la Chișinău au avut o întâlnire. FOTO: Facebook.com
Cei doi oficiali s-au întâlnit la Chișinău pentru a discuta despre evaluarea curentă sau cea de-a treia a programului și care urmează să fie aprobată până la finele lunii aprilie. Ulterior, țara va putea accesa cele în jur de 94,40 de milioane de dolari.
„Ne-am asumat să implementăm hotărât programul cu FMI, în mod special în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică. În acest sens, vom mobiliza resursele pe intern, vom eficientiza cheltuielile și disciplina guvernanței, inclusiv disciplina bugetar-fiscală. Astăzi spun clar și direct: autoritățile asigură stabilitatea în țară și au grijă de siguranța oamenilor, pentru a realiza eficient programul de reforme, care trebuie să crească numărul locurilor de muncă, veniturile, salariile cetățenilor și să încurajeze dezvoltarea economică”, a menționat premierul Dorin Recean.
Iar șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, a declarat că, în pofida crizelor și a urmărilor războiului Rusiei contra Ucrainei, programul este realizat, în parametrii stabiliți, iar reformele sunt în proces de avansare în țara vecină.
„Progresele înregistrate de Moldova pe calea aderării la UE vor constitui și ele un punct de sprijin esențial pentru implementarea cu fermitate a reformelor. Vom rămâne alături de dumneavoastră și vom continua să acordăm sprijin Republicii Moldova și cetățenilor săi”, a declarat Ruben Atoyan.
Potrivit reprezentanților Fondului Monetar Internațional (FMI), autoritățile din țara vecină au înregistrat progrese în ceea ce privește eliminarea ineficienței și a inechităților din sistemul fiscal.
În perioadă următoarea, acestea, însă își vor concentra eforturile în vederea promovării politicii bugetar-fiscale, dar și a stimulării integrității și independenței celor mai importante instituții din domeniul prevenirii și combaterii corupției.
Programul Republicii Moldova, susținut de Fondul Monetar Internațional, cu o durată de 40 de luni, datează din decembrie 2021.
În primăvara anului trecut, volumul de creditare a fost majorat la circa 826 de milioane de dolari, între care 287,2 de milioane au fost deja debursate.
Sursa: adevarul.ro