FMI condiționează reducerea CAS de introducerea de noi taxe și impozite
Şefa delegaţiei FMI, Andrea Schaechter
Reducerea CAS cu 5 procente din iulie este principala temă de discuție cu FMI.
Misiunea FMI analizează execuția bugetară din primele cinci luni ale anului. Vor fi analizate și perspectivele prinvind creșterea economică și încasările la buget.
Viorel Ştefan (PSD): FMI nu are o problemă cu reducerea CAS, ci cu sustenabilitatea măsurii
Instituţiile financiare internaţionale nu au o problemă cu măsura reducerii CAS, şi-au însuşit-o 100%, ceea ce se va discuta cu Ministerul de Finanţe fiind legat de măsurile care să asigure sustenabilitatea adoptării reducerii CAS, a declarat, marţi, vicepreşedintele Comisiei de buget din Cameră, citat de realitatea.net
"Reprezentanţii FMI şi CE au spus că şi-au însuşit deja faptul că această măsură este necesară în România, singura problemă ce urmează a fi clarificată e legată de sustenabilitatea implementării sale. În cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul în care urmează să fie realizate veniturile bugetare şi dacă există garanţia că prin reducerea încasărilor la bugetul de asigurări sociale prin această măsură de reducere a fiscalităţii nu se creează un gol de nesuportat", a precizat vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră, Viorel Ştefan, după întrevederea dintre delegaţia FMI şi parlamentarii din Comisiile de Buget-Finanţe reunite.
El a precizat că din punctul de vedere al necesităţii implementării reducerii CAS şi al efectului asupra mediului de afaceri există consens cu instituţiile internaţionale şi că subiectul privind modul în care va fi susţinută în execuţia bugetară această măsură este un subiect deschis asupra căruia se va afla poziţia FMI la finalul misiunii sale în România.
Viorel Ştefan a precizat că prezentarea făcută de către reprezentanţii FMI a fost una pozitivă, care apreciază corespunzător progresele pe care le-a făcut România în materie de creştere economică, de atractivitate pentru pieţele financiare, creştere a investiţiilor străine directe, cursul puternic al leului, ratele de dobânzi scăzute.
"Acestea toate la un loc sunt indici că în România lucrurile, din punct de vedere economic, merg spre bine", a mai spus Viorel Ştefan.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional este prezentă, începând de luni, la Bucureşti pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.
Misiunea va analiza în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.
La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anunțat FMI printr-un comunicat.
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităților române pentru adăugarea unei evaluări în funcție de situația la sfârșitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) și cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.
Guvernul estimează scăderea inflaţiei în prima jumătate a acestui an, însă indicatorul ar urma să revină peste intervalul ţintit de banca centrală în a doua parte a anului, în principal din cauza efectelor de bază şi a impactului accizelor. Deficitul de cont curent ar trebui să se menţină între 1-1,5% din PIB în 2014.
Totodată, se estimează un deficitu bugetar de 2,2% din PIB în acest an, în termeni cash, plafon care include spaţiu pentru o cofinanţare mai mare a fondurilor UE şi pentru susţinerea investiţiilor generatoare de creştere.