FMI a înrăutățit estimările privind evoluția economiei mondiale în 2015 și 2016

FMI a înrăutățit estimările privind evoluția economiei mondiale în 2015 și 2016

Fondul Monetar Internațional (FMI) a înrăutățit estimările de creștere a economiei mondiale la 3,5% în 2015 și la 3,7% în 2016, comparativ cu un avans de 3,8% anul acesta și 4% anul viitor, prognozate în octombrie, se arată în raportul 'World Economic Outlook', publicat luni.

Cea mai semnificativă revizuire în scădere a fost înregistrată de Rusia, din cauza sporirii tensiunilor geopolitice și a prețului mai scăzut al țițeiului. Astfel, PIB-ul ar urma să scadă anul acesta cu 3% și cu 1% anul viitor, față de 3,5% în 2015 și 2,5% în 2016, prognozat în octombrie.

Pentru 2014, FMI a prognozat că expansiunea economiei mondiale a fost de 3,3%, similar cu avansul din 2013.

Recentele evoluții pe plan global, cum ar fi prețul mai scăzut al țițeiului, deprecierea euro și a yenului și potențialul mai redus de creștere în multe state, au afectat economia mondială de la publicarea precedentelor prognoze ale FMI, în octombrie, se arată în raportul 'World Economic Outlook'.

'Aceste evoluții au însemnat vești bune pentru importatorii de țiței și de materii prime și vești proaste pentru exportatori. Dificultățile cu care se confruntă statele în urma recentei crize financiare au continuat. Dar sunt și vești bune pentru statele care au legături mai strânse cu euro și yenul, dar vești proaste pentru cei cu legături mai apropiate de dolar', a apreciat economistul — șef al FMI, Olivier Blanchard.

Avansul economiei SUA ar urma să ajungă la 3,6% în 2015 și 3,3% în 2016, de la 2,4% în 2014, pe fondul cererii interne solide.

Fondul Monetar Internațional a înrăutățit estimările de creștere a economiei zonei euro, la 1,2% în 2015 și 1,4% în 2016. Astfel, Germania ar urma să înregistreze un avans de 1,3% anul acesta și de 1,5% anul viitor, în timp ce PIB-ul Franței va crește cu 0,9% în 2014 și cu 1,3% în 2015.

FMI a menținut estimările privind avansul economiei Marii Britanii în acest an, la 2,7%, iar pentru anul viitor estimează o expansiune de 2,4%.

În Japonia, Fondul Monetar Internațional a înrăutățit estimările de creștere a economiei la 0,6% în 2015 și 0,8% în 2016.

Economiile emergente și statele în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă și România) ar urma să înregistreze o creștere de 2,9% anul acesta și de 3,1% anul viitor, față de un avans de 5,1% în 2014 și de 5,4% în 2015 prognozat în octombrie.

Avansul economiei chineze va fi moderat, la aproximativ 6,8% în 2015 și 6,3% în 2016, din cauza măsurilor ce vizează încetinirea creșterii creditării și majorarea costului capitalului.

Creșterea va fi sub estimări în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, din cauza turbulențelor politice din regiune.

Declinul semnificativ al prețului la țiței și avansul mai solid al economiei SUA nu vor fi suficiente pentru a îmbunătăți perspectivele de creștere ale economiei mondiale în acest an, a afirmat, săptămâna trecută, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde.

'Stimulentele apărute ca urmare a ieftinirii țițeiului sunt bine venite, dar, dacă fundamentele economiilor nu sunt solide, aceste evoluții nu vor fi de ajutor', a avertizat Christine Lagarde.

'Vedem că redresarea economiei mondiale se confruntă în continuare cu dificultăți. Prea multe state suferă de pe urma crizei financiare, care a dus la creșterea șomajului și a nivelului datoriei. Prea multe companii și gospodării își reduc investițiile și consumul, deoarece sunt îngrijorate de evoluția slabă a economiei', a declarat directorul general al FMI.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...