FMI a crescut în ultimii ani numărul condiţiilor la împrumuturile acordate ţărilor cu probleme
FMI a crescut în ultimii ani numărul condiţiilor ataşate împrumuturilor acordate ţărilor care întâmpină dificultăţi financiare, în pofida promisiunilor de a limita ceea ce criticii instituţiei internaţionale consideră a fi cereri oneroase, arată un studiu.
FMI a crescut în ultimii ani numărul condiţiilor la împrumuturile acordate ţărilor cu probleme (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Ţările care sunt disperate să obţină bani de la FMI sunt în dezavantaj în discuţiile cu instituţia, care se desfăşoară similar unor negocieri "cu pistolul la tâmplă", potrivit unui studiu al Eurodad, o reţea de 48 de ONG-uri din 19 ţări europene, cu activitate în domenii precum finanţarea pentru dezvoltare şi combaterea sărăciei.
FMI a pus în medie aproape 20 de condiţii la împrumuturile aprobate în ultimii doi ani, mai multe decât au identificat două rapoarte precedente ale Eurodad. Astfel, în perioada 2005-2007, Fondul a impus în medie 13,7 condiţii, faţă de 14 în intervalul 2003-2004.
Multe dintre condiţii au vizat chestiuni sensibile politc, precum tăieri de salarii în sectorul public sau reforme, arată studiul, care analizează 23 de împrumuturi din perioada octombrie 2011-august 2013.
Într-o analiză din 2011 a activităţii, FMI a promis că va menţine "condiţiile la minim şi concentrate pe chestiuni macro esenţiale". În urmă cu şase ani, un departament de control intern al FMI a propus reducerea numărului de condiţii pentru împrumuturi, argumentând că abordarea nu era eficientă.
"FMI dă înapoi crescând numărul de condiţii structurale ataşate împrumuturilor şi rămâne implicat puternic în aspecte deosebit de sensibile", se arată în raportul Eurodad.
Rezultatul studiului a fost puternic influenţat de cele mai mari împrumuturi acordate de Fond în intervalul analizat. Programele pentru Cipru, Grecia şi Jamaica reprezintă 87% din fondurile aprobate, fiecare având câte 35 de condiţii în medie, notează Eurodad.
În cazul Ciprului şi Greciei, condiţiile impuse au fost determinate de Consiliul Executiv al Fondului dominat de europeni, care a cerut reduceri dure ale cheltuielilor bugetare în schimbul ajutorului, a declarat directorul Jesse Griffiths.
Condiţiile FMI sunt contestate de mult timp de state şi diverse organizaţii, care afirmă că sunt excesive şi afectează populaţia săracă.
De asemenea, multe dintre guvernele care au avut relaţii cu Fondul s-au plâns că cerinţele nu sunt adaptate circumstanţelor şi situaţiei politice din fiecare ţară, iar multe dintre termene sunt nerealiste.
Sursa: mediafax.ro