Florin Jianu: Măsura de sprijin pentru capital de lucru în cazul IMM-urilor va fi deschisă pe 26 octombrie
Măsura de sprijin pentru capital de lucru în cazul IMM-urilor va fi deschisă pe 26 octombrie, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), vineri, la finalul întrevederii pe care reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României au avut-o cu premierul Ludovic Orban.
"Două subiecte discutate astăzi - e vorba de miliardul de euro pentru IMM-uri. Ştiţi că prima măsură a fost, deja, lansată, 2.000 de euro pentru microîntreprinderile care nu au angajaţi. Această măsură va continua până la epuizarea bugetului programului, până în acest moment erau aproximativ 12.000 de microîntreprinderi care au beneficiat de această măsură. Bugetul se ridică până la 50.000 de firme, aşa încât încurajăm în continuare microîntreprinderile să aplice pentru această măsură. Măsura a doua, de capital de lucru, va fi deschisă pe 26 octombrie, iar măsura a treia de investiţii pentru IMM-uri va fi deschisă în săptămâna 1 - 8 noiembrie. Deci, aceste lucruri sunt, deja, discutate, puse în aplicare", a arătat Florin Jianu.
El a adăugat că un alt subiect discutat a vizat Planul de relansare şi rezilienţă economică.
"Noi am cerut ca o componentă importantă din cadrul acestui program să fie către mediul de afaceri pe câteva direcţii. În primul rând, avem nevoie de o relansare a sectorului de Start Up-uri din România, în al doilea rând avem nevoie de investiţii şi modernizarea IMM-urilor, dar şi a componentei companiilor mari. În al treilea rând, avem nevoie de investiţii în ceea ce înseamnă sectorul construcţiilor, pentru că Planul de relansare economică va însemna fonduri extrem de însemnate pentru infrastructură şi atunci ai nevoie şi de companii pregătite pentru acest sector. Avem nevoie, de asemenea, de investiţii în infrastructura de agrement în turism şi am cerut ca o componentă să fie în această zonă, aşa cum avem nevoie şi de ceea ce înseamnă siguranţa alimentară a României, adică depozite agroalimentare, investiţii în companii şi în siguranţa agroalimentară. Toate aceste componente se regăsesc şi se vor regăsi în Planul de relansare şi rezilienţă economică al României. Suma sperăm să fie pe măsură, Guvernul a acceptat aceste cerinţe şi gândim cam în aceeaşi linie pentru ceea ce înseamnă mediul de afaceri", a spus Jianu.
În context, Dragoş Petrescu, lider al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, a punctat că un subiect important al întrevederii cu partea guvernamentală a fost cel legat de "predictibilitatea mediului de afaceri în faţa sistemului de taxare în 2021".
"Premierul României a subliniat că actualul sistem de taxe nu va fi modificat şi am accentuat importanţa păstrării cotei unice în sistemul de anul viitor şi s-a decis ca această cotă unică să rămână neschimbată, dar şi celelalte taxe în ansamblul lor, promisiunea Guvernului României a fost că vor rămâne neschimbate", a afirmat el. AGERPRES/ (A - autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)